Vladimir Putin og utestengelsen av Russland fra internasjonal idrett

Kjøper Quisling

Putin bruker sport for å skape et stort-Russland i de områdene han har stjålet fra Ukraina.

STORT I PUTINS RUSSLAND: Russiske Ivan Milovanov i aksjon mot Uzbekistan under sist VM i futsal i fjor høst. Denne sporten er så populær i Russland at den er nå skal brukes for å fremme russifiseringen av de okkuperte områdene i Ukraina. FOTO: Greig Bertram/Shutterstock.
STORT I PUTINS RUSSLAND: Russiske Ivan Milovanov i aksjon mot Uzbekistan under sist VM i futsal i fjor høst. Denne sporten er så populær i Russland at den er nå skal brukes for å fremme russifiseringen av de okkuperte områdene i Ukraina. FOTO: Greig Bertram/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MENS de russiske turistene rømmer fra Krim-halvøya etter vellykkede ukrainske sabotasjeangrep, forsøker Vladimir Putins regime å samle de okkuperte områdene gjennom sport:

  • Den pågående russifiseringen av stjålet land i østukrainske Donbas, skal hjelpes fram av lek og idrett.

I sommer var Aleksandr Bolsjunov og de andre russiske langrennstjernene på treningsleir på Krim. De pleier å bruke dette tradisjonelle russiske feriemålet som start på sesongen, men denne gangen var leiren en symbolsk handling av skilederne:

Bare uker seinere har krigens gru lammet Krim-turismen, og vestlig våpenteknologi har hjulpet ukrainerne til å bremse den russiske frammarsjen i Donbas. Den systematiske russifiseringen fortsetter likevel der det er mulig.

Det betyr nye russiske pass til innbyggerne og nye idrettsvenner.

ALT dette skjer samtidig med at den internasjonale idrettsboikotten av Russland har lammet den stolte sportsnasjonens ulike landslag. Få tror lenger at de russiske sportsheltene slipper fritt til i vanlig konkurranse før ukrainerne har fått en fred de kan leve med.

I praksis kan det bety mange år uten Russland i EM, VM og OL. Kanskje ser vi aldri stjerner som Aleksandr Bolsjunov og Veronika Stepanova i FIS-renn igjen.

Nå speiler russiske sportsmedier også den virkeligheten:

- Det blir et maksimalt negativt resultat, sa den populære TV-kommentatoren Dimitrij Gubernijev til det store sportsnettstedet Championat etter at det internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) sist uke som ventet forlenget utestengelsen av Russland og Hviterussland på ubestemt tid:

- IBU har alltid vært en trendsetter i dette forholdet, la han til.

I TIDA rett etter angrepet mot Ukraina 24. februar var det bare den vanlige russiske galgenhumoren som spredde slik pessimisme. Det var den gang ironiske sportsentusiaster på nettet laget tabellen for den dystre framtida for russiske landslag slik:

1. Russland

2. Hviterussland

3. Sør-Ossetia

4. Abkhasia

5. Luhansk Oblast

6. Folkerepublikken Donetsk

7. Dynamo Minsk

Nå er denne fleipen i ferd med å bli virkelighet. Etter å ha laget vinterleker med Hviterussland, hintet om et stort sportslig samarbeid med Kina og underskrevet en sportsavtale med Qatar, har alvoret overskygget leken også for de russiske sportsmyndighetene.

Ingen viktige sportsnasjoner vil lenger leke med dem. Seinest lørdag ga det internasjonale ishockeyforbundet beskjed om at det ikke blir noe spill på Russland i 2023. Den nyheten svir i en av hockeyens historiske supermakter.

ISOLASJONEN har satt i gang en nasjonal opprustning av egen lek. Først var det snakk om å lokke skistjernene med store premiepenger. Nå er det mer vekt på sport som samfunnsbygging. Russerne skal bli sunnere, og de nye okkuperte landsmennene på Krim-halvøya og i Donbas-regionen skal bli mer russiske.

I dette siste prosjektet er min egen sport futsal plutselig blitt sentral. Innendørsfotballen står sterkt i hele Øst-Europa, og skal brukes i den nasjonale propagandaen for et nytt og større Russland.

JEG har lenge hatt tro på futsal som et bredt sosialt barne -og ungdomsarbeid og som et verktøy for å få fram teknisk gode fotballspillere til glede for hele fotballsporten. Denne idretten gir så mye ballkontakt og fellesskap at den er spesielt egnet til å spre glede. Dessverre er sportsentusiasten Vladimir Putin av samme mening.

Annerledes går det ikke an å tolke den russiske herskerens beskjed forleden om en masseorganisering av futsal i de områdene han har sønderskutt og tatt fra Ukraina.

I JUNI godkjente Putin personlig denne satsingen til det russiske sportsdepartementet i den okkuperte byen Sevastopol som russerne tok allerede i 2014 da de annekterte Krim-halvøya.

Da ble lokale driften av sporten tatt opp som fast medlem i det russiske futsalforbundet (AMFS). Også den gang var dette tungt symbolsk:

  • Dette russiske medlemskapet speilet den russifiseringen som var planlagt for hele Donbas-området.

Nå er Putin i ferd med å hente bit for bit av Ukraina tilbake til et nytt Stor-Russland, og sporten er altså ett av hans våpen.

I SEVASTOPOL er futsalentusiasten Yuri Strochkov den lokale Quisling. Før eksplosjonene begynte å skremme også i hovedstaden på Krim-halvøya, var det lettere å leke der

Strochkov som har holdt på med å utvikle sporten sin i mange år, har plutselig nådd sportsnyhetene i de største russiske nettstedene. Nå passer hans breddearbeid inn i en nasjonalistisk russisk masterplan:

  • Ved hjelp av statlige midler skal det nasjonale forbundet jobbe fram futsal i alle skoler og universiteter.

Planen er å binde Krim og andre okkuperte områder til Stor-Russland gjennom sport:

- Takket være dette samarbeidet har vi en kjempemulighet til å bygge opp futsal. Drømmen er å bli et futsal-senter i Sør-Russland, og utvikle sporten slik de har klart i Ural-området og de nordlige regionene, fortalte Strochkov visstnok begeistret via pressekontoret til det statlige russiske sportsdepartementet.

Lite er bedre å spre for et autoritært regime enn folkelig begeistring.

DET er jo nettopp slik Putin har misbrukt eliteidretten helt siden han tillot systematisk statsdop fram mot sitt eget Sotsji-OL i 2014. Medaljene der var ment å fremme hans farlig nasjonalistiske Stor-Russland.

Dette misbruket ble ikke oppdaget før to år seinere. Siden har Russland vært i sammenhengende konflikt med internasjonal idrett før styrkeoppbyggingen endte med angrepet på nabolandet Ukraina.

Og helt nye muligheter for en forblindet, ukrainsk Qusling.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var norsk landslagstrener for futsal fra 2009 til 2015.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer