Kjernen hyrer Elden etter nakenvisitering

Stjerneadvokaten skal vurdere om supportergruppen bør anmelde politiet.

ADVOKAT: John Christian Elden er hyret inn av Kjernen etter en epiode på Aker Stadion hvor RBK-supporterne følte seg trakassert av politiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ADVOKAT: John Christian Elden er hyret inn av Kjernen etter en epiode på Aker Stadion hvor RBK-supporterne følte seg trakassert av politiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Rosenborg tapte 3-0 mot erkerival Molde, men det var behandlingen supporterne fikk i forkant av oppgjøret som fikk trønderne til å rase.

På vei inn på stadion ble to av RBK-supporterne utsatt for det Espen Viken i supportergruppa, Kjernen, beskrev som «ekstrem kontroll» av politiet.

- Noen av våre supportere ble nakenvisitert og måtte vise fram rumpa ved Aker Stadion. Vi reagerer på måten dette blir gjort på, det er ikke sånn det skal være, sa han til Dagbladet forrige uke.

- Vi opplever en ekstrem kontroll og lurer på om det er utenfor rammene. Det er ikke rett at det skal være sånn. Og dette har ingenting å gjøre med at vi tapte 3-0, la han til.

ENDELIG: Først i den sjette Eliteserie-runden kunne Rosenborg juble for sesongens første seier. Den kom mot Sarpsborg hjemme på Lerkendal. Video: Eurosport Vis mer

Reagerte

Overfor Adressa bekrefter nå Viken at de har hyret inn stjerneadvokat John Christian Elden for å se på saken. Han skal undersøke om politiet har handlet utenfor lovens rammer, og deretter sende inn en anmeldelse om det er tilfellet.

Elden selv bekrefter at han er engasjert av Kjernen. Dagbladet snakket med ham i forbindelse med nakenvisiteringen forrige uke. Da uttalte Elden følgende:

- Å kikke ned i boksershortsen er ganske mye mer enn en overfladisk utvendig visitasjon. Jeg kan vanskelig se at politiet kan ha noen klar hjemmel for slik atferd, og velger å tro at de ikke oppfører seg slik. Har de først konkret og skjellig mistanke mot noen, får de ransake på vanlig måte og skrive rapporter om siktelsen de har tatt ut.

- Ble kikket ned i boksershortsen

Om Elden skulle vurdere situasjonen slik at politiet har brutt loven, er det i så fall Politiet i Møre og Romsdal som vil bli anmeldt.

Dagen etter kampen mellom Molde og Rosenborg hadde politistasjonssjef i Molde, Per Karstein Røv, følgende forklaring på hva som hadde skjedd.

- To av supporterne ble tatt ut av den ordinære kontrollen og inn i et telt. Der ble de undersøkt nærmere. Årsaken til dette var at det var mistanke om medbrakt pyroteknikk, men det ble ikke funnet noe.

Han benektet at supporterne hadde blitt bedt om å spre rumpeballene, slik en av supporterne hevdet.

- Jeg har sjekket med dem som gjennomførte kontrollen. Supporterne ble ikke bedt om å spre rumpeballene, men det ble kikket ned i boksershortsen.

Røv selv var usikker på om politiet hadde lov til å gå så grundig til verks. En uttalelse Elden har fått med seg.

- Jeg har så langt merket meg at politisjefen i Molde uttalte til media om han ikke vet om det var lovlig eller ei. Men vi kan ikke ha det slik at man strippes på vei til idrettsarrangementer, med mindre det på forhånd foreligger rettslig grunnlag for ransaking ut fra sterk mistanke om et straffbart forhold. Da må politiet opprette formelle straffesaker, og de siktede vil ha krav på erstatning om politiet tok feil, skriver han i en SMS til Adresseavisen.