LENGE SIDEN HAN SNAKKET: Som generalsekretær i Norges Fotballforbund var det jobben hans å uttale seg om det meste. Som direktør på FIFA-presidentens kontor arbeider Kjetil Siem (nesten) uten å synes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
LENGE SIDEN HAN SNAKKET: Som generalsekretær i Norges Fotballforbund var det jobben hans å uttale seg om det meste. Som direktør på FIFA-presidentens kontor arbeider Kjetil Siem (nesten) uten å synes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

Kjetil Siem slakter FIFAs generalsekretær i internt notat

Kjetil Siem har stor innflytelse, tausheten hans bekrefter det

Oppvask og maktkamp i fotballens øverste organer er hverdagskost. Det nye er lekkasjene og det faktum at vi har en nordmann i begivenhetenes sentrum.

MAKTKAMPER I FOTBALLENS organer, være seg FIFA, UEFA eller NFF for den sakens skyld, er gammelt nytt. I fotball som i resten av livet - akkurat som i politikken, frivilligheten, industrien, finansverdenen, you name it - er det sterke motsetninger.

De aller fleste organisasjoner har et indre liv fylt av konflikter, personkamp og betydelige meningsforskjeller.

SÅ LENGE KONFLIKTENE holdes innenfor husets fire vegger går det stort sett bra. Sånn er hverdagen. Business as usual. Når husets servere blir hacket, som FIFA nå er blitt, er helvete løs. Da er det unntakstilstand. Da blir eksempelvis en intern og helt naturlig gjennomgang av organisasjonen, slik den undersøkelsen FIFA-president Gianni Infantino bestilte fra en av direktørene sine, Kjetil Siem, ikke bare en oppvask, men en oppvask i full offentlighet.

Interne notater, påklistret beskjeder med "privat og konfidensielt", ser sjelden bra ut i dagslys.

FOOTBALL LEAKS AVSLØRINGER av 70 millioner dokumenter, der VG er en av mottakerne gjennom nettverket European Investigative Collaboration (EIC), viser blant veldig mye annet at FIFA har betydelige administrative utfordringer. Ifølge Kjetil Siem, som garantert ikke har sugd dette fra eget bryst, men som helt sikkert har gjort det Gianni Infantino ba ham om - gjort en grundig gjennomgang og snakket med alle i FIFAs administrasjon - står det faktisk ganske dårlig til. Rapporten ødelegger ikke FIFAs allerede belastede og frynsede rykte utad, det er mange som mener det var på høy tid med en slik gjennomgang, men internt er det drepende.

Generalsekretæren som slaktes profesjonelt av Kjetil Siem, Fatma Samoura, ryktes å være en stolt senegalesisk kvinne.

Brant det fra før er dette bensin på bålet.

DA GIANNI INFANTINO stilte til valg som Europas presidentkandidat i kjølvannet av Sepp Blatters dramatiske fall fra maktens tinder, var daværende generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, en av dem som jobbet i kulissene for å få Infantino valgt. Ikke fordi han hadde en personlig interesse av sveitserens kandidatur. Utelukkende fordi Infantino var Europas kandidat, og UEFA hadde en strategi. I det lobby-arbeidet, på vegne av NFF, var Kjetil Siem en av nøkkelpersonene.

Da Infantino vant og begynte å hente direktører til sitt kontor, var nordmannen en av de første han spurte.

KJETIL SIEM HAR vært leid ut til forskjellige prosjekter utenfor presidentens kontor. Han har ledet to av dem. Det ene har handlet om å omorganisere FIFA-administrasjonen. Det andre om å skaffe et helt nytt datasystem. I tillegg er han daglig leder av FIFA Foundation, et nystartet og uavhengig selskap hvis mål er å skaffe støtte til gjenoppbyggingen av skadde og ødelagte breddeprosjekter verden rundt.

JOBBER DU PÅ FIFA-presidentens kontor er du i maktens sentrum. Kjetil Siem jobber der. Blir du satt til å lede oppgaver og i tillegg får i oppdrag å gjøre den personalgjennomgangen som nå er lekket, har du stor tillit. Kjetil Siem har det. Og med tillit kommer innflytelse, som igjen gir påvirkningskraft i viktige spørsmål.

Kjetil Siem har det også.

Tausheten hans, du har jo knapt hørt fra gubben siden han forlot Ullevaal stadion, tyder på det.

Football Leaks bekrefter det.