MOTIVERER: Johannes Høsflot Klæbo er Norges største langrennsstjerne på herresiden og mannen russerne må stoppe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MOTIVERER: Johannes Høsflot Klæbo er Norges største langrennsstjerne på herresiden og mannen russerne må stoppe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo får russisk skremmeskudd

Klæbo er russernes store motivasjon

Russerne elsker å slå Johannes Høsflot Klæbo, og ønsker å sette opp et voldsomt tempo for å stoppe nordmannen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Med to etapper igjen av Tour de Ski virker det klart at Johannes Høsflot Klæbo må kjempe mot to russiske kanoner om sammenlagtseieren.

Før løperne skal opp alpinbakken Alpe Cermis venter imidlertid en etappe som ofte har vært like avgjørende. Fellesstarten i Val di Fiemme går i en knallhard løype og har ofte skilt klinten fra hveten for slitne løpere på slutten av touren.

Selv om Klæbo er debutant i Tour de Ski, vet han hvor avgjørende fellesstarten, hvor hele 45 bonussekunder deles ut, kan være. Klæbo forventer et voldsomt kjør fra russerne og særlig Sergej Ustjugov.

– De skal vel sikkert kjøre på det de kan, så da blir det sikkert femten ganske brutale kilometer, så da får vi bare bite tennene sammen og henge på i førti minutter, sier Klæbo.

Trønderen forteller at han er usikker på hvor mye det norske laget kommer til å samarbeide underveis på morgendagens etappe, og er først og fremst opptatt av det han selv må få til på etappen.

– Jeg må bare prøve å gå så fort jeg kan, og så tror jeg at han kommer til å være på hugget på spurtprisene, og da kommer det til å bli tungt for meg å være med, men jeg skal i alle fall gi det jeg kan, sier Klæbo.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Russisk tog

For russernes landslagstrener Markus Cramer varsler et russisk tog som skal hindre Klæbo i å ta bonussekunder på etappen. For Klæbos del handler det meste om å forsøke å forhindre et stort tap av sekunder til Ustjugov i sammendraget. Bare fem sekunder skiller de to før etappen.

– Jeg kan i alle fall ikke la han få altfor mange bonussekunder og ikke slå meg med altfor mye i mål heller hvis jeg i det hele tatt skal ha håp om å gå ut sammen med ham søndag. Jeg må være offensiv i morgen, sier 22-åringen.

SKUMLE PLANER: Sergej Ustjugov gjemte seg bak buff og briller på trening og har skumle planer før helgens Tour-avslutning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUMLE PLANER: Sergej Ustjugov gjemte seg bak buff og briller på trening og har skumle planer før helgens Tour-avslutning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Klæbo forteller at han er usikker på om han skal gå for bonussekundene underveis og sier at han må ta en helhetsvurdering med hvordan han føler seg og om Ustjugov går for dem med i beregningen.

Nordmannens store utfordring blir å holde den tre år eldre russeren bak seg i sammendraget. I løpet av touren har det utviklet seg til en rivalisering mellom de to.

– Han pusta tungt i Oberstdorf han også, jeg tror han fikk en tung dag han også. Det er klart, han er sikkert ikke noe happy på meg i dag, men jeg vet ikke hvor mye feil han gjorde i går. Det viktigste var å slå ham, men det var kaos, ja. Fra at han skulle ha meg fram til og dra, og hvis jeg ikke gjorde det var det full spurt og han skulle gå fra, og så puster han, brøler og sutrer. Så det var bra, sier Klæbo.

Vil helst slå Klæbo

Rivaliseringen har en slags bakgrunnsårsak. Russerne har nemlig dyp respekt for sin norske konkurrent. Jevngamle Aleksandr Bolsjunov, som ligger på tredjeplass i sammendraget, forteller at han anser nordmannen som motivasjon.

– Han er definitivt en motivasjon, men akkurat nå har jeg ikke nok muligheter til å kjempe tett med ham, særlig på sprint hvor Klæbo er bedre enn meg for øyeblikket, sier Bolsjunov.

Cramer bekrefter at det er Klæbo russerne aller helst ønsker å slå, om det skulle være opp alpinbakken i Tour de Ski, eller på en siste etappe på VM-stafetten seinere i vinter.

AVSLØRER: Markus Cramer sier at russerne inspireres av Klæbo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVSLØRER: Markus Cramer sier at russerne inspireres av Klæbo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

– Ja, det er det vi ønsker, nikker Cramer og ler.

– Det er normalt, når du er en sterk utøver ønsker du å vinne. Når du ser at noen er sterkere enn deg, sier vi til oss selv at vi må gjøre mer på trening, vi må kanskje få bedre ski, vi prøver alt for å klare det. Samtidig vet vi at det norske laget gjør det samme, fortsetter russernes tyske trener.

Klæbo synes det er morsomt at det er han russerne bruker som motivasjon, og mener ønske om å slå hverandre også finnes i den norske leiren.

– Det er rått det at de synes det er artig å slå meg og så tror jeg vi nordmenn synes det er artig å slå dem også. Det er vel ganske gjensidig der, tror jeg.

Gruer seg til bakken

Om Klæbo skal klå russerne for sammenlagtseieren er han nødt til å være førstemann på toppen av alpinbakken. Trønderen har likevel ingen planer om å ta en nærmere inspeksjon av den før han setter i gang med klatringen under løpet søndag.

– Nei, det er ikke noe vits å se på den før jeg møter den. Den kommer ikke til å være noe lettere om jeg har sett den før, så jeg tror det like godt kan vente til søndag.

22-åringen innrømmer raskt at han gruer seg til akkurat det møtet, og foreløpig har han heller ikke spurt de mer rutinerte lagkameratene om råd om det som møter ham.

– Jeg prøver å ikke høre så mye, jeg prøver å bare la den gå forbi, så får vi ta den på søndag, men det er ikke noe tvil om at jeg gruer meg.

– Jeg har ikke tenkt så mye på den ennå. Jeg gruer meg, vi kjørte forbi og så den så vidt i stad. Det ser bratt ut, så jeg tror jeg skal tenke minst mulig på den fram til søndag, den kommer til å komme tidlig nok, sier Klæbo.