Kjøpt suksess

Idet RBK håver inn nye millioner på Champions League, er det grunn til å knuse myten om at trøndernes triumfer er bygd på penger.

I ÅR SOM FØR har Rosenborg kjøpt hva klubben vil av norske spillere. Trønderne startet sesongen med å hente Bergens største talent og avsluttet innhøstingen med å bringe hjem den mest talentfulle spissen fra Nord-Norge. Noen dager seinere fikk de tilført rundt 60 millioner nye Champions League-kroner for å holde posisjonen som landets desidert beste fotballag. Men derfra til å kalle RBKs seiersrekke for en kjøpt suksess, er en historisk bløff. Det er selve fotballarbeidet som har skapt hele Norges lag. Sånt går det an å huske idet RBK utfordres med ren pengemakt.

NORSK TOPPFOTBALL har to årlige ritualer: Om vinteren trer de lokale ballhøvdingene fram en etter en og forteller hvordan Rosenborg kan beseires bare de får penger nok til spillerkjøp, og om høsten reiser de samme seg opp for å hylle trønderne for seriegull og internasjonal suksess. Det hele avsluttes med fotballsalmen «For ingen banker RBK» og hele folkets takk til den allvitende trener Nils Arne Eggen for at han nok et år skjenker oss det beste av TV-underholdning på høstmørke hverdagskvelder.

SIDEN ÅRETS takkesalme allerede er sunget og Eggen ustoppelig trekker historiske paralleller som langt overgår innholdet i mellomfaget han engang skrapte sammen, går det an å antyde at norsk fotballhistorie kan få et nytt kapittel i høst. I hvert fall før dagens serierunde da Lyn ennå bare ligger tre poeng og tretten plussmål bak laget ingen slår. For skulle det unevnelige skje, er det første gang et norsk seriegull blir kjøpt og betalt. Alt selvsagt på ærlig kapitalistisk vis.

DET ER den initiativrike kremmeren Atle Brynestad som eier Lyn Toppfotball. Han kjøpte rettighetene til et av Fotball-Norges mest tradisjonsrike navn av Ski og Fotballklubben Lyn for noen år siden. Denne idrettsklubben ble stiftet 3. mars 1896. Det gir en atskillig lengre tradisjon enn Brynestads egen foreningshistorie med Smart Club, men dermed ikke sagt at Lyn-medlemmene har gjort noe historieløst eller dårlig salg. Med Brynestad som eier og enehersker er Lyn sportslig bedre enn på mange år: A-laget gir RBK mer kamp enn noen annen klubb har klart på lenge, og rekrutteringsarbeidet til elitelaget er fornuftig ivaretatt gjennom tett samarbeid med Toppidrettsgymnaset. Lyn 2002 framstår som en moderne fotballbedrift.

PROBLEMET er bare at Lyn ikke har sportslig tradisjon som tilsier årets suksess. Den gode kapitalen fra forrige gullalder på 1960-tallet er for lengst oppbrukt. Det er ikke den trofaste kjernen i klubben som nå har løftet fram laget og som står klar til å holde det oppe selv om Atle Brynestads millioner ikke lenger skulle trille inn. Nettopp «fotballbedrift» er nøkkelbegrepet for å forstå forskjellen på årets serierivaler. RBK er ingen fotballbedrift; RBK er en fotballklubb. Du trenger ingen hverdag på Lerkendal for å skjønne det. Hos trønderne er klubb-begrepet etter hvert blitt selve merkevaren som de selger sammen med alle fordelene av å representere landets desidert rikeste fotballforening. Men her har merkevaren - i motsetning til merkevarer flest - et innhold. RBKs seiersrekke er ikke kjøpt inn. Den er skapt av klubbens indre krets av medlemmer med Nils Arne Eggen som midtpunktet.

UNDERVEIS HAR det til og med vært smått stell. Det var ikke så mye som minnet om enkeltbonuser på 750000 kroner pr. spiller for Champions League-kvalifisering på det ekstraordinære årsmøtet i RBK for ti år siden da klubben sloss for sin sjel etter kemnergjennomgangen av uryddige regnskapsposter. Nils Arne Eggen sto oppreist likevel, på samme måte som han sto da RBK høst etter høst ble sendt hjem fra Europa-spill etter begredelige bortekamper. En bedriftsleder ville ikke ha stått like støtt, men så var det heller ikke som arbeidsgiver eller ansatt Eggen tok imot den verbale julingen. Han var først og fremst RBK-medlem.

ATLE BRYNESTAD kunne knapt noe om Lyn da han ankom Ullevaal Stadion. Ikke kunne han noe om fotball heller. Men han er glad i sporten. Det må du minst være for å stå i øsende regnvær for å se Lyn mot Kjelsås på Grefsen Stadion, slik Brynestad gjorde for et par år siden da kjøpet akkurat var gjort. Likevel, som Drillo ynder å si om nødvendigheten av fotballkunnskap: Du blir ikke meteorolog av å se på været. Slik er Atle Brynestad heller ingen fotballmann og gjør tabber som å ansette en ny trener helt på egen hånd midt i sesongen uten å forankre valget blant dem som prøver å skape et Lyn-miljø.

NÅR DET GJELDER trenerbyttet i Rosenborg fra Nils Arne Eggen til Åge Hareide, er nettopp hensynet til klubbmiljøet det viktigste for valget. Det samme sportslige miljøet har da også utdannet og inspirert klubbtrenere med suksess over hele Norge. Hos Lyn er det ikke noe fotballkunnskap å hente. Der er årets stil trumfet igjennom av de nyinnkjøpte spillerne og vil bli glemt så fort moroa er over. Skulle Lyn overraske med å hente inn RBK i seriespurten, betyr det et nytt kapittel i norsk fotballhistorie, men knapt noe positivt for nivået eller den kulturelle utviklingen av sporten. Det er et sikkert tegn på kjøpt suksess.