ALLTID SAMMEN:  Kjetil Jansrud kan ikke tenke seg en treningshverdag uten kompisene på landslaget. Her fra gårsdagens styrkeøkt i Oslo med Leif Kristian Haugen og resten av gjengen. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet.
ALLTID SAMMEN: Kjetil Jansrud kan ikke tenke seg en treningshverdag uten kompisene på landslaget. Her fra gårsdagens styrkeøkt i Oslo med Leif Kristian Haugen og resten av gjengen. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet.Vis mer

Kjetil Jansrud løste floken

Ingen smittefare fra langrennsledernes spesialbehandling av Northug.

RETT før styret i Norges Skiforbund i går ettermiddag  satte seg i møte for å diskutere hvor smart det er å la Petter Northug fortsette både på Coop og landslag, løste Kjetil Jansrud floken:

- Det er utenkelig med en Petter Northug på alpinlandslaget, sa Jansrud til Dagbladet.no.

Da snakket han ikke bare om det kommersielle rotet med to ulike sponsorer fra samme bransje. Det hadde selvsagt vært ille nok om Kjetil ringte med Netcom om sommeren og Telenor om vinteren, men det avgjørende for Jansrud lå i selve sporten; det å få lov til å trene sammen med Aksel Lund Svindal og de andre ledende norske alpinistene.

Så tett er miljøet blant de beste kjørerne.

KJETILS valg forteller om en annen tilnærming til idretten sin enn Petters. For sporten er den definitivt bedre:

•• Samlende lederstjerner har løftet norsk alpint fra generasjon til generasjon.

Få andre idretter har i praksis tydeligere vist hva det gir å bygge lag. At alpinsporten stadig får med seg sine nye superstjerner videre på de samme betingelsene, er et tegn på at dette miljøet fortsatt kommer til å overprestere.

Så får det heller være at inntektene er mindre enn i langrenn, og at den enkelte kan få rom til litt ulike personlige reklameavtaler også i alpint. Stjernene leder uansett landslagstroppen slik Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal gjør det nå.

PETTER har aldri hatt en slik posisjon på guttas langrennslag. Det er ikke han som naturlig har samlet gjengen, og sørget for at den beste treningskulturen er blitt ført videre.

Forskjellen skyldes mest ulike personlige egenskaper hos tre av landets desidert beste idrettsutøvere, men også de høyst varierende nasjonale rammene for alpint og langrenn:

•• På elitenivå overgår langrennsporten alt.

Mens mange forskjellige privatlag i langrenn kan hjelpe løperne sine med flinke trenere og ledere, er det nivåforskjell mellom landslag og resten innen alpint, hopp, kombinert. Her er det knapt noe valg med mindre du er blitt så stor at du kan finansiere deg selv.

DET kunne Kjetil Jansrud ha gjort, men han har ikke lyst. For ham er det noen verdier som teller mer enn egen økonomi.

Denne ulike personligheten og forskjellige hverdagen trengte skistyret å minne seg selv på. Da hjalp det med en fjellstø  Jansrud som avlyste smittefaren fra langrenn til alpint etter spesialbehandlingen av Petter.

Smitten kan blusse opp blant langrennsløperne, men nå får det bli deres eget problem.

FOR selvsagt er den vinglete behandlingen av Petter utfordrende selv om langrennslederne med rette vil påpeke at han nå bare får sjansen til å takke ja til den samme representasjonsavtalen som alle andre.

Dette nye tilbudet hadde likevel ikke fungert uten en gjennomgående aksept blant de andre landslagsløperne. Det hjelper selvsagt at alle de aktive kommer fra en sesong der privatløperen Northug lett fant sin plass i gruppa i løpet av vinteren, men mest baserer godviljen seg på felles front mot påbud:

•• Det er en gjennomgående oppfatning blant løperne at Norges utvalgte til enhver tid skal bestå av de beste uansett hvilket lag de tilhører.

Da måtte Petter også; på tross av alle hans Coop-millioner, på ett eller annet vis få muligheten til å konkurrere for Norge.

NÅ SLIPPER han riktignok ikke helt fri felles forpliktelser. På nytt må han gå over til landslagets faste sponsorer i konkurranseperioden.

Så blir neste utfordring for de nasjonale skilederne å vise at dette miljøet rent sportslig er det fremste. Der har jentene foreløpig gjort det meste av jobben, men en god sesong også for gutta endte med at alle utenom Petter ville være med på landslaget.

Det er et fint utgangspunkt for en sterk norsk skisport.