Kjerstis mann fikk hjerneblødning

EDMONTON (Dagbladet): Kappganger Kjersti Tysse Plätzers ektemann og trener Stephan Plätzer (34) ligger på sykehus i VM-byen med hjerneblødning etter at han falt sammen på joggetur bare timer før sølvjenta fra OL i natt skulle gå 20 kilometer.

Etter samtale med Stephan på sykehuset, bestemte Kjersti seg seg for å starte løpet. Men med tankene helt andre steder, ble 29-åringen disket da hun begynte å bli sliten halvannen kilometer før mål.

Etter at løpet var ferdig rundt 21.00 lokal tid, valgte hun å stille opp for pressen sammen med hele støtteapparatet for å fortelle om det som hadde skjedd tidligere på dagen. Fysioterapeut Hilde Robinson holder hele tida Kjersti i hånda:

- Jeg gikk for Stephan, sier Kjersti.

Med tillatelse fra Kjersti, forteller landslagslege Jens Ivar Brox at Stephan Plätzer har en type hjerneblødning som på fagspråket kalles subarachblødning.

Ifølge Brox går dette på lokaliseringen av hinnene i hjernen, og hvor nært skaden sitter selve hjernen.

- Det er en alvorlig diagnose. Det er ikke uvanlig at slike pasienter kommer inn på sykehuset bevisstløse eller døende. Men Stephan har vært bevisst hele tiden og alle vitale funksjoner er uendret. Vurdert i dag har han en god prognose, sier Brox.

Jogget med Mørk

Det var på joggeturen rundt 13.00 lokal tid (Edmonton ligger åtte timer bak Norge) sammen med Friidrettsforbundets idrettssjef Per Øyvind Mørk at Stephan Plätzer plutselig følte seg kvalm og fikk kraftig hodepine:

- Vi hadde løpt i to minutter. Da fikk vi vondt i hodet begge to, jeg sannsynligvis fordi jeg hadde slurva med nærings- og væskeinntaket. Stephan ville løpe videre, men 30 sekunder seinere måtte vi stoppe fordi Stefan ble veldig dårlig, sier Mørk.

Han skjønte straks at dette ikke var noe å spøke med.

- Stefan ble helt hvit i ansiktet. Han hadde sterk hodepine og kastet opp hele tida. Jeg fikk lagt ham ned på bakken i stabilt sideleie, kastet meg ut i hovedveien og stoppet en politibil. Vi fikk tilkalt ambulanse ekstremt raskt. Under fem minutter etter var Stephan under behandling og på vei til sykehuset, sier Mørk, som får ros av Brox for kjapp reaksjon:

- Det var godt gjort av Per Øyvind å vurdere det slik at han tilkalte ambulanse straks. Ikke sjelden kommer pasienter med denne diagnosen inn på sykehuset bevisstløse eller døende, sier Brox.

- Jeg er ganske god til å takle krisesituasjoner, sier Mørk, som reagerte så rasjonelt som det er mulig å gjøre.

- Jeg var aldri redd. Stephan er en god venn, men nå etterpå har jeg tenkt på hva som kunne skjedd om han var alene da det skjedde.

Visste ikke

Mens dramaet utspilte seg, spiste Kjersti lunsj - uvitende om ektemannens tiltand. Mørk som ble med ambulansen til sykehuset, kontaktet Brox og pressekontakt Tim Kronborg. Med tanke på at Kjersti skulle starte forberedelsene til 20 kilometeren kort tid etter, ble trioen i fellesskap enige om å avvente før Kjersti ble orientert. Istedenfor ble Kjersti fortalt at det var Mørk som hadde blitt sjuk, og at Stefan hadde blitt med på sykehuset sammen med ham. Kjerstis foreldre, Randi og Kjell, som er på plass i Edmonton, ble informert om hva som egentlig hadde skjedd.

- Jeg trodde det var Per Øyvind som var dårlig. Det var i grunnen bra. Jeg fikk i meg mat på grunn av det, sier Kjersti.

Men da det drøyde og drøyde, og Kjersti skulle begynne oppvarmingen, ble hun utålmodig, og sa til Kronborg:

- Nå er det vel på tide at Stephan kommer tilbake snart.

Kronborg bare så på Kjersti, og hentet familien hennes, som tok Kjersti med på rommet for å gi henne beskjed.

Besøkte Stefan

Kjersti reagerte med å ringe til Brox og skjelle ham ut fordi han ikke var tilstede når hun fikk beskjeden.

- Også kom han inn døra på hotellrommet i det jeg holdt på å skjelle ham ut, sier Kjersti.

Hun dro straks til sykehuset for å besøke Stephan.

- Jeg visste hele tida at han ville jeg skulle stille til start. Vi avtalte at jeg skulle gå og at han skulle bli frisk. Stephan ville jeg skulle gå fort, sier Kjersti.

Men det ble vanskelig å holde fokus på det som skjedde langs landeveien.

- Tankene mine var andre steder. Idretten er ikke så veldig viktig når sånt skjer, sier Kjersti.

Ikke lei seg

Hun holdt følge med tetgruppa fra start, og lå lenge an til fjerdeplass. Men etter passering 15 kilometer gikk det tyngre. Teknikken sviktet. På kort tid fikk Kjersti tre advarsler og ble disket. Det har ikke skjedd Kjersti i et mesterskap siden junior-EM i 1987.

- Jeg ble ikke så veldig lei meg. Når det skjedde tenkte jeg bare «jeg vil til Stefan, og ha han med hjem».

Det kan tidligst skje om en uke.

- Stephan har flyforbud den første uka, sier Kjersti.

Ikke operert

Ifølge Jens Ivar Brox har legene på Universitetssykehuset allerede kjørt Stefan gjennom en såkalt argiografi. Dette gjøres for å finne ut om det er utposning der skaden ligger. I slike tilfeller blir pasientene operert.

- Stephan blir ikke operert, sier Brox.

I løpet av et par dager skal Stefan gjennom argiografi nummer to.

- Stephan blir liggende på sykehuset til observasjon. Han er i de beste hender. Legene er dyktige, og det står bra til med ham. Slik jeg ser det kommer dette til å normalisere seg helt. Det verste som kan skje er en ny blødning, sier Brox.

Etter møtet med pressen dro Kjersti rett til sykehuset for å være hos ektemannen.

- Dette stopper oss ikke, sier hun.

NEDTRYKT: Kjersti Tysse Plätzer tydelig nedbrutt etter å ha blitt disket i kappgang.