- Kjenner meg igjen i Halle-boka

SYDNEY (Dagbladet): - Jeg kjenner meg igjen i mange av tingene Siri Halle skriver om i sin omdiskuterte bok. Den kunne kommet fra et hvilket som helst idrettsmiljø - også skøytemiljøet, sier Johann Olav Koss til Dagbladet.

Koss leste «Sporet fanger» på flyet fra Brisbane til Sydney i går, og er imponert over måten Siri Halle forteller sin historie på.

- Jeg synes denne boka må føre til en debatt om relasjonene mellom trener og utøver innen idretten. Slik jeg ser det, er ikke dette noen langrennsbok, men ei bok om moderne toppidrett. Den kunne kommet fra et hvilket som helst idrettsmiljø - også skøytemiljøet.

- Jeg - som lege - har helt soleklare retningslinjer overfor en pasient. En leder har ikke det overfor en utøver. Derfor bør det lages slike retningslinjer. De bør skrives ned, og de bør medføre konsekvenser om de brytes.

- Det er en utrolig tett kobling mellom en utøver og en trener. Derfor bør grensene være klare. Det gir dessuten treneren en trygghet. Jeg synes dette er et svært viktig tema å ta fatt i, sier Koss.

Han understreker at han ikke har spesiell kjennskap til langrennsmiljøet, og at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Poenget mitt er at debatten i kjølvannet av Siri Halles bok bør føre til at det blir tryggere og mer ivaretakelse innen idretten. Og ikke bare for dem som oppnår resultater, sier Koss.