Kjus trues med straff

Norges Skiforbund beordret i går Lasse Kjus skriftlig inn på teppet for å forklare uttalelsene i SAS-magasinet Scanorama. Skitoppene vil ha seg frabedt å bli kalt parasitter. - Det vil komme en reaksjon fra oss, sier alpinkomiteens leder Per Lund til Dagbladet.


Les hele intervjuet med Lasse Kjus


Modig, men skummelt
skriver Dagbladets sportsredaktør Tormod Haugstad i sin kommentar.

Per Lund er øverste politisk valgte leder for alpint i Skiforbundet. Han fikk kjennskap til Kjus' uttalelser allerede tirsdag kveld. Altså dagen før Dagbladet gjenga deler av forfatter Torgrim Eggens intervju med alpinstjernen.

- Jeg fikk høre om intervjuet av folk som hadde lest magasinet på ISPO-messen i München. De var forbauset, sier Lund, som sjøl fikk lest opp uttalelsene i Scanorama i går formiddag.

Trekker ingenting

Etterpå reagerte han umiddelbart.

- Jeg har forsøkt å komme i kontakt med Kjus, men han ønsker tydeligvis ikke det, sier Lund.

Derfor ba Lund Skiforbundets alpinkontor sende brev til Kjus. Det ble avsendt i går.

- Vi har innkalt ham skriftlig til møte. Det kommer til å skje i løpet av noen dager. Der får han forklare det som er sagt, sier Lund.

- Det er totalt uakseptabelt dersom han er gjengitt korrekt, sier Lund.

Dagbladet snakket i går med Kjus' pressetalsmann Sølve Herdal. Som Kjus sjøl sa til Dagbladet tirsdag, bekrefter Herdal på nytt på vegne av Kjus:

- Han står inne for det som står i Scanorama.

Kjus opprettholdt også kritikken mot forbundet på sin hjemmeside i går, med visse nyanser:

- Skiforbundet har jeg vært kritisk til og snakket negativt om i mange sammenhenger, og jeg må si at jeg fortsatt er det.

- Men det jeg sa i denne artikkelen var at NSF gir en mulighet for profilering, som tiltrekker seg parasitter, skriver Kjus på sin offisielle hjemmeside.

Sjikane

Skipresident, Jan Jensen, reagerer kraftig på bruken av ordet «parasitt». Han mener det er sjikane av de mange frivillige som forbundet er avhengige av.

- En parasitt er jo en snylter, og en som livnærer seg av andre. Jeg må si det er sterkt beklagelig at han bruker slike ord, og sjikanerer dem som legger ned massevis av frivillig arbeid for forbundet, sier Jensen til Dagbladet.

Skipresidenten var tydelig skuffet etter å ha lest Kjus' mange kritiske utalelser.

- Det var sterke saker, men det er jo bedrøvelig og trist at man som utøver kan oppleve virkelighet sånn.

Han synes også at kritikken er problematisk fordi den ikke er konkret.

- Alle som er involvert i Skiforbundet, kan jo føle seg truffet. For alt jeg vet er jeg en av dem han mener er parasitter.

Får straff

For Lund kan ikke slike uttalelser stå ustraffet.

- Samtalene med Kjus får avgjøre hva vi gjør. Men det kommer en eller annen form for reaksjon. Det kan bli alt fra en advarsel til noe annet. Vi har ikke noe bøtesystem, sier Lund.

- Hva kan da bli den tøffeste reaksjonen?

- Den vil jeg ikke spille ut nå.

Kjus bør imidlertid merke seg alpinsjefens vurdering av Scanorama-uttalelsene:

- Det er uakseptabelt at han henger ut mennesker i Skiforbundet som skadedyr. Det er jo det parasitter betyr. Dette er mennesker som står på for fullt for han.