Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klæbo endte gulltørken etter briljant taktisk trekk

Norge tok sitt første stafettgull siden 2002 da Klæbo fikset gullet.

GULL: Johannes Høsflot Klæbo kunne ta seg tid til å få med seg et flagg på oppløpet etter å ha avgjort tidlig mot russiske Denis Spitsov. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
GULL: Johannes Høsflot Klæbo kunne ta seg tid til å få med seg et flagg på oppløpet etter å ha avgjort tidlig mot russiske Denis Spitsov. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo slo til tidligere enn noen hadde forventet og avgjorde stafetten i den tredje siste nedoverbakken.

Klæbo tok med seg masse fart inn i dobbeldanspartiet rett før den siste motbakken og kjørte rett fra Denis Spitsov. Derfra og inn var det aldri spenning om gullet.

- Det fungerte godt, jeg fikk de meterne jeg trengte. Da måtte jeg bare holde meg på beina. Med flagget og... det var kult, sier Klæbo til TV Norge.

På oppløpet kunne Klæbo ta med seg flagget og juble for gull.

- Det kjentes veldig bra ut. Jeg fikk det utgangspunktet jeg hadde håpet på. Jeg hadde utrolige ski, kroppen kjentes bra ut, og da jeg fikk luke allerede i den bakken allerede på første runde bestemte jeg meg for at det var der jeg skulle avgjøre. Til tider kjentes det som søndagstur, men det gikk jevnt da Spitsov gikk opp. At det ikke ble det kjøret hele veien, syntes jeg var digg, sier Klæbo til TV Norge.

Olympiske atleter fra Russland gikk inn til sølv, mens Frankrike tok bronsen.

For første gang på 16 år tok Norge gull på herrestafetten i OL. Etter kun ett sølv på de tre siste mesterskapene slo Norge knallhardt tilbake og tok det femte stafettgullet gjennom historien, 50 år etter det første i Grenoble. Det er også sist gang Norge vant både kvinne- og herrestafetten i ett OL.

- Vi har et fantastisk sterkt lag. Det sitter 4-5-6 stk på hotellet som gjerne skulle gått. Vi sender en hilsen til dem, også. Det er mange som kunne gått denne stafetten i dag. Det er stort å være en del av denne kvartetten, sier Martin Johnsrud Sundby til TV Norge.

To helt fantastisk klassisketapper Andrej Larkov og Aleksandr Bolsjunov skaffet OAR et strålende utgangspunkt på herrestafetten.

Som i går hadde Norge et ess i ermet på den tredje etappen. En makeløs etappe av Simen Hegstad Krüger skaffet Norge et perfekt utgangspunkt før Johannes Høsflot Klæbo skulle ut på ankeretappen.

- Vi hadde kjempelyst på dette i dag. Det er sjelden jeg har vært så nervøs før et skirenn. Det var spesielt i dag, sa Simen Hegstad Krüger til TV Norge.

- Jeg måtte bare kjøre på, det var rundt halvminuttet opp til Tsjervotkin. Jeg måtte bare gå mitt eget løp, men så at han ble stiv. Det var en veldig god følelse. Da skjønte jeg at jeg kom til å ta meg opp. Da måtte jeg gå smart og ikke rushe, sier Krüger.

Sammen med franske Adrien Backscheider fikk Johannes Høsflot Klæbo nesten 17 sekunders forsprang til Denis Spitsov.

- Det var et drømmescenario. Jeg kunne ikke bedt om noe bedre utgangspunkt, sier Klæbo til TV Norge etter løpet.

Mange ventet at russeren skulle hente forspranget i et jafs, men Backscheider tok ansvar i front og Spitsov slet med å få kontakt. Etter to av tre runder og litt taktisk spill fra Klæbo i nedoverbakkene var Spitsov endelig oppe hos duoen og med Spitsov i tet måtte franskmannen raskt slippe. De to 21-åringene lå side om side i motbakkene på siste runden og Klæbo virket sterk. Det viste han da det hele ble avgjort.

Live-published photos and videos via Shootitlive

– For dårlig

Didrik Tønseth var Norges startmann på stafetten. Tønseth hadde ikke gått tidligere i mesterskapet, men Hetland tok ham ut etter å ha fulgt magefølelsen.

Sammen med Aleksej Poltoranin skrudde Didrik Tønseth opp tempoet på den andre av tre 3,3-kilometers runder og feltet ble smadret. Bare fem mann klarte å henge med på Poltoranins voldsomme tempo ut på siste runde.

I den siste motbakken stoppet det også for Didrik Tønseth, som tapte 18 sekunder til Poltoranin og russiske Andrej Larkov på den siste kilometeren av løypa. Kasakhstan, OAR, Italia og Frankrike vekslet foran Norge, mens svenske Jens Burman tapte 37 sekunder.

– Det ble kjørt på slutten. Jeg er skuffa. Det er for dårlig, rett og slett, sa Tønseth til TV Norge etter sin etappe.

– Poltoranin hadde en bra avslutning. Jeg trodde jeg skulle klare å henge med, men jeg var helt ferdig. Det var utfordrende å gå her, fortsatte Tønseth.

Fortsatte hardkjøret

OARs Aleksandr Bolsjunov fortsatte hardkjøret der fremme i tet, kvittet seg raskt med Kasakhstan og etter en av tre runder hadde han økt forspranget til forfølgerne til 25 sekunder.

Martin Johnsrud Sundby, italienske Francesco De Fabiani og franske Maurice Manificat jaget sammen, men tapte jevnt og trutt til russeren fremst. På klisterføre i Pyeongchang hadde russerne tydelig fantastisk gode klassiskski. På det meste hadde Bolsjunov 42 sekunder, men som vanlig tapte 21-åringen litt mot slutten.

De Fabiani satte opp et voldsomt tempo i gruppen bak på siste runde og dro med seg Manificat og Sundby. Det sprutet aldri av Sundby på den andre etappen, og måtte gi noen meter til Italia og Frankrike. Til slutt vekslet han 32 sekunder bak de olympiske atletene fra Russland.

– Bolsjunov gikk vanvittig tøft. Jeg måtte hente de foran, jeg hadde ikke noe valg. Så ble det litt som Astrid i går – jeg blir fryktelig sliten på slutten. Det var et voldsomt kjør han la opp til, han foran. Jeg er utrolig glad for at vi har Simen Hegstad Krüger, sa Martin Johnsrud Sundby til TV Norge.

Perfekt etappe

Simen Hegstad Krüger hadde dermed litt av en oppgave foran seg. Den dobbelte medaljevinneren fra lekene startet voldsomt og plukket 10 sekunder allerede på den første halvannen kilometeren av sin etappe.

Aleksej Tsjervotkin har slitt med sykdom tidligere i OL, og gikk sitt første løp i OL. Russeren hadde ikke de samme kreftene som han normalt sett har og med litt hjelp fra Clément Parisse hadde Krüger hentet inn OARs mann allerede med 4 kilometer igjen av etappen.

Ut på siste runde koblet Hegstad Krüger inn toppgiret. Tsjervotkin måtte si takk og farvel, mens Italias Salvadori tapte over minuttet. Kun Clément Parisse var med Krüger helt inn.

Dermed fikk Johannes Høsflot Klæbo det perfekte utgangspunktet på sin avsluttende etappe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!