Kjøpestopp i Fotball-Norge

Norske toppklubber sliter med trange økonomiske kår. 68 dager før seriestart presenterer Dagbladet overgangene.

- Nå kommer hverdagen der fotballen skal regulere seg etter Bosman-dommen, sier Kjetil Siem - daglig leder og fungerende administrerende direktør i Vålerenga.

Han leder en klubb som sliter med for lave sponsorinntekter, for dyre langtidskontrakter, spillere som ikke er attraktive nok til å bli solgt og spillere som ønsker å bli Bosman-spillere og gå gratis fra klubben.

Penger til spillerkjøp eksisterer knapt.

- Det er tøft, innrømmer Siem.

Mangler penger

Situasjonen er ikke spesiell for Vålerenga. Standardsvaret hos de 14 norske tippeligaklubbene er at de veldig gjerne skulle hatt noen nye spillere, men at alle penger går med til å dekke de løpende, daglige utgiftene.

Majoriteten av klubbene står med null - 0 - kroner i både utgifter til spillerkjøp og inntekter av spillersalg. Det er stort sett bare Bosman-spillere som er aktuelle som forsterkninger.

Har råd

Vidar Riseth og Jan Derek Sørensen er unntak. Begge har fått godt betalt av henholdsvis 1860 München og Borussia Dortmund for å bli løst fra kontraktene i Tyskland. Begge har havnet i Norge. Riseth i Rosenborg. Sørensen i Lyn. Klubber som har råd til å innfri spillernes personlige krav.

Sørensen og Riseth er de to største fotballnavnene som er klare for Tippeliga-spill denne sesongen.

Høyere nivå

Siem tror ikke handlingslammelsen vil redusere kvaliteten på Tippeligaen.

- Kjetil (Rekdal) sier at nivået på treningene er merkbart bedre enn på samme tid i fjor. Det samme hører vi fra andre klubber. Det er jo også slik at de nære tingene blir ekstra viktige i nedgangstider. Jeg tror entusiasmen rundt Tippeligaen og tilhørigheten til klubbene vil bli enda sterkere, sier Siem.

TIL LYN: Jan Derek Sørensen ble aldri en suksess i tyske Borussia Dortmund. Nå gjør Oslo-gutten comeback i gamleklubben Lyn. Her utfører Sørensen et brassespark mot Bodø/Glimt, mens han fremdeles spilte i Rosenborg.
TIL ROSENBORG: Vidar Riseth ble løst fra sin kontrakt med 1860 München. Trønderen gjør comeback i RBK-trøya.