Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjørte inn 33 millioner i fjor

Trond Smedshammer (37) forstår seg bedre på hester enn på mennesker. Kanskje nettopp derfor er han verdens beste travtrener.

ALLENTOWN, New Jersey (Dagbladet): -  Det har vært et godt år, ler Trond Smedshammer.

Travtreneren og kusken fra Skreia har slått seg opp i USA, og har i år hatt en suksess som han ikke hadde våget å drømme om.

Smilet er kritthvitt og lommeboka full. Livet i New Jersey - også kjent som Sopranos-land - er ikke så verst for mannen fra Toten.

Han ble kåret til verdens beste travtrener i 2004 i USA.

-  Kanskje har svenske Stig H. Johansson kjørt inn mer penger på et år. Ikke vet jeg. Men 5,3 millioner US dollar (cirka 33 millioner norske kroner) er ikke så verst med 40 hester, sier totningen.

Eventyrlyst

Etter militæret ville Smedshammer ut i verden. Men uten utdannelse var mulighetene begrenset. Det ble stallgutt-jobb hos nordmannen Per Henriksen i USA. Siden ble det en periode som trener hos Jørn Morten Kvigstad - også i USA, før Smedshammer i 1992 begynte for seg selv.

Siden har det bare gått slag i slag.

-  Jeg trives veldig bra. Jeg trener hester og kjører noen løp. For meg er dette både sport, interesse og yrke. Og når jeg attpåtil vinner er det bare moro, sier Smedshammer.

I 2004 vant han faktisk det som var mulig å vinne som travtrener og kusk i USA.

-  I 2003 var vi skyhøye favoritter til å vinne prestisjefylte Hambletonian på Meadowland. Hesten, Power to Charm, skulle bare vinne løpet for treåringer. Det gikk galt. Vi tapte. Men i år var det vår tur. Windsong\'s Legacy var suveren, forteller Trond Smedshammer.

For første gang på 32 år gikk en og samme hest bort og vant de tre store klassiske løpene i USA: Hambletonian, Yonkers Trot og Kentucky Futurity.

Medfødt

-  Hvorfor er nettopp du så god med hester?

-  Det er ikke én årsak til det. Alle kan lære seg å trene en hest. Å få nærheten, kontakten med dyret er noe annet. Jeg tror det er noen en må ha i seg. Sannsynlig er det medfødt, sier 37-åringen.

Smedshammer ler litt igjen, før han sier:

-  Jeg skjønner meg bedre på hester enn mennesker. Jeg kommuniserer bedre med hester enn mennesker, sier Smedshammer.

Tjener godt

Selv om han fortsatt er norsk statsborger, har han fått noe amerikansk over seg. Mens nordmenn flest er litt redde for å snakke om penger og egen suksess, innrømmer 37-åringen uten å løfte på øyelokket at det går veldig bra økonomisk.

-  Det koster å drive stall her borte. Men du kan si det sånn: Jeg er godt fornøyd med hvordan det står til økonomisk.

På sikt tror Smedshammer at han kommer til å flytte hjem til Norge. Han har allerede kjøpt seg en gård sør for Hamar, hvor forholdene ligger godt til rette for hester.

-  Jeg har andreplasser fra både Elitloppet på Solvalla i Stockholm og fra Oslo Grand Prix på Bjerke. Det hadde jo vært artig å vinne de to løpene, innrømmer Trond Smedshammer.

SUKSESS: Trond Smedshammer har hatt en eventyrlig suksess som travtrener og kusk i USA. - Det er moro å bli kåret til årets travtrener, sier Smedshammer, mens han koser med stjernehesten HP Paque, som har kjørt inn millioner for nordmannen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media