Kjus og Buraas er Norges VM-håp

KITZB\HEL: Duoen Lasse Kjus og Hans-Petter Burass kommer ofte for sent og surrer rundt, men de er Norges største VM-håp.

Kjusern og Burre skjønte ikke stort der de satt aleine i pressekonferansesalen og ventet på Jure Kosir (andreplass) og Benjamin Raich (slalåmvinner for andre gang på ei uke). Duoen Kjus og Buraas er oftere blant de som kommer for seint enn de som kommer for tidlig. Men de veit å bruke tida når de først har den.

- Er du sulten? spurte Hans-Petter Buraas.

- Ja, svarte Lasse Kjus.

To minutter etter var Burre tilbake, og disket opp med gulasjsuppe og rundstykker mellom pokaler og mikrofoner.

- Fint å ha med Burre. Han ordner alltid mat, sier Kjusern.

Dropper slalåm?

Og der satt de og langet innpå, alpinistene som med Kjetil Aamodt langt unna slalåmformen står fram som de eneste med resultater VM-medaljer verdige denne sesongen.

For Kjus har det vært ei hard arbeidsuke. Tre utfortreninger, super-G på fredag (kjørte ut), utfor på lørdag (femteplass) og slalåm i går (16. plass). Hver for seg ikke mye å skryte av, men seieren i sesongens eneste kombinasjonsrenn ble i alle fall soleklar.

Gårsdagen startet med stress. På vei til gjennomkjøring av løypa kom toget og sperret veien så lenge at Lasse Kjus mistet dyrebar tid i besiktigelsen. Sølvvinneren i slalåm fra Vail tror at plassen på slalåmlaget er i ferd med å glippe.

- Akkurat nå tror jeg at jeg starter i fire disipliner. I kombinasjonen har jeg en god sjanse, også i fartsdisiplinene (utfor og super-G), og på en god dag kan jeg kjempe blant de beste i storslalåm også.

- Har du bestemt deg for å droppe slalåm uansett, eller kjører du om du blir tatt ut?

- Vanskelig spørsmål. Om jeg gjør det veldig bra i Schladming (i morgen) blir jeg kanskje motivert for slalåm i VM også.

Klok eller modig?

Hans-Petter Buraas kjører definitivt slalåm i VM. Han kjørte seg opp fra niendeplass til tredjeplass i går.

- Veldig bra av Buraas, flott at han kjørte med hodet. Han trengte dette resultatet etter å ha kjørt ut i to renn på rad. Han risikerte ikke alt, men brukte hodet. Det var viktig for ham, sier slalåmtrener Steve Skavik.

- Burre kjørte med en god del risiko i dag. Det er sånn gutta må kjøre. De må tørre å ta sjanser og gå på, sier landslagssjef Atle Skårdal.

Sjefene får bli enige seg imellom når de studerer Burre på videoen.

Sjøl sier Burre dette:

- Ikke dumt å ha en pallplass med seg inn i VM. Da er jeg mer på hogget enn om jeg hadde kjørt ut.

Tapper krefter

Det var sikkert ikke så dumt for skileverandøren heller. Etter at Michael von Gruenigen la opp i fjor sommer, har Burre fått status som Rossignols toppløper. Men det betyr ansvar.

- Rossignol har gitt meg ansvaret for testing av ski i år. Det har rota det litt til for meg. Dette er en ekstra belastning jeg har fått i år, sier han.

Det blir mindre tid til det skitekniske.

- Istedenfor å finpusse teknikken må jeg teste ski, sier han.

- Dette tapper deg for krefter?

- Ja, men det er sånt som jeg må gjennom. Da Tomba kjørte på Rossignol sørget han for at alle hadde gode ski. Tomba jobba hardt for det, så det er bare å stå på. På lang sikt lærer jeg vanvittig mye av det.

Burre tester ski hele tida.

- Jeg prøver mange forskjellige ski. Til slutt blir det ganske bra. Jeg smører det sammen til en fin lapskaus, sier Burre.