Kjøpte 45000 bøker - om seg selv

Da Bjørn Dæhlies forlag Libri Arte gikk konkurs, kjøpte skikongen hele restopplaget på sin egen bok «Gulljakten». - Jeg kjøpte de 45 000 siste bøkene sjøl. Ellers hadde jeg aldri visst hvor de ville havnet til slutt, sier Dæhlie til Dagbladet.

Nå kommer skikongen med flengende kritikk mot Libri Arte.

Forlaget ble slått konkurs i november. Sentrale folk i forlagsbransjen har satt store spørsmålstegn ved hvor mange «Gulljakten»-eksemplarer som faktisk ble solgt. Dæhlie mener nå å ha det endelige svaret på det.

- Jeg forstår godt at forlagsbransjen stiller spørsmål ved salgstallene. Jeg vet helt sikkert at jeg fikk betalt av Libri Arte for 105 000 bøker, og jeg tviler på at jeg hadde fått det hvis bøkene ikke hadde vært solgt, sier Dæhlie.

Han innrømmer at Libri Arte en periode jukset med salgstallene for boka, noe han misliker sterkt.

- Ja, de sa en stund at de hadde solgt 135 000 eksemplarer, men det var feil. For å si det slik: Noen mennesker som var i det systemet, ville ha fått avskjed på grønt papir hvis de jobbet for meg.

For å unngå at bøkene havnet på dumpingsalg, kjøpte Dæhlie sjøl de resterende 45 000 bøkene som var igjen av det enorme opplaget på 150 000 bøker. Men han skal ikke fylle sine egne bokhyller med litteratur om seg selv.

- Jeg kjøpte dem for en slikk og ingenting, og de har hatt stor verdi for meg. Jeg deler ut bøkene til de ansatte hos mine sponsorer, og 20 000 bøker går nå til alle barna som har meldt seg inn i Barnas Skiklubb, men som ikke får et av de 10 000 skiparene forbundet nå deler ut, sier Dæhlie.