Carl-Erik Torp om Emil Pálsson-hendelsen:

- Kjenner det på kroppen

Mandag kveld falt Sogndal-spiller Emil Pálsson (28) om med hjertestans på Fosshaugane Campus. For nesten nøyaktig ti år siden skjedde det samme, på samme sted, med NRK-profil Carl-Erik Torp (37).

TI ÅR SIDEN: Carl-Erik Torp opplevde det samme som Emil Pálsson i 2011. Foto: Annika Byrde / NTB
TI ÅR SIDEN: Carl-Erik Torp opplevde det samme som Emil Pálsson i 2011. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld falt Sogndal-spiller Emil Pálsson om tidlig i oppgjøret mot Stjørdals-Blink. Kort tid etter ble det bekreftet at islendingen hadde fått hjertestans på Fosshaugane Campus.

Kampen ble umiddelbart stoppet, og det medisinske apparatet på stadion var suksessfulle i å gjenopplive 28-åringen.

Situasjonen inntreffer litt over ti år etter at daværende Brann-spiller Carl-Erik Torp fikk hjertestans under et oppgjør på Fosshaugane Campus mot Sogndal.

Eriksen-vibbe

37-åringen forteller at han la merke til sammentreffet første etter at sjokket hadde lagt seg.

- Det var først etter det gikk opp for meg, og da tenkte jeg «oi shit!». Det tar meg litt tilbake, det gjør det. Umiddelbart så tenkte jeg ikke så mye over det, men det er en dramatisk hendelse vi håper ikke skjer så ofte, sier Torp til Dagbladet.

MELLOM LIV OG DØD: Den medisinske personellet reddet livet til Emil Pálsson. Foto: Ola Skram / Porten.no / NTB
MELLOM LIV OG DØD: Den medisinske personellet reddet livet til Emil Pálsson. Foto: Ola Skram / Porten.no / NTB Vis mer

- Jeg fikk først med meg at Pálsson hadde falt om, og så begynte meldinger og telefonene å strømme på. Dette blir litt spesielt, det er jo gått ti år siden det skjedde med meg.

Han forteller at han opplevde noe av det samme i sommer da Danmark-stjernen Christian Eriksen falt om i EM-kampen mellom Danmark og Finland i København.

- Jeg så ikke kampen selv, jeg hadde telefonen på lading og var med ungene. Det var litt den samme vibben som jeg fikk med Eriksen i sommer, sier Torp.

- Det er sånn at man får en «obs obs»-melding fra en god kompis med at det hadde skjedd noe i Sogndal. Da er det fort ti ubesvarte anrop, og en del SMS. Det er ikke ofte slik når jeg er borte fra telefonen i en 20 minutters tid, så da skjønte jeg at det var noe.

Den folkekjære NRK-profilen forteller at han nok kjenner det litt ekstra når situasjoner som hans, Eriksens og Pálssons skjer på fotballbanen.

- Det blir veldig nært, selvsagt. Det er ubehagelig, men det er det nok for alle. Men jeg kjenner det litt på kroppen, og hvordan jeg reagerer. Det trigger noe fysisk i meg, men jeg tror nok jeg har samme tanke som resten, sier Torp.

RYSTET: Fotballverdenen ble rystet da Christian Eriksen falt om under sist sommers Fotball-EM. Foto: Pool via REUTERS/Hannah Mckay/File Photo
RYSTET: Fotballverdenen ble rystet da Christian Eriksen falt om under sist sommers Fotball-EM. Foto: Pool via REUTERS/Hannah Mckay/File Photo Vis mer

Stabil

Tirsdag kom meldingen om at Pálssons tilstand var stabil, og at han i den neste tiden vil bli utredet og behandlet på Haukeland universitetssykehus.

- Det er fantastisk at det virker som det har gått bra, og at han har vært så heldig som han har vært. Jeg er bare takknemlig over at han fikk den umiddelbare og fantastiske, det har nok reddet livet hans, sier Torp.

- Det er godt at det var så flinke mennesker til stede, det var det for meg også. Det var avgjørende. Vi var begge på rett sted, det skjedde jo med meg der for ti år siden.

HJERTESTANS: Danmarks landslagslege Morten Boesen bekrefter at Christian Eriksen fikk hjertestans. Video: DBU / Ritzau. Vis mer

Etter hendelsen fikk Torp satt inn en hjertestarter, og kort tid etter måtte han legge fotballskoene på hylla. Han ønsker ikke å spekulere i hva tiden bringer videre for Sogndal-spilleren.

- Den traumatiske opplevelsen, også for de rundt, er sterk. For min egen del var den neste perioden vanskeligere, å akseptere en sånn livsendring. Jeg håper inderlig han slipper det, og at man kan fikse dette. Men det vet jeg ikke nok om, men jeg krysser alle fingre, sier Torp.

- At han overlever og at alt er fint er nummer én, og det er fint om han kan spille igjen. For min del hadde min situasjon en dramatisk konsekvens.

Til Sogn Avis fortalte arrangementssjef i Sogndal, Geir Inge Heggestad, at de brukte erfaringene fra Torp-situasjonen da Pálssons liv sto på spill. Det vekker en reaksjon i NRK-profilen.

STABIL: Tilstanden til Emil Pálsson er stabil etter at han falt om mandag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STABIL: Tilstanden til Emil Pálsson er stabil etter at han falt om mandag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det føles veldig spesielt når de sier de brukte sin håndtering av meg i hvordan de behandlet ham. Jeg er bare ekstremt glad for at det ser ut til å ha gått bra. Det kjenner jeg en ekstra takknemlighet for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer