- Kjøpte doping på nettet

Spanias landslagslege tror Johann Mühlegg kjøpte doping til OL på nettet. Samtidig er spansk-tyskeren jaget vilt.

Benjamin Fernandez er legen som offentliggjorde at Mühleggs A-prøve var positiv tidlig søndag morgen.

Han har tidligere avvist at 31-åringen fikk hjelp fra det spanske støtteapperatet til å injisere stoffet, og i dag forteller han El Mundo om sine dopingteorier.

- Han hadde ingen spesiell lege, han har ikke involert noen andre. Det stemmer godt med at han kan ha kjøpt produktet selv, det er lett tilgjengelig på internett, sier Fernandez til avisa.

Dagbladet.no gjorde et nettsøk på NESP, og et på darbepoetin alfa. De ga henvoldsvis 202 og 98 treff. Flere av treffene som kom opp var farmaseutiske selskaper.

- Den som er dopet vet selv hva han har tatt, sier den spanske alpinisten Maria Jose Rein.

Også hennes alpinkollega Ana Galindo fordømmer sin nye landsmann «Juanito» Mühlegg.

- Det er logisk at han straffes, det er et spørsmål om rettferdighet. Folk som doper seg må miste medaljene sine. De må følges ikke bare i renn, men også før sesongen, sier Galindo.

- Ikke helt frisk

Foreløpig har Mühlegg bare mistet ett gull og har to igjen. Han nekter fortsatt for at han at han dopet seg i OL.

- Moralsk sett anser vel både du og jeg og alle andre at han skal levere dem tilbake. Men han virker ikke riktig frisk om jeg skal være ærlig, sier visepresidenten i FIS, Carl Erik Stålberg, til Expressen.

Den svenske FIS-lederen mener dopingstraffen innen langrenn bør bli hardere allerede fra neste års VM.

- Om man jukser i OL eller VM skal man fratas samtlige medaljer. Som visepresident i FIS skal jeg ta opp de spørsmålene neste gang jeg treffes, sier Stålberg.

Han er ikke i tvil om at Mühlegg-saken har svekket folks troverdighet til langrennssporten. Nå vil han stramme inn regelverket.

- En måte er å utestenge folk på livstid. Kanskje skal man også utestenge et helt forbund for en periode. Å innføre bøter kan også være aktuelt. Pengene bør da gå til å finansiere flere tester, sier Stålberg.

Gjemsel

Men hvor er Johann Mühlegg?

Det er spørsmålet norsk, tysk og spansk sportspresse spør seg. Overfor VG påsto moren Magdalena at sønnen fortsatt var i USA og at han ikke kom hjem på «mange dager».

Til Dagbladet sa hun først at hun ventet på at sønnen skulle komme, men senere på dagen var versjonen en annen:

- Han er for øyeblikket på vei til Spania.

Men etter alle solemerker har Johann Mühlegg gått i skjul på familiehotellet «Zum Jeremia» i den lille landsbyen Grainau i Sør-Tyskland.

Flere tyske aviser mener Mühlegg landet i Frankfurt i går ettermiddag, men at han kom seg ubemerket derfra. Pressefolkene som sto og ventet så ingen Mühlegg.

Andre mener at Mühlegg kom fra USA allerede på mandag.

  • Johann Mühlegg, Olga Danilova og Larissa Lazutina har foreløpig fått inndratt startlisensen slik at de ikke får delta i internasjonale renn. Den endelige dommen - som trolig vil bli to års utestengelse - vil de få når FIS-styret samles til våren.
I SKJUL:</B> Johan Mühlegg jaktes av europeisk presse. Foto: SCANPIX