Kjøpte sprøyter i Kenya

Frank Evertsen kjøpte sprøyter og sprøytespisser til jerninjeksjonene i Kenya. Marius Bakkens trener ville ikke frakte sprøytespissene gjennom tollen på grunn av mistankene det ville vekke.

Duoen Marius Bakken og Frank Evertsen står steilt imot Olympiatoppen. Begge parter skylder på hverandre, og ingen tar selvkritikk. Evertsen har ikke lagt konflikten bak seg.

- Det føles verre i dag enn i går. Vi er uenige om hva som skjedde. Vi fikk beskjed om selvadministrasjon. Det oppfattet både Bakken og jeg som om at vi skulle sette sprøytene selv, sier han.

Team Bakken har gjennomført flere lengre høydeopphold denne sesongen, og mange i Kenya. Men Evertsen har aldri fraktet sprøytespisser i kofferten.

- Hvorfor ba du ikke om å få sprøyter og sprøytespisser av Olympiatoppen, i stedet for å kjøpe dem selv?

- Det er ikke noe særlig å ta med seg på fly. Det gjør jeg aldri. Da kan man bli stilt spørsmål som man kan bli rammet av. Det hadde nettopp vært 11. september. All bagasje ble gjennomlyst. Vi kunne blitt utsatt for narkomistanke og hadde lyst til å unngå slike spørsmål.

- Hvor kjøpte du sprøytene?

- Jeg kjøpte dem på apotek i Kenya. Det er for øvrig det samme utstyret som man får kjøpt i Norge. Alle injeksjonene ble satt i samråd med lege og etter blodprøver tatt av Olympiatoppen.

I går fikk Evertsen nok ei skyllebøtte - denne gangen av Lars Kolsrud. Toppidrettsentrets hovedlege og Bakkens medisinske ansvarlige svarer slik på spørsmålet om Evertsen har gjort et etisk overtramp:

- Det er bare en lege som kan sette sprøyter. Hvis annet helsepersonell skal gjøre det, er det bare på ordre fra lege. Hvis noen andre personer lovlig skal sette sprøyter, må de gjennomgå en grundig opplæring. Jeg har aldri gjennomført en opplæring av Frank Evertsen. Jeg har heller aldri sendt med ham sprøyter eller spisser, sier Kolsrud.

- Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt. Alt vi gjorde, skjedde i samråd med lege. Vi var på relativt ikke-urbane plasser, hvor vi stolte mer på oss selv enn på lokale omgivelser i Kenya, sier Evertsen.

Advarte Bakken

Kolsrud har selv gjennomført flere jerninjeksjoner på Marius Bakken. Dette er fullt lovlig og en metode, ifølge Olympiatoppen, mange toppidrettsutøvere benytter seg av. Begrunnelsen for oppsigelsen av Evertsen var brudd på Olympiatoppens kostholdsretningslinjer.

- Jeg har et godt forhold til Evertsen og Bakken. Men det er absurd at de trodde at de kunne sette injeksjonene på egen hånd, selv om de fikk glassene med jern utdelt av meg. Jeg ga dem aldri brukerutstyr. Da tok jeg det for gitt at de ikke kjøpte det selv, men oppsøkte lege.

- Det må ha skjedd noe fundamentalt feil. Det er egentlig absurd. Jeg skjønner ikke at noen setter i gang dette selv. Man går ikke på Plata og får tak i sprøyter og spisser selv. Du går til legen. Det er dette hele krangelen dreier seg om, sier Kolsrud.

Toppidrettsentrets hovedlege tok blodprøver av Marius Bakken etter Bislett Games og fikk bakoversveis.

- Jeg fikk følelsen av at han drev med forskjellige ting. Jeg sa klart ifra om at dette måtte han rydde opp i hvis han ville komme i form.

- Viste prøvene at han var jernforgiftet?

- Det kunne jeg ikke se ut fra prøvene. Men de viste andre verdier enn det Marius bruker å ha.

- Kan du gi eksempel?

- Han hadde skyhøye B-vitaminverdier.

- Kan det være skadelig?

- Nei. Han fikk på den tida behandling av en annen lege, Arild Abrahamsen. Han opererer med helt andre måleverdier enn meg, og jeg er dypt uenig i hans metoder.

Ikke på greip

Evertsen mener Olympiatoppens argumentasjon og begrunnelse i saken ikke henger på greip.

- Jeg har fulgt instruksjonene fra Olympiatoppen i forhold til det å sette jerninjeksjoner, bortsett fra at jeg satte sprøytene selv. Jeg er også beskyldt for å kjøpe jernpreparater i Kenya, og det er riktig. Men preparatene ble aldri brukt på verken Bakken eller Wigene. Olympiatoppen har ikke satt seg skikkelig inn i saken. De har bare konkludert, mener han.

ALDRI SPRØYTESPISSER PÅ FLY: - Det er ikke noe særlig å ta med seg på fly. Det gjør jeg aldri. Da kan man bli stilt spørsmål som man kan bli rammet av, sier Frank Evertsen (t.h.).