Kjus feiret på dopingkontroll

PARK CITY: Lasse Kjus er tilbake i verdenstoppen etter andreplassen i comebackrennet i storslalåm fredag kveld. - Veldig deilig, sier 29-åringen, som dro rett fra premieutdelinga til årets andre dopingkontroll.

Lasse kjørte seg opp fra tredjeplassen i første omgang, og feiret i målområdet på vanlig Kjus-vis - uten høylytt og voldsom jubel.

- I dag følte jeg meg fri i løypa. Ingenting blokkerte. Det var bare å glede seg over å kjøre, sier han.

- Når hadde du denne følelsen sist?

- I storslalåm? Det var nok i Vail i 1999.

Den gang kjørte Kjus ned til VM-gull.

I målområdet ble Lasse gratulert av landslagslege Ola Rønsen, lagkameratene Kenneth Sivertsen og Kjetil Aamodt - foruten Kjus de eneste med norsk pass som fikk kjøre andre omgang.

Svak laginnsats

Aamodt (29) beholdt 23. plassen fra første omgang etter et par grove feil i henget i andre omgang. Det var han ikke mye fornøyd med. - Ikke så lett å kjøre seg opp når jeg holder på å ramle to ganger i henget, sier han.

Sivertsen (27) var like misfornøyd - minst. Han havnet på 26. plass, langt unna å kopiere 14. plassen fra åpningsrennet i Sölden.

- Veldig dårlig. Spesielt i andreomgang. Jeg kjørte bra på toppen, men ble for passiv i bunnen av løypa. Kom for mye på innerski, sier han.

De fire andre på storslalåmlaget - Harald Christian Strand Nilsen, Hans-Petter Buraas, Lasse Paulsen og Bjarne Solbakken (kjørte ut) - kom ikke inn blant de 40 beste.

Derfor var det viktig for landslagssjef Atle Skårdal å få Kjus tilbake som ledertype i laget.

Stort renn

Kjus var rolig før start. Han var ikke nervøs, men hadde naturlig spenning i kroppen.

- Det er alltid litt spennende med det første rennet i sesongen. Man er alltid litt usikker på om man har gjort de riktige tingene på trening.

Men Kjus kjørte som han pleier når formen er god: Da er det bortimot umulig for et uøvd øye å fastslå om det går fort eller seint, Kjus står lavt og kompakt inn gjennom portene - og skyter mer fart ut enn de fleste.

I mål var Kjus 55 hundredeler bak sveitsiske Michael von Grünigen - verdensmester i storslalåm fra 1997. Kjus ble som kjent verdensmester i storslalåm i Vail i 1999. På tredjeplass i går kom Hermann Maier - olympisk mester fra 1998. De tre på pallen var blant de beste i verdenscupens storslalåmhistorie.

- Det er godt å være tilbake. Jeg er frisk nå. Fint å gjøre det jeg kan - kjøre på ski, sier Lasse.

Maier roste

Fortsetter Lasse som i går, må han nok forberede seg på flere dopingtester også. Tidligere i år har han bare blitt testet én gang i regi av antidopingavdelingen i Norges Idrettsforbund. Fra dopingtesten dro han til pressekonferansen, og innkasserte dagens andre seier over Hermann Maier (tredjeplass i går tre hundredeler bak Kjus). Lasse brukte tre kvarter på dopintesten. Maier over timen.

På spørsmål om det var morsomt å slå erkerival Maier (i løypa) svarte Kjus slik:

- Maier kjørte godt i dag. Da er det moro å slå ham. Men det hadde vært mer moro å slå von Grünigen.

Maier er ikke overrasket over Kjus' suverene comeback.

- Nei, jeg er ikke overrasket. Etter en vinter ute kommer han selvfølgelig tilbake mer motivert. Hadde jeg vært ute så lenge, hadde jeg kommet tilbake dobbelt så sterkt, sier østerrikeren.

Maier mener at gårsdagens løype var perfekt for Kjus.

- Den var stukket slik at den passet Kjus. Det var en løype lik den i Vail

Utfordrer Maier

Kjus har bestemt seg for å kjøre alle disipliner resten av sesongen.

- Det er snart bare meg og Kjetil (Aamodt) som gjør det. Det blir nesten som et nederlag å være den som gir opp en disiplin først, sier Lasse.

Søndag kjører han slalåm - og gleder seg til å prøve det nye utstyret. Skia er enda kortere og mer innsvinget enn i fjor.

- Det nye utstyret har gitt meg et løft i slalåm. Disse skia svinger faktisk. Spennende for meg som alltid har kjempet med å kjøre godt slalåm, sier han.

På søndag slipper han dessuten å kjøre mot Maier. Han droppet slalåm, og fløy fra Salt Lake City i går. Med god plassering på søndag, tar Lasse innpå Maier i v-cupen sammenlagt.

- I år er VM viktigst, men v-cupen er også viktig, sier Kjus.

TILBAKE: Lasse Kjus er fornøyd etter andreplassen i Park City.