Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupavslutningen i Falun

Klæbo endret taktikk i finalen og tok rivalene på senga: - Sjokkerer konkurrentene

Ingen kunne gjøre noe med Johannes Høsflot Klæbo i sprinten i Falun. 21-åringen viste fram sitt brede repertoar da han endret taktikken i finalen og utklasset rivalene.

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Falun. Foto: Uld Palm/TT / NTB scanpix
SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Falun. Foto: Uld Palm/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN/OSLO (Dagbladet): Etter å ha valgt en litt annen taktikk enn normalt i innledende heat, gjorde Johannes Høsflot Klæbo som da han sjokkerte konkurrentene i sprinten i Kuusamo i november.

Verdenscuplederen satte i gang et skyhøyt tempo fra første meter i finalen i Falun og parkerte Federico Pellegrino, Lukas Chavanat og kanonene fullstendig.

21-åringen tok seg kontrollert videre fra kvartfinalen og semifinalen med en mer Petter Northug-inspirert taktikk, hvor Klæbo la seg uvanlig langt bak i feltet og kom som et lyn mot slutten.

I finalen valgte imidlertid Klæbo å rykke i første bakke. Allerede etter 55 sekunder skaffet stortalentet seg luke. Konkurrentene ble tatt på senga og var sjanseløse mot verdens beste langrennsløper.

- Han overrasker og sjokker konkurrentene litt, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

Trønderen viste sitt brede repertoar i løpet av sprinten i Falun. Kombinasjonen av taktisk kløkt, enestående akselerasjon og rå utholdenhet var umulig for konkurrentene å håndtere.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

- Jeg fikk finalen som jeg ville. Jeg er lei av å bli slått i skøytesprint av Pellegrino, så jeg følte at jeg måtte kjøre en ny taktikk, sier Klæbo til statskanalen.

Inn på oppløpet kunne suverene Klæbo ta det rolig og kjenne på publikums hyllest. Langrennsessets triumf gjør at kampen mot Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby i verdenscupsammendraget nesten er avgjort.

Sprintkula sikret Klæbo seg for lenge siden foran Federico Pelegrino, som ble nr. 1 og 2 også i dag.

Bittert for Iversen

Aleksandr Bolsjunov slo Johannes Høsflot Klæbo med 46 hundredeler i prologen. I kvartfinalen valgte Klæbo en annen strategi enn normalt og lå lenge langt bak i feltet, før han og Federico Pellegrino brukte sine enorme fartsressurser til enkelt å ta seg videre.

Verre gikk det for Emil Iversen i kvartfinalen. Meråker-gutten klarte ikke å kopiere drømmehelga fra Falun i fjor da han ble nr. 1 og 2 på henholdsvis tremila og sprinten sist gang det var verdenscup i Falun.

- Det var dårlig. Det fungerte bedre i fjor å være først på toppen. Jeg ser mørkt på det som venter resten av helga, sier Iversen karakteristisk til NRK.

Han tapte den viktige duellen mot Lukas Chavanat i kampen om tredjeplassen i sprintcupen bak Klæbo og Pellegrino.

Også Eirik Brandsdal røk ut i kvartfinalen - i det som kan ha vært hans siste verdenscupsprint i karrieren. Martin Johnsrud Sundby var offensiv i sin kvartfinalen, men var akkurat ikke rask nok på oppløpet.

Sindre Bjørnestad Skar gikk videre på tid sammen med Bolsjunov.

Semifinale

I den første semifinalen møttes kanonene Klæbo, Pellegrino og Bolsjunov, og tempoet var skyhøyt fra start til mål. Bolsjunov kjørte knallhardt, men ble slått av fire mann på oppløpet og røk ut.

Klæbo gikk taktisk smart og vant semifinaleheatet foran Teodor Peterson. Pellegrino ble nr. 3. og gikk videre på tid sammen med Ristomatti Hakola.

Bjørnestad Skar var Norges håp i semifinale nr. 2, men gikk i bakken etter en het norsk-svensk duell rett før oppløpet. Chavanat kontrollerte i tet og tok seg komfortabelt videre, sammen med Oskar Svensson.

I finalen var franskmannen den tredje sterkeste etter suverene Klæbo og italienske Pellegrino. Minitouren i Falun fortsetter i morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!