Kjøpte plastmautvidere før OL og VM

Det finske skiforbundet kjøpte inn plastmautvidere før VM i Trondheim i 1997, Ramsau i 1999 og OL i Nagano i 1998. Stoffet kan brukes til å skjule bruk av EPO.

Kriminalpolitiets etterforskning i kjølvannet av dopingskandalen under fjorårets ski-VM pågår for fullt, og det finske skiforbundet får stadig nye problemer å hanskes med.

Mandag meldte det finske nyhetsbyrået FNB at skiforbundet i perioden 1997 til 1999 kjøpte 34 liter såkalte plasmautvidere av merket Plasmafusin gjennom universitetet i Uleåborg.

Ifølge politiet finnes det kvitteringer i skiforbundets regnskap på at plasmautviderne, på skiforbundets regning, ble bestilt av professor Juhani Leppäluoto fra universitetsapoteket, og at det skjedde i forkant av ski-VM i Trondheim i 1997 og Ramsau i 1999, samt OL i Nagano i 1998.

Leppäluoto sa mandag til FNB at plasmautviderne ikke ble brukt til å skjule dopingmisbruk.

- Det ble bestilt av medisinske årsaker. En del idrettsutøvere behøver tilførsel av væske etter å ha gått langt. Plasmautvideren vi brukte ble senere forbudt, og bestillingene fra meg opphørte, sa professoren.

Blitt brukt tidligere

I en pressemelding sier det finske skiforbundet at de gikk ut ifra at Plasmafusin var vanlig næringsoppløsning, som skulle brukes til intravenøs væsketilførsel.

«Opplysningene om at de første eksperimentene med plasmautvidere ble gjort for første gang etter VM i Ramsau i 1999 ser imidlertid ikke ut til å stemme. Sannsynligvis ble dette brukt allerede før VM i 1997 og deretter også i Nagano-OL og i Ramsau» står det i pressemeldingen.

Plasmautvideren Plasmafusin havnet på dopinglisten først etter VM i Ramsau.

Under VM i Lahtis ble flere av de finske langrennsløperne tatt for bruk av Hemohes, som i likhet med Plasmafusin er en plasmautvider. Begge preparatene står nå på dopinglisten.

Arbeidsgruppen som utredet dopingsaken kom fram til at plasmautviderne, som justerer væskebalansen og dermed senker hemoglobinnivået i kroppen, kan ha blitt brukt til å skjule bruk av EPO.

(NTB-FNB)

AVSLØRINGEN: Sjeflandslagstrener Kari-Pekka Kyrö reagerer under pressekonferansen i forbindelse med Jari Isometsäs positive dopingprøve under VM i Lahti.