Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Jansrud er så god at det er fort gjort å glemme Aksel Lund Svindals skade

Kjetil Jansrud er nå så suveren at det er vanskelig å finne relle utfordrere i utfor og Super G. Han er så god at han må kjøre dårlig for ikke å vinne.

SUVEREN: Kjetil Jansrud tok i dag sin fjerde verdenscupseier denne sesongen, i super-G i Val Gardena. Foto: EPA/ETTORE FERRARI / NTB Scanpix
SUVEREN: Kjetil Jansrud tok i dag sin fjerde verdenscupseier denne sesongen, i super-G i Val Gardena. Foto: EPA/ETTORE FERRARI / NTB Scanpix Vis mer

KJETIL JANSRUD HAR tatt 560 av 600 fartspoeng så langt i verdenscupen. Det har ingen gjort før ham. Selv Hermann Maier klarte ikke det i den legendariske 2000-sesongen da Østerrikeren herjet verdens bratteste skibakker. Og med fare for å gjenta meg selv; det er ikke bare enda en toppgevinst årets fjerde Jansrud-seier handlet om i Val Gardenas Super G, investeringene han stadig gjør i sammenlagtcupen gjør denne vinteren uten Aksel Lund Svindal på start paradoksalt nok til den mest spennende på mange år.

For det er ikke lenger bare mulig at Kjetil Jansrud kan tukte Marcel Hirscher i sammenlagtcupen.

For hvert eneste fartsrenn han kjører blir det mer og mer sansynlig.

DET ANDRE PARADOKSET i dette lille profetiet mot det nye året handler også om Aksel Lund Svindal. Og at den enes «død» er den andres brød. Det faktum at Lund Svindal ikke er på beina og i stand til å ta detsom kan bli helt avgjørende verdenscuppoeng fra lagkamerat Jansrud, gjør sistnevntes kamp mot Marcel Hirscher i sammenlagtcupen en smule lettere. Så da først alt gikk galt for vår antatt beste alpinist da akillesen hans røyk før sesongstarten i Sölden i oktober, så var det godt for noe.

Det er også en del av idretten.

MED 46 HUNDREDELER ned til andremann Dominik Paris var Jansruds andre Super G-seier en bekreftelse på at formen han fant i USA ikke har latt seg affisere av noen influensabasiller og et par dager i senga. Han er like myk, like offensiv og på toppen av alt det skitekniske, sikkert også enda tryggere på seg selv. Likevel har verdens desidert beste fartskjører mye å gå på. For mellomtidene i dette racet, og da tenker jeg spesielt på det Kjetil Jansrud gjorde mellom den andre og tredje målingen, forteller at selv verdens beste ikke er verdens beste hele tiden.

Og at det som er veldig bra faktisk kan bli veldig mye bedre.

I MÅL SOM klar leder hadde Kjetil Jansrud bare den tolvte beste tida i det tekniske partiet han normalt bør være best. Det kan skyldes at han hadde gjort leksene sine på besiktigelsen og valgte å investere i en smule forsiktighet der det helt åpenbart var glatt og vanskelig. Det er i så fall smart. Det kan selvfølgelig også skyldes at han bommet litt på valget av linje. Og det kan forbedres. Men så lenge totalen er det som teller, og konkurrentene ikke evner å presse fram en runde som den som ga amerikaneren Steven Nyman utforseieren 31 hundredeler foran Jansrud i går (fredag), er det ingen som er i nærheten gudbrandsdølen.

Det være skremmende for alle konkurrenter med VM-ambisjoner når vi kommer til Beaver Creek i februar.

Og ditto betryggende for Jansrud, som vinner som han vil selv når han gir bort tideler på veien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media