Kjøp Helstad, Soma og Eggen

Rosenborg trenger to forsvarsspillere med internasjonalt format og en spiss med fart. Dagbladets råd: Kjøp Thorstein Helstad (Brann), Ragnvald Soma (Bryne) og Dan Eggen (Alaves).

Men det haster for Rosenborg:

 • Soma reiser allerede søndag til London for å prate med West Ham-ledelsen. Eggen vil vekk fra Alaves, men helst til en annen klubb i Spania. Og det dukker garantert opp klubber som er villige til å betale de 30- 40 millionene Brann vil forlange for Helstad.

Rosenborg må også erkjenne at det ikke er tilstrekkkelig mange dyktige fotballspillere igjen i Norge til at klubben kan basere seg på norsk arbeidskraft.

Men det finnes et marked i resten av Norden. Her har Rosenborg noe å lære av klubber som Stabæk, Viking og Lillestrøm. Disse klubbene har de siste årene brukt tid og ressurser på å orientere seg mot resten av Fotball-Norden, og endt opp med en rekke spillere som holder Rosenborg-standard. Eksempler:

 • Islendingene Kristinsson (LSK) og Dadason (Viking). Svenskene Wilhelmsson og Linderoth (begge Stabæk). Og finnen Tihinen (Viking).

Dagbladet har vurdert de forskjellige lagdelene i Rosenborg, og gir våre anbefalinger om forsterkninger:


Keepere

 • Arason har etablert seg på et stabilt, høyt nivå. Men Jamtfall er selvsagt ikke blitt bedre av reservetilværelsen, og Rosenborg har per i dag ikke en god nok keeperduo. Klubben bør se etter en ambisisøs unggutt som har mye å lære, men som likevel holder tippeliganivå. De finnes. For eksempel Per Morten Kristiansen i Moss.


Backer

 • Syltynt bak Christer Basma. Ståle Stensaas har ikke klart å erstatte Bergdølmo på internasjonalt nivå, og Roar Strand blir en ustabil nødløsning. Unggutta fra egne rekker får ikke sjansen. Enkelte spennende alternativer her hjemme.

 • Kjøp:

1) Ragnvald Soma, Bryne: Allsidig og nærmest komplett spillertype med internasjonalt format. I utgangspunktet venstreback. På vei utenlands.

2) Alexander Aas, Odd Grenland: Offensiv U-landslagsback med bra fart og ferdigheter - og lange innkast.

3) Jan Frode Nornes, Odd Grenland: Spillende type med solid venstrebein.


Midtstoppere

 • Erik Hoftun holder europeisk toppklasse. Bent Inge Johnsen gjør det tidvis, men plages med slurvefeil. Tor Trondsen blir sikkert en nasjonal størrelse, men i likhet med de to andre har han et internasjonalt problem: Farta.

 • Kjøp:

1) Dan Eggen, Alaves: Vil vekk fra klubben. Midtstopper med internasjonale kvaliteter.

2) Hannu Tihinen, Viking: Finsk landslagsstopper som fortsatt kan snappes opp før han forsvinner utenlands.

3) Claus Lundekvam, Southampton: Morsommere med Champions League enn år etter år i bunn av Premier League. Har den etterlyste farta.


Midtbane

 • Skammelsrud, Berg, Winsnes og Strand holder alle godt europeisk nivå. Kenneth Storvik har vært skadeplaget, men har stort potensial. Christer George blir antakelig også best som indreløper. Og forhåpentligvis styrkes Rosenborgs beste lagdel ytterligere med Arild Berg.

 • Kjøp:

1) Arild Berg, Bodø-Glimt: Utsøkt teknikk, blikk og skudd. Men mangler Ørjans aggressivitet og løpsstyrke.

2) Svante Samuelsson, Brann: Venstrebeint, pasningssikker, taklingssterk og god i lufta.

3) Bjarte Lunde Aarsheim, Viking: Teknisk dyktig og meget kreativ.


Kantspillere

>

 • Jan Derek Sørensen holder meget høyt nivå, men er på vei bort. Morten Knutsen har utviklet seg omtrent som forventet, og er foreløpig ikke et naturlig førstevalg. Roar Strand har vikariert med vekslende hell. Dagfinn Enerly har spennende ferdigheter, men har ennå ikke spilt en kamp. Og Robert Boateng slår aldri til. Venstrebein sårt savnet.

 • Kjøp:

1) Christian Wilhelmsson, Stabæk: Likner Sørensen. Meget rask, driblesterk - og glimrende skuddbein.

2) Frode Ohr, Start: Hurtig høyreflanke med fine innlegg.

3) Trond Fredrik Ludvigsen, Bodø/Glimt: Stortalent med målteft og bredt ferdighetsregister.


Spisser

 • Frode Johnsen har ennå ikke stått fram internasjonalt som spiss - et hat-trick mot Helsingborg til tross. Virker minst like spennende i en midtbanerolle. Petter Belsvik likner et bomkjøp. Begge mangler fart. Dessverre er Vikings Dadason allerede klar for Stoke. Men Brann må selge spillere:

 • Kjøp:

1) Thorstein Helstad, Brann: Toppscorer i Tippeligaen. Meget rask og gjennombruddssterk. God avslutter.

2) Sigurd Rushfeldt, Racing Santander: Gammel RBK-kjenning som markerte seg internasjonalt før han dro til sportslige skuffelser i Spania.

3) Erik Nevland, Viking: Kraftig opptur etter hjemkomsten til Viking. Arbeids som og lur spiss.