Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjøp deg vekk fra nedrykk

Investorene i Fredrikstad og Aalesund har fortsatt sjansen til å redde Lyn - og seg selv.

Å VEI NED: MAgne Simonsen og Lyn er fortapt i bunnen, men kan de reddes fra konkurs? Foto: ARNT E. FOLVIK
Å VEI NED: MAgne Simonsen og Lyn er fortapt i bunnen, men kan de reddes fra konkurs? Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

|||  ULLEVAAL (Dagbladet): For hver dag som går uten positive Lyn-nyheter, blir det stadig mer sannsynlig at norsk toppfotball får sin første virkelige konkurs. Det åpner for en ganske uvirkelig gambling:

•• Vil det lønne seg for konkurrentene å holde Oslo-klubben gående sesongen ut?

Svaret er ikke gitt innen den deadlinen Lyn-ledelsen har avtalt med seg selv for å fullføre årets Tippeliga. De må samle 17 millioner kroner før denne måneden er omme. Det betyr bare en serierunde mer spilt, og fortsatt en uavklart bunnstrid.

Hva da med å sikre de poengene som rettmessig er spilt inn mot Lyn gjennom selv å investere i de spillerne som er lagt ut som finansobjekter?

RENT poengmessig står det mest på spill for Aalesund og Sandefjord. Begge lagene har allerede spilt sine to kamper mot Lyn og vunnet begge. Her forsvinner det altså 6 poeng om dette ender med konkurs.

Den økonomiske situasjonen rundt Sandefjord synes så kaotisk at det er vanskelig å se noen som vil rote det til ytterligere ved å bruke midler på å holde Lyn flytende. For veldrevne Aalesund derimot går det an å regne på fordelen ved å bruke opp mot 10 millioner på salgsavtaler knyttet til neste sesong kontra risikoen for at de tapte poengene til slutt gir nedrykk.

FFK er den andre klubben som har sjansen til å leke med et slikt regnestykke. Klubbhverdagen i Fredrikstad er så knyttet opp til uforutsigbare investorer at en slik gambling kanskje er nærmere her enn noe annet sted.

Seinest rett før sommerferien måtte FFK be kommunen om lånegaranti for å klare sine løpende forpliktelser, men bare noen uker seinere var det plutselig rom for både et svært kostbart trenerskifte pluss kjøp av to nye kantspillere. Da er det kanskje ikke så usannsynlig at de samme investorene tar en titt på det Lyn har å tilby på spillermarkedet.

EGENTLIG er det ganske bra selv rett etter at klubbens kjære spøkelse forsvant fra Ullevaal. For en av storhetene i norsk klubbfotball finnes det adskillig verre ting enn å tape for Vålerenga for første gang på 28 år.

Eller som ett av de mange nidbannerne på Ullevaal ganske lakonisk uttrykte det:

•• Det viktigste er ikke å vinne, men å delta også neste år.

Det prøver Lyn altså å gjøre ved å tilby andeler i enkelte av spillerne sine. De interesserte kan investere beløp fra 10 000 kroner og oppover for så å vinne eller tape pengene idet spilleren eventuelt blir solgt.

I ET SLIKT spill kan det å bruke 6, 7 millioner nå på den ganske spennende spissen Davy Claude Angan bli en fotballtransaksjon som muligens lønner seg for de rette pengemennene i Fredrikstad eller Ålesund til neste år. I hvert fall i den grad det går an å snakke om fortjeneste i forbindelse med det ganske så blodrøde norske fotballmarkedet.

Rent juridisk burde en slik avtale kunne holde. Etikken er vel også i tråd med den helt kommersielt baserte konkurransen som Tippeligaen er blitt.

LAGOPPSTILLINGENE i dette historiske Oslo-derby fortalte noe om nettopp det. Dette var hverken Vålerenga eller Lyn slik de to klubbene startet 2009-sesongen. På de to lagene var det igjen henholdsvis 4 og 3 spillere fra oppstillingene som innledet denne sesongen med blanke ark og null poeng for et halvt år siden.

Mest ribbet var selvsagt Lyn. De mest sentrale spillerne er allerede i gang hos Viking og Brann. Er det da noen etisk forskjell om investorer fra Fredrikstad eller Aalesund vil sikre innspilte poeng ved å sørge for at Oslo-klubben får midler til å fullføre sesongen?

Akkurat det kommer uansett til å bli gjort ordentlig ute på banen. Til å være en ganske så sluttkjørt gjeng jobbet spillerne imponerende i motgangen. To tidlige tabbemål  gjorde at Lyn ikke lenger er klubben som går igjen helt i toppen av Oslo-fotballen, men det finnes artigere fotballiv selv på Oslo-vest enn tilværelsen som derby-spøkelse.

Derfor er det ok at noen utenbys kjøper en overpriset Lyn-spiller mens det ennå er høstsalg på Ullevaal. Avslutningssalget blir garantert en langt tristere affære.

FORVINNER DE FRA FOTBALLKARTET? Lyn-supporterne lover at Lyn vil komme tilbake. Foto: ARNT E. FOLVIK
FORVINNER DE FRA FOTBALLKARTET? Lyn-supporterne lover at Lyn vil komme tilbake. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling