Kjøpte EPO av kriminell liga

Det finske kriminalpolitiet mener å ha bevis for at Finlands tidligere langrennstrener Kari-Pekka Kyrö har handlet EPO med en kriminell nederlandsk liga i 1999 og 2000.

Og som ikke det var nok: Politiet mistenker nå finsk langrenn for å ha drevet systematisk doping siden midten av 90-tallet.

- Dette er hinsides all fornuft. Jeg blir nesten målløs, sier Anita Moen til Dagbladet.

I går avslørte den finske avisa Iltalehti at politiet mistenker at dopingskandalen i Lahtis var resultatet av et medisinsk program som finsk skisport tok i bruk allerede i 1993. Det skal ha vært opplysninger i Kyrös datamaskin og notatblokk som hjalp politiet.

Programmet hadde i begynnelsen til hensikt å styrke utøvernes motstandskraft, men skal etter hvert ha blitt endret til å forbedre utøvernes prestasjoner. Ifølge avisa mistenker politiet at forbudte medikamenter for hundretusener av kroner er innført til Finland.

Kyrö vil ikke kommentere opplysningene, men sier følgende:

- Hvem som er skyldig eller uskyldig avgjøres ikke av mediene eller politiet. Det er opp til domstolen, sier Kyrö.

- Ikke overraskende

Verken Norges eller Sveriges landslagsledelse er sjokkert over at finske langrennsløpere har bedrevet juks i lang tid.

- Jeg har tidligere hatt mistanker. Jeg husker godt 10-kilometeren i Ramsau-VM i 1999. Jeg tolket det sånn at Mika Myllylä hadde bakglatte ski, men han vant uansett ganske klart. Da ble jeg veldig forundret, sier Sveriges landslagstrener i langrenn, Magnar Dalen, til Dagbladet.

- Jeg har hatt en mistanke om at finnene brukte andre ting en HES, sier Norges herrelandslagstrener, Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

Kyrö var finsk landslagstrener i langrenn under Lahti-VM. Stjernene Mika Myllylä, Jari Isometsä og Harri Kirvesniemi var tre av seks finner som ble tatt for dopingbruk.

Etterforskning

I kjølvannet av skandalen startet politiet etterforskning av Kyrö og andre ansatte ved skiforbundet i Finland. Hittil har politiet funnet at Kyrö foretok til sammen 14 utenlandsreiser i 1999 og 2000, og at han på et ukjent antall av disse reisene skal ha kjøpt EPO og veksthormoner av en kriminell liga. Med hjelp fra nederlandsk politi har det finske politiet funnet dokumenter som beviser at den finske treneren har flyttet 160000 kroner fra sin egen konto til den kriminelle ligaens bankkonto. Politiet har også vært i kontakt med en person fra den kriminelle ligaen, som var Kyrös kontaktperson, som har sagt til nederlandsk politi at han har truffet Kyrö mange ganger og at han skal ha spurt om ulovlige stoffer.

I mai avgjøres det trolig om det vil bli tatt ut tiltale i saken.