Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjenner du igjen seksåringen som skyter i 60 km/t?

- Noen sa til meg: Du må se på sønnen til Hans Erik.

SANDEFJORD-FAN:  Iført trøya til sin fars klubb, Sandefjord, imponerte Martin Ødegaard stort allerede for ti år siden: Her smeller seksåringen kula av gårde med hardere tilslag enn spillere som var dobbelt så gamle. Foto: Martin Alvsvåg / Fotball krysser grenser
SANDEFJORD-FAN: Iført trøya til sin fars klubb, Sandefjord, imponerte Martin Ødegaard stort allerede for ti år siden: Her smeller seksåringen kula av gårde med hardere tilslag enn spillere som var dobbelt så gamle. Foto: Martin Alvsvåg / Fotball krysser grenser Vis mer

(Dagbladet:) I 2005 fulgte Dagbladet med på kåringen av Norges hardeste skudd. Det var deltakerne i de eldste årsklassene som fikk opp tre siffer på hastighetsmåleren. Men i Vestfold var det en tass av en seksåring som stjal overskriftene hos oss.

«Martin (6) skyter i 60 km/t», skrev Dagbladet 21. juli 2005. I teksten kunne du lese:

«I Sandefjord dukket det opp en liten lyslugget pjokk som viste seg å ha krutt i støvlene. Martin Ødegaard er bare 6 år gammel, men skyter i 60 km/t. Kanskje han har sneket seg med på treningene til pappa Hans Erik Ødegaard som spiller for Sandefjord?»

- Vanvittig god tid Den sommeren skjøt Martin Ødegaard seg inn blant listetoppene i klassen for de under 12 år. Knapt ti år etter sine første overskrifter er han på vei til Real Madrid. Nå er han et navn hele Fotball-Europa har på sine lepper, men for de som kjenner Buskerud-fotballen, har Martin Ødegaard lenge vært regnet som noe helt spesielt.

- Jeg husker veldig godt første gang jeg så ham, sier CMore-kommentator Kenneth Fredheim.

- Jeg har trent aldersbestemte lag i Kongsberg i mange år, og har møtt ham flere ganger som trener for motstanderlag. Første gang jeg så ham var han ni-ti år, sier Fredheim.

- Det var på Gulskogen. Han spilte på lag med spillere som var et par år eldre enn seg, og jeg husker noen sa til meg: «Du må se på sønnen til Hans Erik.» Det første som slo meg med Martin Ødegaard, var at han så ut til å ha så vanvittig god tid på banen. Han hadde en utrolig god evne til å orientere seg i forkant av hvert ballmottak. Alt han gjorde så enkelt ut, sier Fredheim.

Andre dominerte mer Ifølge den kjente TV-kommentatoren var Ødegaard aldri den typen spiller som herjet i alle faser av spillet i aldersbestemt fotball.

- Faktisk så andre spillere mer dominerende ut. Han var ikke en sånn spiller som var overalt, som taklet, løp, herjet og vant dueller. Men hver gang han mottok ballen fikk jeg en klar følelse av at han kunne gjøre ting som ingen andre var i stand til, sier Fredheim.

- Han hadde denne unike evnen til å skaffe seg tid og rom. En vanvittig spilleforståelse. I tillegg hadde han et skikkelig rykk med ballen i beina, og en evne til å bare gli forbi motstanderne. Jeg så hvordan han kunne sette opp andre spillere, samtidig som han var målfarlig selv. Hvis han kom i rett posisjon nølte han aldri med å skyte, sier Fredheim.

Dæhli dro til Drammen Ødegaards romkamerat på landslaget, Mats Møller Dæhli, dro ens ærend til Drammen for å se stortalentet i aksjon.

- Jeg husker jeg så ham spille en kamp for Strømsgodset. Da var han vel 11 eller 12, sa Dæhli (19) til Dagbladet i oktober.

- Jeg og Herman Stengel dro til Drammen og så ham da. Herman sa: «Vi må se han gutten der, han er veldig god.» Og det stemte! Deretter har jeg fulgt med på ham, sier Dæhli.

Husker hattrick i Hønefoss I likhet med Kenneth Fredheim har Bryan King vært bosatt i Kongsberg i en årrekke. Talentspeideren, som har Everton som sin primære oppdragsgiver, har også fulgt med på Ødegaards talentfulle fotballbevegelser i hjemfylket.

- Første gang jeg så ham var på en kretssamling i Hokksund. Da var han 11-12 år. Jeg husker ham som en liten spiller med veldig, veldig bra teknikk og et godt venstrebein. Og han var smart, sier King.

- Deretter så jeg ham for et par år siden i Hønefoss. Det var også en samling for spillere fra hele det sørlige Norge. Det var en kald dag, og jeg mener å huske at Martins lag vant 5-2. Han scoret hattrick. Han fikk ting til å se så lett ut.

- Nå blir det alvor Etter overgangen til Real Madrid kan det muligens bli nye 5-2-seirer, kanskje også hat-trick på et eller annet tidspunkt i en eller annen klubb, men «lett» er kanskje ikke det beste ordet til å beskrive den målbevisste Martin Ødegaards tilværelse framover.

- Nå blir det alvor. Det er bare å ønske ham lykke til, sier Bryan King.

- Dette er jo alle gutters drøm. Tenk, han skal være i samme klubb som Cristiano Ronaldo - som kostet 80 millioner pund. For en 16-åring å få gå til en sånn storklubb... Det er en fantastisk sjanse, sier King.

- At den gutten jeg så i 2009 skulle bli Real-spiller seks år etterpå - det er umulig å se for seg noe sånt. Jeg tenkte det var spennende å skulle følge ham de nærmeste ti åra, for å se om han kunne bli en kar for Strømsgodset eller Mjøndalen. At han er der han er nå er helt uvirkelig, sier Kenneth Fredheim.

- Sjelden har uttrykket «surrealistisk» passet bedre.

SKJØT MOT FLO: Martin Ødegaard fant seg til rette ved hastighetsmåleren som 6-åring. Øverst i det oppblåsbare målet: Et bilde av den selgende sportssjef Jostein Flo. Foto: Martin Alvsvåg / Fotball krysser grenser
SKJØT MOT FLO: Martin Ødegaard fant seg til rette ved hastighetsmåleren som 6-åring. Øverst i det oppblåsbare målet: Et bilde av den selgende sportssjef Jostein Flo. Foto: Martin Alvsvåg / Fotball krysser grenser Vis mer