<strong>VONDT I ØYNENE:</strong> Chris Froome var en av mange ryttere som fikk pepperspray blåst inn i øynene på den 16. etappen. Foto: AP Photo/Peter Dejong
VONDT I ØYNENE: Chris Froome var en av mange ryttere som fikk pepperspray blåst inn i øynene på den 16. etappen. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Tour de France 2018:

– Kjente det i øynene, halsen og nesa

Tour de France-feltet fikk et ublidt møte med peppersprayen fransk politi brukte mot bondeprotesten på den 16. etappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Etappen var i gang for alvor. Rytterne nærmet seg tre mil på sykkelen, og bruddkampen så ikke ut til å ta slutt med det første.Men en gjeng franske bønner klarte å stanse den 16. etappen av verdens største sykkelritt.

Høyballer var lagt på veien for å sperre, og en saueflokk var samlet med samme hensikt. Politiet var på stedet, fikk åpnet en passasje forbi høyballene og holdt sauene unna veien. Mot bøndene ble det brukt pepperspray. Men vinden blåste mot rytterne.

Feltet snek seg forbi, men merket raskt at noe ikke stemte.

– Jeg så ikke så mye til demonstrasjonen egentlig. Men jeg så at det var noen høyballer som var blitt fjernet fra midten der. Jeg vet at jeg er litt allergisk mot høy. Så jeg kjørte gjennom og tenkte «fy faen, der fikk jeg dårlig pust», gliser Alexander Kristoff i intervju med TV 2 etter målgang.

– Så begynte øynene å svi, og alle i feltet begynte å skrike og vræle. Så da skjønte jeg at det ikke bare var allergi mot høy, utbroderer UAE Team Emirates-rytteren som kom i mål en drøy halvtime etter etappevinner Alaphilippe.

Stavanger-syklisten virket dog ikke å være den av rytterne det gikk verst ut over.

– Det svei litt. Men det svir nok mer om man får det midt i øyet. Nå var det jo bare litt i lufta, forklarer 31-åringen.

– Det er jo litt action og noe som skjer da. Det er ganske kjedelig å sykle sånne lange strekker uansett så det var jo fint med litt action, flirer UAE-spurteren.

Grøndahl Jansen: – Det var ikke lekkert

Mens Kristoff slapp relativt billig unna, virket det som om Amund Grøndahl Jansen var mer utsatt.

– Det var en liten overraskelse det der med peppersprayen. Først blir man overrasket over demonstrasjonen, så bremser man ned og blir litt værende i området en god stund. Jeg så at de som demonstrerte var veldig oppsvulmet i ansiktet og du så det var noe. Så kjenner du med en gang at det begynner å svi og du puster ganske tungt også. Jeg kjente det i øynene, halsen og nesa. Det var ikke lekkert, beretter Tour-debutanten overfor TV 2.

– Med en gang blir man litt satt ut. Det var mange som spurte hverandre om hva det er man kjente i ansiktet. Det logiske var jo at det var pepperspray fra politiet. Det er jo franske bønder, så det er rart om de skal prøve å forgifte rytterne. Det er jo ikke vi som bestemmer bondeoppgjøret i Frankrike. Så det var spesielt, konkluderer LottoNL-Jumbo-rytteren.

Etter noen øyedråper fra legen og litt vann i fjeset trillet etter hvert etappen videre. Grøndahl Jansen fullførte noen minutter foran Kristoff sin gruppe.

Årsaken til demonstrasjonen skal ha vært en mulig endring i subsidier til franske bønder.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer