- Kjører drapsmaskin i fylla

NAF-sjef om Northugs promillekrasj i minst 80 km/t.

• Direktesending kl. 10.15: Ny bok om Northugs fyllekjøring

(Dagbladet): I boka «Northug - en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning dukker det opp flere nye opplysninger om natta Petter Northug fyllekjørte med sin Audi tidlig i mai.

Northug krasjet i autovernet, og i boka røpes det at han holdt en fart beregnet til 80-90 kilometer. Det skjedde i en 40-sone. Han forlot bilen uten å varsle politiet, og senere ble promillen beregnet til 1,65.

Dårlige venner og rådgivere Inger Elisabeth Sagedal er kommunikasjonssjef i NAF (Norges Automobil-forbund). Hun sier de ferske opplysningene om Northugs krasj, kombinasjonen av promillen og fart, er skremmende.

- Du kjører en drapsmaskin i fylla når du holder 80-90 km/t i en 40-sone. Det er ekstremt alvorlig, og jeg vil bare si at det er en lykke at ingen ble drept. At man har så dårlig dømmekraft, og så dårlige venner og rådgivere rundt seg er skremmende. Uansett hvem det måtte være, sier Sagedal til Dagbladet.

Etter NAF-sjefens mening gir Northugs promille trøbbel med å håndtere de enkleste ting i dagliglivet.

- Skal man kjøre bil må man være skjerpet og klar i hodet. Med promille er bilkjøring det siste man skal gjøre. Det måtte galt, men heldigvis gikk det ikke verre fordi det ikke var fotgjengere i området. Det er galskap, man mister dømmekraften med slik promille, sier NAF-sjef.

Hun tror ikke det er tilfeldig at bokutgivelsen kommer tett opp mot Statsadvokatens påtalebeslutning i Northugs straffesak i Sør-Trøndelag Tingrett.

Tyr ved hornene - Dette er en mediestrategi, de tar tyrene ved hornene og får kontroll på den skremmende hendelsen. Dette tar muligens noe av luven av selve rettssaken. Disse faktaene som måtte komme fram, er grove. Det er greit at han tar regien selv, sier NAF-sjefen.

Hun ønsker på ingen måte å bagatellisere promillekjøringen, men tror Northugs sak har skapt debatt om promillekjøring i Norge.

- Det satte i gang mye snakk om promille og uansvarlighet, rundt lunsjbord og i sosiale medier. Kanskje noen går en runde med seg selv i forhold til bil, promille og medmennesker som ikke er i stand til å vurdere seg selv. I Norge har vi fått en samtale om promillekjøring på grunn av det her.

NY BOK: Petter Northug er intervjuet av fortfatteren.
NY BOK: Petter Northug er intervjuet av fortfatteren. Vis mer