VM i Lahti:

Klæbo får lagsprinten i belønning etter bronsen: - Han er fantastisk, han er jo det

Pellegrino tok gull foran Ustjugov.

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Federico Pellegrino fra Italia ble verdensmester på sprint foran russiske Sergej Ustjugov.

Johannes Høsflot Klæbo tok bronse. En sterk prestasjon av 20-åringen i guttens første VM-start noensinne.

- Jeg følte meg bedre og bedre utover dagen. Må lære litt av Pellegrino og av måten han går innersvinger på. Der er han tøff, sier Klæbo selv om dagen.

Han legger til at tredjeplass betyr mye for ham.

- Man tenker jo at man gjerne skulle stått på toppen, men jeg sier meg strålende fornøyd. Jeg er på en måte den andre taperen. Bare jeg får summet meg litt, er jeg sikkert strålende fornøyd, sier Klæbo.

BLIR ALENE: Emil Iversen forbereder seg på ensomhet da Petter Northug tar noen pausedager hjemme. - Det blir ensomt og trist, sier en sliten Iversen som ikke er skuffet etter å ha blitt slått av romkamerat, Petter Northug. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Sprinttrener Arild Monsen har følgende å si om bronsevinneren:

- Johannes er kanskje litt ergerlig på at han ble lurt på innern igjen av Pellegrino, men det er smart gått av italieneren. Vi måtte gi tapt for to som var litt bedre enn oss i dag, sier Monsen etter løpet.

- Jeg er kjempeimponert over Johannes. Han er fantastisk, han er jo det. Han vet nok å sette pris på en medalje, men han var gira og så nok gullet langt der framme også, sier Monsen til Dagbladet.

Nå belønner han kometen med en plass på lagsprinten:

LADE OPP: Northug har planer om å reise hjem for å lade batteriene, det mener han kommer godt med for romkamerat, Emil. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Det jeg kan si er at Johannes Klæbo er en av de to som går, sier Monsen.

- Det er en drøm. Vekk meg

Ustjugov tok teten fra start, og ville mørne de andre gutta hele veien. Johannes Høsflot Klæbo tok ryggen, med Pellegrino, Krogh, finske Hakola og Northug på slep.

Russeren virket råsterk opp bakkene. Federico Pellegrino gjorde en knalljobb ved å holde luka liten. De norske fikk slite voldsomt, men Klæbo bet seg fast i tredjeposisjon.

Inn på oppløpet var det Ustjugov foran Pellegrino da løperne fanet seg ut - og da viste italieneren fart.

Pellegrino fosset forbi russeren, og snøt bamsen for gullet.

- Det er en drøm. Vekk meg. Hele laget gjorde en fantastisk jobb i dag, jeg tror jeg hadde de raskeste skiene av alle i løypa. Vi har ikke de samme ressurser som mange av de andre landene, men vi har et par veldig sterke folk som jeg er veldig stolt av, sier den italienske mesteren på NRK.

GLAD ITALIENER: Petter Northug gratulerer Federico Pellegrino med gullet, mens bronsevinner Klæbo vises til høyre.    Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD ITALIENER: Petter Northug gratulerer Federico Pellegrino med gullet, mens bronsevinner Klæbo vises til høyre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bak der skled Johannes Høsflot Klæbo inn til bronse. Finn-Hågen Krogh måtte ta til takke med fjerdeplassen.

- I mesterskap er det medalje som teller, så selv om det er nært er det det lille som mangler, sier Krogh til NRK.

Petter Northug skjønte nok tidlig at han ikke hadde nok krefter igjen, og en femteplass i VM etter den sesongen han har hatt, er nok den regjerende verdensmesteren i sprint fornøyd med.

- Petter fikk maks ut av dagen, til de grader. Så han bør være fornøyd. Hadde det vært et litt annerledes opplegg i finalen, så kunne han tatt en medalje, han, sier Arild Monsen.

- Du vil jo være med å kjempe om medalje når du er med i en finale, men tanken var tom. Det har vært en tung reise etter nesten en måned i senga. Men det føles bra å gjøre sitt beste løp for sesongen i VM. Det var artig å være med å kjempe med de beste, så vi får håpe pila peker samme vei framover, resten av sesongen og mot neste mesterskap neste år, sier Northug selv til NRK.

Han sier han skal gå femmila.

Sånn forløp de tidligere heatene:

Semifinale 2 - Krogh suveren, tidene for dårlige

Heatet startet med tjuvstart av finske Martti Jylhä, men nordmennene beholdt roen. Igjen ville Finn-Hågen Krogh ta teten, og han var like suveren som i semifinalen. Emil Iversen klarte ikke blande seg i teten. Heatet var, sett med norske øyne, akkurat treigt nok til at Northug og Klæbos tider fra den andre semien holdt til finale.

Semifinale 1 - Northug og Klæbo til finalen på tid

Et heat fullt av skikkelige sprintstjerner - og både «gamle» og «nye» Northug. Som i kvartfinalen var Petter Northug tålmodig i første halvdel, mens Johannes Høsflot Klæbo kjørte teten med Sergej Ustjugov og Federico Pellegrino. Men det ble tøft for nordmennene. Pellegrino gikk først inn på oppløpet og i mål, Sergej Ustjugov tok andreplassen. Klæbo og Northug gikk likevel til finalen - på tid.

Kvartfinale 5 - Iversen imponerte også

Emil Iversen gikk en ok prolog, og fulgte opp med en enda bedre kvartfinale. Tok teten da det tettet seg til mot slutten, og var raskest også på oppløpet. Alex Harvey tok den andre plassen som ga avansement i heatet.

Kvartfinale 4 - Krogh suveren

Finn-Hågen Krogh er alltid god til å manøvrere i felt, så også i dette heatet. Tok førstesporet inn mot stadion og fikk luke inn på oppløpet - som han aldri ga fra seg. Enkelt videre. Ristomatti Hakola fra Finland ble toer, mens landsmann Martti Jylhae og Jovian Hediger fra Sveits kom seg videre herfra på tid.

Kvartfinale 3 - Halfvarsson viste styrke

Ingen nordmenn med her, men en gammel kjenning, Calle Halfvarsson, markerte seg. Svensken tok seieren foran Maciej Starega. Tredjeplassens tid ikke god nok for avansement.

Kvartfinale 2 - Pellegrino og Klæbo videre

Johannes Høsflot Klæbo gikk opp i teten etter omtrent halvveis løp, og mistet en konkurrent da Simeon Hamilton gikk i bakken. Federico Pellegrino vant til slutt heatet, mens Klæbo seilet inn til avansement som nummer to.

- Helt etter boka, sier Fredrik Aukland på NRK.

Kvartfinale 1 - Northug vant heatet

Heatet fikk en dramatisk start da Sergej Ustjugov måtte nedi snøen etter en liten kollisjon med Roman Furger, men den sterke russeren jobbet seg raskt opp i teten. Sindre Bjørnestad Skar lå der framme hele tiden, mens Petter Northug kjørte sedvanlig taktisk bak i starten - så kom han. På oppløpet smalt han forbi og vant heatet - foran Ustjugov og tredjemann Skar (hvis tid viste seg å ikke være god nok for avansement). Imponerende.

- Det beste jeg har sett av Northug i år, sier Åge Skinstad, ekspertkommentator for Eurosport, til Dagbladet om trønderens prestasjoner.

- Når han begynner sånn i kvartfinalen er alt mulig. Det var behagelig å se. En lettelse, sier Vidar Køfshus på NRK.

OBS! Ustjugov fikk gult kort for obstruksjon etter heatet.

Live-published photos and videos via Shootitlive