Kjøper super-smøremaskin

En ny smøremaskin til 700 000 kroner skal sørge for at Norge igjen blir verdens beste nasjon for preparering på ski. Skiforbundet er lei av at konkurrentene har innhentet forspranget vi hadde tidlig på 90-tallet.

Smøresjef Terje Langli har allerede vært i Ried i Østerrike og sjekket ut den nye supermaskinen - som kommer til Norge først i august. Det vil si at det nye smørevidunderet blir tatt i bruk allerede kommende sesong.

-Vi tror det er nødvendig å investere i dette for å henge med i toppen. Vi tar iallfall ikke sjansen på ikke å være med på dette, sier Terje Langli til Dagbladet.

Mye å hente

Investeringen gir det norske smøreteamet bortimot uendelig med forskjellige strukturer, slik at det vil bli enklere å preparere skiene riktig til all slags føre.

Og Langli er ikke i tvil om at det fortsatt er mye å hente på preparering av ski.

- Hvis vi kan bli fem sekunder bedre på en 10-kilometer så er det mye for oss. I tidligere mesterskap har vi vært tilsammen fem-seks sekunder fra to gullmedaljer. Og forskjellen på gull og sølv er som himmel og helvete, sier Terje Langli.

I preparering av ski hadde Norge tidlig på 90-tallet et forsprang på resten av verden. I dag er mange nasjoner like profesjonelle som Norge - men gjennom bevisst forskning på videre utvikling og et glid-prosjekt i samarbeid med Olympiatoppen har Norge en klar målsetting om igjen å være aller fremst på dette feltet.

Perfeksjonering

- Dette har vi satt fokus på. Derfor vil vi sette av en person på heltid som har hovedansvaret for den nye smøremaskinen. I tillegg vil vi lære opp to personer til som skal kunne den ut og inn - slik at vi ikke er avhengig av kun en person, sier Langli.

- Hva er forskjellen på denne smøremaskinen og prepareringen som gjøres i dag?

- Større perfeksjonering og - ikke minst - mulighetene for å lage nesten uendelig med slipe-varianter.

Diamant-sliping

Langli påpeker at de en stund framover fortsatt også skal bruke manuell preparering fra profesjonelle folk.

- Vi er ikke så kjepphøye at vi tror vi kan lage bedre struktur på skiene med en gang. På sikt er det likevel ingen tvil om at vi håper dette vil bety at vi slipper å kjøpe disse tjenestene. Det betyr at den nye smøremaskinen i tillegg vil være en økonomisk lur investering.

I den nye smøremaskinen er det en diamant sliper strukturen på stein - som igjen sørger for strukturen på skiene.

roy.wahlstrom@dagbladet.no