OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo vant minitouren i Ruka sammenlagt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo vant minitouren i Ruka sammenlagt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Klæbo-trippel i Ruka

Klæbo får går akkurat de skirennene han vil

Landslagstrener Tor Arne Hetland (43) røper at Johannes Høsflot Klæbo (21) får gå akkurat de skirennene han vil framover.

Søndag tok unggutten sin tredje verdenscupseier på like mange dager da han spurtet inn til seier i jaktstarten i minitouren i Ruka.

- Det er en tøff belastning, denne minitouren. Nå går han antakelig begge løpene på Lillehammer, og så får Arild (Monsen), Johannes og morfaren (Kåre Høsflot) legge løpet videre. Det er de tre som legger planen.

- Det er ikke ofte at skiløpere ønsker å stå over skirenn?

- Nja. Sånn som det er blitt med så mange verdenscuprenn, blir totalbelastningen for stor om man skal gå skirenn hele tiden. Hvis du ikke får lagt inn de treningsblokkene som trengs, så stuper plutselig formen. Det er kjempeviktig å ha en god sesongplan. Det er viktig å gå konkurranser når man skal og trene når man skal, sa allroundtrener Hetland til NTB.

Det som er helt sikkert er at etter løpene på Lillehammer, så stiller Klæbo opp i sprinten i Davos. Trolig blir det med det ene rennet der.

På pressekonferansen i etterkant av rennet ble Klæbo konfrontert med at Hetland sier at han kan få gå det han vil.

- Det er kjekt det selvfølgelig, men det betyr ikke at man skal slenge seg med på alt. Planen er fortsatt å holde igjen lite grann, og jeg kommer til å gjøre litt av det samme som i fjor. Planen er å gå på Lillehammer, og så får vi ta helg for helg framover, sa Klæbo.

Hyttetur

Klæbo skal tilbringe de neste dagene på ei hytte sammen med faren Haakon.

Etter den spektakulære sprintseieren fredag og den nesten like imponerende seieren på 15-kilometeren lørdag, var det en mer menneskelig utgave av Klæbo fikk se søndag.

Han måtte gi fra seg forspranget underveis og ble hardt presset av Martin Johnsrud Sundby i kampen om seieren. Men Klæbo tok spurten igjen og vant sin andre minitour på rad. Han vant i Quebec i Canada på tampen av forrige sesong også.

Klæbos taktikk minnet veldig mye om da Petter Northug var på sitt beste.

- Jeg var sliten ut på tredjerunden, og når de plukket ti sekunder på meg skjønte jeg at det kom til å bli hardt. Da tok jeg rett og slett en vurdering på at det ville være lurest å vente dem inn og satse på at det ville bli gått litt roligere. Så fikk jeg heller prøve å kline til mot slutten.

- Følte du at du hadde kontroll?

- Nei. Jeg var skikkelig stiv på toppen inn på sisterunden, og det var brutalt. Heldig klarte jeg å hente dem rett før den siste bakken, og da var det bare å koble om. Jeg skjønte at det kunne gå da jeg kom opp på siden av Martin (Johnsrud Sundby) der.

Vondt

21-åringen fra Byåsen fortalte om en vond dag søndag, men igjen viste han fram taktiske gener og ikke bare fysiske.

- Dagen i dag var skikkelig vond. Jeg synes det er tungt å gå der i front og skulle ta den jobben. For all del, det er stas å komme først i mål, men jeg må jobbe litt med skøytinga framover.

Allroundtrener Tor Arne Hetland forklarer hvorfor det gikk som det gikk:

- Til tross for sin unge alder så har han vært i denne situasjonen flere ganger, og han tar nivået ganske naturlig. Det er flott å se. Er du sprinter så kan du dette med avslutninger, og da har du ekstra evner til å avgjøre i spurten. Det er en av grunnene til at han løser avslutningene som han gjør, sa Hetland.

- Vi har sett dette før mange ganger av Northug?

- Ja. Når du har kapasiteten, avslutningsegenskapene og er god i felt, så har du flere strenger å spille på. Det kan Johannes. Det er en skikkelig diamant vi har mellom hendene, sa Hetland.

(©NTB)