Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjus og Myggen på boikott-laget

Lasse Kjus har bestemt seg for å snu ryggen til VG. Han vil ikke lenger ha noe med avisa å gjøre fordi de skrev at han hadde blitt kjæreste med ei svensk jente. Uten en gang å spørre om det var sant. Saken reiser et prinsipielt spørsmål: Kan idrettsutøvere på landslaget boikotte medier etter forgodtbefinnende?

Lasse Kjus føyer seg inn i rekken av kjente utøvere som på eget initiativ bestemmer seg for å boikotte en TV-kanal eller en avis fordi de føler seg misbrukt journalistisk.

Her om dagen ringte vi til Erik Mykland i Athen for å gratulere ham med landslagsuttaket. Han slang på røret. Både Myggen og Henning Berg har boikottet VG og Dagbladet etter sin fuktige tur på byen en sein nattetime under fotball-VM.

  • Tidligere har Drillo hatt gående flere former for boikott-aksjoner, både mot VG og TV2 fordi han har følt seg feilsitert og dårlig behandlet.
  • En tredje variant er Alex Fergusons beslutning om å skjerme Manchester Uniteds spillere fra alle andre medier enn klubbens egne. Dette er et ledd i klubbens strategi for at ManU skal tjene penger på spillerne både på og utenfor banen. Manchester United hadde etablert en egen TV-stasjon før mediekongen Rupert Murdoch i fjor høst kjøpte verdens rikeste klubb.
  • Jeg har ingen problemer med å se at det er forskjell på boikott-sakene. Lasse Kjus har faktisk god grunn til å være forbannet i motsetning til Myggen og Henning Berg som selv dummet seg ut.
  • Hvis enkeltutøvere på landslag kan boikotte hvem de vil, er det ikke lenger fri informasjonsutveksling. Allerede er det slik at rettighetsavtaler og sponsing setter premisser for journalistikken.
  • Når Lasse Kjus kjører for sitt andre gull i dag, er det for å skaffe seg selv og landslaget mer penger. Og det er viktig for Skiforbundet som blant annet sponses - av VG.

Til gjengjeld la han seg før VM i badekaret, bare iført alpelue og støvler, for at Se og Hør skulle få et morsomt bilde på sin førsteside.

Det ble ikke påpekt en eneste feil i VGs og Dagbladets skriverier om deres bar-runde før Skottland-kampen. Når begge fortsatt flere måneder etter blir tatt ut for å representere Norge i utlandet, bør de legge sin personlige vendetta mot de to avisene til side. Hvis ikke, bør Fotballforbundet sørge for at de oppfører seg som alle andre.

Enda klarere ser vi konturene av en tilstand der utøverne styrer informasjonen.

Både Myggen og Kjus bør oppheve sin boikott av avisa. Det er prinsipielt viktig fordi både utøvere og medier er avhengige av hverandre.

Men bare Kjus fortjener en unnskyldning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media