Kjørt ned i 160 km/t

Bil-løpet Daytona International fikk en tragisk utgang for en av banemannskapet.

(Dagbladet.no): Det tradisjonsrike baneløpet på Daytona Beach i Florida fikk en tragisk slutt i går. 44 år gamle Roy H. Weaver III ble drept da han plukket opp vrakdeler i banen etter et alvorlig krasj mellom racerbilene.

To biler i teten krasjet, og banemannskapet flagget med gult for å advare de andre førerne. Under flaggingen gikk Weaver ut i banen for å plukke opp vrakdeler som lå i banen.

Da kom Ray Paprota susende i 160 kilometer i timen for å ta igjen teten. Paprota kjørte rett på Weaver, og 44-åringen ble slynget opp i lufta.

- Han sto midt i banen da han ble truffet, sier Jeff Tillman til nyhetsbyrået AP. Tillman var i bilen rett bak Paprota.

Lam sjåfør

Paprota hadde fått taleforbud da han møtte pressen etter løpet. Politietterforskningen var da allerede i gang.

- Jeg beklager, men jeg kan ikke si noe, sa en rystet Paprota.

Han er selv lam, og styrer racerbilen med utstyr som er festet på og ved rattet. Men ingen i det amerikanske motorsportsirkuset vil legge skylda på Paprotas handicap.

- Han er en dyktig fører, og jeg mener alle fortjener en sjanse, sier Danny Bagwell. I stedet skylder førerne på standardprosedyrene når det blir flagget med gult flagg.

Førerne oppfordres til å skynde seg opp i ryggen på bilen foran når det gule flagget er ute. Derfor mener Paprotas kolleger han har gjort alt riktig. Likevel understreker de at ulykken er dypt tragisk for alle.

- Det er en tragisk sak. Disse gutta risikerer livene sine for å beskytte førerne, sier Wally Leatherwood.

Løpet ble ikke avlyst som følge av ulykken, men kortet ned fra 60 til 40 runder. For førerne var det mer sjokkerende enn dødsfallet.

- Jeg var ganske forstyrret selv. Men du gjør det du må gjøre. Hvis du tenker for mye på ulykken ender du med å drepe noen andre, sier Tillman.

Weaver var den 36. personen som ble drept under motorsportsløp på banen i Daytona.

ULYKKE 1: Tony Billings og Bill Calvenger krasjet under billøpet på daytona-banen.
REAGERER: Kollegene til Weaver reagerer kraftig på ulykken.