SPRINT: Johannes Høsflot Klæbo strekker ut armene i det han passeren mållinja i finalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SPRINT: Johannes Høsflot Klæbo strekker ut armene i det han passeren mållinja i finalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Sprintverdenscupen i Lillehammer 2017

Klæbo bukket da han gikk i mål: - Skisportens nye wonderboy

Herrenes sprintfinale på Lillehammer.

(Dagbladet): Han gjorde det i verdenscupåpningen i Ruka forrige helg, og lørdag overbeviste Johannes Høsflot Klæbo igjen.

Unggutten møtte opp til startstrek i Lillehammer som favoritt, og virket ustoppelig fra første stavtak.

I prologen tidlig lørdag morgen var han suveren, og i kvartfinalen, semifinalen, og ikke minst finalen, fulgte 21-åringen opp i liknende stil. I finalen ga imidlertid russerne Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov Klæbo hard kamp, men når oppløpet kom var nordmannen suveren.

Den norske unggutten rykket fra russerne, og bukket pent til publikum i det han passerte målstreken i ensom majestet.

- Han vinner soleklart. Han er skisportens nye wonderboy, uttalte NRKs kommentatorer.

Emil Iversen og Sondre Turvoll Fossli var også i finalen, men var sjanseløse i kampen om seier. Calle Halfvarsson ble nummer fire.

- Turte ikke snu meg

Klæbo merket at det var to seierslystne russere han møtte i finalen. Vanligvis er det nordmannen selv som trøkker til fra start, men i finalen bidro både Ustjugov og Bolsjunov til å sette høy fart i feltet.

- Begge gikk fryktelig fort i bakkene. Samtidig er det greit at det var noen andre som satt fart, sier Klæbo til NRK.

I Finland forrige helg var 21-åringen helt suveren, men denne gangen følte han seg ikke sikker på seier før rett før mål.

- Jeg var redd for at Ustjugov skulle komme, han er så sterk. Derfor turte jeg ikke å snu meg før like før mål. Det var artig å få til dette på hjemmebane, og det lover godt for det som skal skje seinere i vinter, sier Klæbo til statskanalen.

I starten av februar starter OL i Pyongyang, Sør-Korea.

Tidlig exit for Northug

Der Høsflot Klæbo nok en gang viste at han er verdens beste sprinter, klarte ikke langrennssirkusets største profil, Petter Northug, å overbevise landslagsledelsen.

31-åringen endte som nummer 32 i prologen, hvor de 30 beste gikk videre. Dermed var dagen over før den egentlig hadde begynt for Northug.

Det spøker for en eventuell OL-deltakelse for den meriterte trønderen. Toget har ikke gått ennå, og Northug vil få flere muligheter til å vise at han er god nok, men for hver helg blir sannsynligheten litt mindre. Lørdag var hele tolv nordmenn bedre enn han.

- Hadde denne sprinten gått i et hvilket som helst annet land, hadde han vært videre til kvartfinalen, sa landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet etter prologen.

Vanligvis kan Norge stille med seks løpere i verdenscuprenn, men på Lillehammer ble resultatlista fylt opp med nordmenn.