Kjører for plass på pallen

Dakar-helten svarte leserne.

• Les svarene til Pål Anders Ullevålseter nederst i denne saken!

ULLEVÅLSETER (Dagbladet.no): I den røde stua på Ullevålseter i Oslo foregår det noe merkelig. Elghodene på veggen stirrer forskrekket ned på scenene som utspiller seg på gulvet under dem:


Sammen med sin maliske lærer, sitter motorsykkel-kjører Pål Anders Ullevålseter og slår seg løs på et par afrikanske trommer.

På denne måten forbereder 38-åringen seg på noe av det som venter når han starter rallyet fra Lisboa til Dakar den 6. januar neste år.


- Tidligere har jeg hatt veldig høyt spenningsnivå. Men nå, når jeg er litt mer rutinert, kan jeg kanskje slappe av og nyte noe av den lokale kulturen. Jeg kan ikke bare dundre rundt på den sykkelen hele tida, sier han smilende.

- Satser på pallen

Trommeøkta forklarer han sånn:

- Til å begynne med holdt trommene meg våken da jeg sov i telt om nettene, det kan jo være et helvetes spetakkel. Men etter hvert har jeg blitt fascinert, så på mandag tok jeg et kort kurs, sier han.

STILTE OPP FOR DAGBLADET.NO-LESERE: Pål Anders Ullevålseter tok seg tid til spørsmål fra leserne før avreise til Lisboa mandag. Foto: Gorm S. Andresen
STILTE OPP FOR DAGBLADET.NO-LESERE: Pål Anders Ullevålseter tok seg tid til spørsmål fra leserne før avreise til Lisboa mandag. Foto: Gorm S. Andresen Vis mer

Det er liten tvil om at han har talent for tromming. Likevel ligger hovedfokuset på det sportslige. Oslo-mannen er bedre trent enn noen gang, og målsetningene er også kraftig skrudd i været.


- I år satser jeg på pallen. Hadde jeg ikke gjort det, hadde nok ikke kona latt meg dra nedover, sier den sympatiske motorsportutøveren.

- Sa han det? Nå synes jeg han er slem med meg, svarer kona Solveig, før hun likevel sier seg litt enig.

- Den dagen han blir likegyldig til dette her, blir det ikke like lett å stille støttende opp. Grunnen til at jeg lar ham dra, er jo den gløden som jeg ser i øynene hans, forklarer hun.

- Vært med på dette før

Hun trenger ikke bekymre seg for likegyldighet, motorsykkelkjøreren er mer motivert enn noensinne.


- Fra før har jeg fire plasseringer mellom 5. og 10. plass. Nå er det pallen som gjelder, sier han bestemt.

Med seg inn i rallyet tar han en rutine som kan komme godt med i kampen mot de mange yngre motorsykkel-kjørerne.

Kjører for plass på pallen

- Noen vet vel kanskje ikke helt hva de går til, mens jeg har vært igjennom dette før, sier Ullevålseter.

Sjøl håper han rutinen kan hjelpe ham til å unngå uhell, slike som da han ødela bakhjulet etter en flott start på rallyet tidlig i år.

Satser videre - uansett

Men hva skjer hvis han ikke når den nye målsetningen sin, kan dette bli det siste Dakar-rallyet for Pål Anders Ullevålseter?

- Nei, det håper og tror jeg ikke. Nå har jeg økonomi til å delta to ganger til, så da kan jeg jo satse videre, svarer han.

Så tenker han seg litt om, før han konkluderer.

- Hvis jeg ikke avanserer på resultatlista denne gangen, så forsøker jeg igjen til neste år.

•Les også:
Lader opp til ørkenrally på snø

SLÅR SEG LØS: Enkelte av nettene under tidligere rally har Pål Anders Ullevålseter fått forstyrret nattesøvnen av afrikanske trommer. Nå har han lært seg teknikken sjøl.