Nederland-Argentina

Kjent fotball-journalist døde under kampen

Den kjente amerikanske fotballjournalisten Grant Wahl (48) døde mens han dekket kvartfinalen i VM mellom Nederland og Argentina.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

DØDE: Fotballjournalisten Grant Wahl (til høyre) døde i Qatar. Her er han avbildet sammen med den amerikanske fotballspilleren Jozy Altidore under arrangement i 2017. Foto: Mike Lawrie / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
DØDE: Fotballjournalisten Grant Wahl (til høyre) døde i Qatar. Her er han avbildet sammen med den amerikanske fotballspilleren Jozy Altidore under arrangement i 2017. Foto: Mike Lawrie / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

NEW YORK (Dagbladet): Wahl, som er en svært kjent fotballjournalist, var i Qatar for å dekke VM da han døde, melder det amerikanske fotballforbundet og NPR.

- Hele den amerikanske fotballfamilien er knust av å finne ut at vi har mistet Grant Wahl. Skrivingen hans og historiene han fortalte vil leve videre, heter et i en uttalelse fra fotballforbundet på Twitter.

Wahl var på jobb som analytiker for CBS under kvartfinalen mellom Nederland og Argentina da han døde.

- Fullstendig sjokk

Kona hans, Céline Gounder, som er en smittevernekspert og rådgiver for administrasjonen til Joe Biden kommenterer også dødsfallet på Twitter:

- Jeg er så takknemlig for støtten fra fotballfamilien til ektemannen min Grant Wahl og så mange venner som har tatt kontakt i kveld. Jeg er i fullstendig sjokk, skriver Gounder.

Mange andre sportsjournalister hyller også Wahl.

Nektet adgang

Tidligere i VM gjorde Wahl seg bemerket som en forkjemper for skeives rettigheter. Han fortalte blant annet at han først ble nektet adgang til kampen mellom USA og Wales fordi han hadde på seg en t-skjorte med regnbuefarger.

Ifølge Wahl fikk han klar beskjed fra sikkerhetsvaktene om at de ikke ville slippe ham inn, med mindre han skiftet til en annen t-skjorte. Vaktene tok også telefonen hans, etter at han hadde lagt ut et bilde av seg selv, og forklart situasjonen, til sine over 800.000 Twitter-følgere.

Men 25 minutter senere ombestemte vaktene seg. De ba om unnskyldning, og slapp inn Wahl. De hevdet at de bare ønsket å beskytte ham, i frykt for at andre supportere kunne reagere på t-skjorten.

Det ble høy temperatur på banen i kampen mellom Nederland og Argentina når en banestormer kommer inn på banen. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Twitter / Foto: NTB Vis mer

I sluttminuttene

- Det går helt fint med meg, men hele situasjonen fikk meg til å tenke: «Hva hadde skjedd hvis en vanlig qatarer hadde gått med den samme t-skjorten, uten at hele verden følger med? Hvordan hadde det gått?», spurte Wahl på Twitter.

Wahl har ogå vært svært kritisk til behandlingen av fremmedarbeidere som bygget stadionanleggene til det kontroversielle verdensmesterskapet.

Wahls agent, Tim Scanlan, forteller til New York Times at hadde sittet på pressetribunen under de svært intense sluttminuttene i kampen da han plutselig fikk et akutt illebefinnende. Han sier også at Wahl hadde følt seg dårlig de siste dagene.

- Han sov ikke godt, og jeg spurte ham om han hadde prøvd melatonin eller noe sånt. Han sa: Jeg må bare hvile litt, sier Scanlan til avisa.

Wahl skal ha kollapset i presseområdet, og det skal ha blitt utført hjerte-lunge-redning på stedet før han ble fraktet av gårde i ambulanse.

Wahl begynte som journalist i Sports Illustrated i 1996, og dekket fotball for dem fram til 2020, da han begynte å arbeide for CBS Sports.

Han har også dekket VM i Qatar gjennom et eget nyhetsbrev.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer