Kjetil vil bli vill og gal

FLACHAU (Dagbladet): Kjetil Aamodt (27) ser et speilbilde av seg sjøl for seks år siden i alpintkometen Benjamin Raich (20) fra Østerrike. Nå vil Aamodt til psykolog for å bli vill og gal igjen.

- Vi har undervurdert det mentale, sier Kjetil Aamodt.

Han var i det sentimentale hjørnet etter fjerdeplassen i storslalåm. Øverst på seierspallen sto jyplingen Benjamin Raich som i går vant sin andre v-cupseier på tre dager. Det brakte fram minner om 1992/93-sesongen da Aamodt vant seks av sine totalt 14 v-cupseire og ble verdensmester i slalåm og storslalåm.

- Den gangen var jeg på topp. Da fløt alt, sier han.

Benjamin Raich har det nøyaktig slik nå.

- Han er den yngste som etablerer seg siden jeg og Lasse gjorde det som 18- og 19-åringer. Ja, han er et speilbilde av meg sjøl, sier Kjetil til Dagbladet.

Men det har altså sneket seg inn en del forsinkende tanker. Kjetil innrømmer at han savner Raichs skiliv uten ansvar for annet enn å komme fortest mulig i mål. Akkurat nå er det bare Hermann Maier som våger en like dristig linje som bonden fra Pitlach (Raich tok over farsgården for flere år siden).

Frykter å mislykkes

- Jeg tenker mer enn før. Raich kan bare kjøre på ski. Inntil nå har han ikke visst hva han går glipp av om han ikke vinner. Men det vet jeg, og når jeg tenker på det, så får jeg frykt for å mislykkes, sier Kjetil.

Slike tanker har gitt ham 4.-10. plasser i hopetall, men bare en tur på pallen i år.

Stupbratte unnakjøringer på is og holke har dessuten skapt en viss reservasjon.

- Jeg tenker på helsa og familien, sier Aamodt.

Koss-psykologene

Før VM i USA om tre uker er det lite å gjøre med de små mentale sperrene. Men til våren vil Kjetil Aamodt forsøke psykolog-hjelp for å finne igjen ungdomsgalskapen.

- Jeg vurderer det, ja.

Før OL i fjor møtte han såvidt psykolog Heidi Ihlen. Hun og søsteren Bente har tidligere hjulpet Johann Olav Koss.

- Det var ganske bra, sier Aamodt.

I et nytt samarbeid vil Aamodt sette fokus på å finne den rette balansen mellom fysikk og psyke, som han mener er spesiell for alpinister.

- Den ideelle alpinist måtte hatt Hermann Maiers fysikk, Benjamin Raichs psyke, Lasse Kjus' feeling, Harald Christian Strand Nilsens treningsvilje og kanskje kroppsbeherskelsen min, sier han.

Nei fra treneren

Men før Aamodt ringer Ihlen-søstrene bør han kanskje låne øre til sin egen trener Filip Gartner. Han mener psykologhjelp til alpinister er noe stort tull.

- Helt unødvendig for Kjetil å gå til psykolog. Han ordner dette sjøl. Tidligere var han for avhengig av faren, men nå er det på tide å gjøre det sjøl.

- Og komme opp på samme nivå som Raich?

- Ja, men husk at Raich er fri som fuglen og uten ansvar. Han trenger ikke å tenke på sponsorer og slikt - inntil videre.

MED BREMSENE PÅ:</B> Nok en fjerdeplass til Kjetil Aamodt i gårsdagens slalåmrenn. Etter sesongen oppsøker Aamodt psykolog for å kvitte seg med frykten for å mislykkes.