Kjenner ikke igjen RBK

Etter snaue to år på sidelinja ser ikke Nils Arne Eggen mye igjen av den offensive grunnstrukturen han bygde opp gjennom 14 år som Rosenborg-trener.

Kveldens kamp mot Panathinaikos blir Rosenborgs første i Champions League uten Nils Arne Eggen (62) som sjef. Mannen som startet RBK-eventyret i 1988, takket av med æresrunden på Lerkendal etter 1-1 mot Lyon 12. november 2002. I fjor klarte ikke Åge Hareide å ta RBK til den gjeveste turneringen mot råsterke Deportivo La Coruna.

Nå er det Ola By Rises tur, og i Aten har RBK vært før. Høsten 1996 ble det 0-1 tap i Champions Leauge-kvaliken (Rosenborg vant returmøtet på Lerkendal og gikk videre for andre år på rad). Høsten 1997 spilte RBK 2-2 mot Olympiakos og var bare et unødvendig frisparkmål fra å gå videre til kvartfinale i Eggens siste kamp før hvileåret.

Mange bytter

Men for Nils Arne Eggen er de ferskeste minnene langt viktigere enn gamle meritter. Etter en rekke sterke kamper, var 1-4 tapet hjemme for Vålerenga en kraftig nedtur.

- Rosenborg har vært veldig varierende i år. Det som er merkbart er at det er veldig vanskelig å se igjen angrepsmønsteret som har gitt oss resultater internasjonalt, sier han til Dagbladet.

Eggen sjøl endret helst ikke på førsteelleveren i det hele tatt da han trente laget. Nå registrerer han at mange spillere prøves i forskjellige posisjoner.

- De spiller i så mange roller, og da blir det veldig vanskelig å få til de relasjonelle ferdighetene som har gitt oss grunnstrukturen, sier han.

For Eggen er dette helt sentralt skal Rosenborg lykkes mot europeisk motstand:

- Det gjelder å sette sammen et lag der spillerne kjenner bevegelsesmønsteret. Når det fungerer, skal bevegelsen starte i forkant av neste situasjon. Det står igjen å se om Rosenborg finner igjen dette. Det er nødt til å skje noe skal vi score mål i Aten, sier han.

Byttet lite

RBK har vært blant de mest aktive norske klubbene på spillermarkedet siden seriestart. Slik har det også vært tidligere sesonger. Det nye er at mange av nykommere får mye spilletid etter kort tid.

- Da jeg trente laget var det nesten slik at jeg hadde laget klart i februar, sier Eggen.

Men han påpeker at mange av kontinuitetsbærerne fortsatt er i klubben. Fem fra laget mot Lyon i 2002, spilte mot Vålerenga lørdag (Hoftun, Basma, Berg, Johnsen, Brattbakk).

Og Eggen vil slett ikke si at Ola By Rise bytter for mye.

- Det er treneren som tar ut laget, sier Eggen.

Og legger til:

- Etter hvert prøvde vi også i min tid å få inn spillere som supplerte de fleste posisjonene, men vi fikk likevel problemer utover høsten i Champions League på grunn av skader og gule og røde kort.

Savner mønsteret

Mini Jakobsen (38) deler gamlesjefens oppfatning.

- Jeg savner det offensive spillet der laget skaper sjanser gjennom spill og ikke bare gjennom dødballer. Det offensive angrepsmønsteret har blitt hvisket ut i løpet av de to åra siden Nils ga seg, sier fotballeksperten i TV 2 til Dagbladet.

Men Mini tror ikke nødvendigvis sjansene på bortebane er dårligere for det.

- Samtidig har laget blitt bedre defensivt: Sannsynligvis er Rosenbog bedre rustet til å spille på bortebane nå enn for to-tre år siden, sier han.

Siste RBK-seier borte i Champions League kom mot Borussia Dortmund (3-0) 27. oktober 1999.

Han tror Eggen har rett i at fokuset på rollebevisstheten ikke er like sterkt som før.

- Jeg kom til Rosenborg i 1988. Var du på laget 4. januar den gangen, så visste du at du var på laget i april. Jeg sier ikke at det er riktig å gjøre det slik i dag, men vi ble mye bedre i rollen våre. Om jeg spilte sammen med Bergdølmo, Runar Berg eller Trond Egil Soltvedt så visste vi hvor vi hadde hverandre, og snakket mye sammen. I dag er ikke spillerne så bevisste på samspillet, sier Mini Jakobsen.

<B>MÅ BEVISE I KVELD:</B >Rosenborg-spillerne trente på Apostolos Nikolaidis stadion i Aten i går kveld.