I 2005:  Den italienske syklisten Ivan Basso fortalte fra vitneboksen i går at han i 2005 inngikk en avtale med dopinglegen Eufemiano Fuentes om en ett-årig behandling verdt over en halv million kroner. Avtalen ble inngått mens italieneren syklet for CSC, men han avviser at Bjarne Riis eller familen kjente til dopingen. Foto: AP / Alessandro Trovati
I 2005: Den italienske syklisten Ivan Basso fortalte fra vitneboksen i går at han i 2005 inngikk en avtale med dopinglegen Eufemiano Fuentes om en ett-årig behandling verdt over en halv million kroner. Avtalen ble inngått mens italieneren syklet for CSC, men han avviser at Bjarne Riis eller familen kjente til dopingen. Foto: AP / Alessandro TrovatiVis mer

Kjøpte blodposer i hundens navn for 500 000

Ivan Basso vitnet mot dopinglegen Fuentes.

Den italienske syklisten Ivan Basso fortalte fra vitneboksen i går at han i 2005 avtalte med dopinglegen å kjøpe en ett-årig behandling, som skulle koste Basso 70 000 euro - over en halv million norske kroner.

- En svakhet Han vitnet i går mot Eufemiano Fuentes, også kalt dopinglegen. Men Basso innrømmer at han visste at det han gjorde var galt.

- Jeg kontaktet Dr. Fuentes fordi hans system kunne gi meg et fortrinn i syklingen. Jeg innser at det er en svakhet hos meg, en svakhet for å nå målet om å vinne Tour de France, sa tidligere Giro d'Italia-vinner Ivan Basso, ifølge AP.

Under en politirazzia i 2006 ble det funnet blodposer og annet dopingutstyr, som nå gjør at Fuentes og fire andre står tiltalt i den spanske retten for å hjulpet utøvere med bloddoping.

Brukte kallenavn Syklistene som vitner mot doktoren kan snakke fritt under rettsaken, siden doping ikke var forbudt i Spania på den tiden da razziaen ble gjennomført.

Basso fortalte i går at blodposene hans ble merket med Birillo, navnet på hans egen hund, sånn at ingen skulle kunne avsløre han.

- Bare Fuentes, Merino og jeg visste hva som foregikk. Det er jo tydelig at jeg visste at dette ikke var en bra ting å gjøre, sa den italienske syklisten om hvem som visste noe.

Basso vant Giro d'Italia i 2006. I 2006 ble han kastet ut av Tour de France, fordi han innrømmet at han planla å dope seg, og på grunn av mistanken om en relasjon til dopinglegen Fuentes. I 2010 var han tilbake i sykkelsporten, og vant Giro d'Italia på ny.

Detaljerte beskrivelser Italieneren fortalte i retten i Spania at han skulle behandles også i 2007, for å nå drømmen om å vinne Tour de France. Basso fortalte at han ga Fuentes 20 000 euro i cash, men at han ble kastet ut av løpet før behandlingen ble fullført.

På vitnelisten i går sto også den tidligere tyske syklisten Jörg Jaksche. Han ga retten detaljerte beskrivelser av hvordan dopinglegens behandlinger av blodoverføringer foregikk.

Jaksche, som var en av de første syklistene som innrømmet sitt forhold til dopinglegen, sa i retten at han fikk inntil 15 behandlinger i  2005-06, skriver AP videre.

Contador skal vitne Både Basso og Jaksche fortalte hvordan Fuentes tok ut blod, for så senere føre de røde blodcellene tilbake i kroppen, eller kun plasma.

- Noen ganger hadde vi det så travel at blodposen ikke hadde nådd riktig temperatur. Da ble armen min veldig kald, og når jeg kom hjem følte jeg meg ikke så bra, sa Jaksche fra vitneboksen.

I kontrast til Basso, trengte ikke tyskeren selv i starten å betale for blodoverføringene. Han regnet med at det dermed var laget hans på den tiden, Liberty Seguros, som tok seg av kostnadene.

Neste uke skal også tidligere Liberty Seguros-syklisten, Alberto Contador, på vitnebenken, skriver Procykling.no