DISKUSJON: Johannes Høsflot Klæbo er en av flere langrennsprofiler som har skapt diskusjon i landslagsuttaket, som offentliggjøres i morgen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
DISKUSJON: Johannes Høsflot Klæbo er en av flere langrennsprofiler som har skapt diskusjon i landslagsuttaket, som offentliggjøres i morgen. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Slik blir de ulike langrennslandslagene

Klæbo i sentrum i glohett uttaksdrama: - Det har vært heftige diskusjoner

Finn-Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo vil opp på allroundslaget hvor det i utgangspunktet ikke er plass. Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen er blant de tre som trolig ofres. 

FORNEBU (Dagbladet): Vidar Løfshus og resten av landslagsledelsen står nok en gang overfor et svært vanskelig uttak hvor flere profilerte langrennsløpere vil bli skuffet.

Får Johannes Høsflot Klæbo og Finn-Hågen Krogh viljen sin eller blir de plassert på sprintlandslaget i stedet for allroundslandslaget? Blir Pål Golberg vraket igjen eller tatt tilbake i landslagsvarmen? Må Ola Vigen Hattestad for første gang stå utenfor landslaget, eller må Anders Gløersen vike plass for at Simen Hegstad Krüger skal inn?

Til Dagbladet sier landslagssjef Vidar Løfshus at de har kommet frem til en løsning som de fleste er fornøyde med. Det er ingen enkel oppgave når Krogh og Klæbo begge har - overfor henholdsvis Dagbladet og VG - ytret at de vil på allroundslaget hvor samtlige leverte gode prestasjoner forrige sesong og ingen fortjener å bli vraket.

I tillegg banker kometen Hegstad Krüger knallhardt på denne døra - så hardt at flere profiler må ut om Norges Skiforbund ikke velger å utvide landslagene igjen.

- Vi er mest opptatt av at utøverne er på riktig lag med tanke på utviklingsmålene vi har satt. Det er veldig mange i år som har utrolig bra resultater. Det har vært heftige diskusjoner om hvem som skal inn på de forskjellige lagene, sier Løfshus til Dagbladet.

- Det er ikke en enkel oppgave, men vi føler vi har kommet frem til den beste løsningen, som vil utvikle enkeltutøverne og laget på best mulig måte.

Helheten som påvirker

LUKSUSPROBLEM: Landslagssjef Vidar Løfshus står igjen overfor et vanskelig landslagsuttak. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
LUKSUSPROBLEM: Landslagssjef Vidar Løfshus står igjen overfor et vanskelig landslagsuttak. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Forrige sesong ble allrounderen Martin Løwstrøm Nyenget plassert på sprintlandslaget for at miksen skulle gå opp. Helhetsbildet avgjorde.

På Fornebu i dag offentliggjorde landslagsledelsen at talentet vrakes etter en problempreget sesong i det gjeveste selskapet. Kommende sesong er han i stedet på rekruttlandslaget (se de komplette uttakene i egen faktaramme).

- Har helhetsbildet påvirket valgene også i år?

- Valgene er først og fremst med tanke på hvor utøverne passer best inn, men vi ser også på helheten når konkurransen er så tøff som den er nå. Det er ingen selvfølge at man blir tatt ut på landslaget. Kampen er knallhard, sier Løfshus.

Det er bekreftet at Løwstrøm Nyengets tid på sprintlandslaget er over. Johannes Høsflot Klæbo tar trolig over denne plassen. Ola Vigen Hattestad og Sondre Turvoll Fossli hadde problemfylte sesonger, men etter det Dagbladet får opplyst er Fosslis plass trygg.

Hattestad er i faresonen, i hvert fall hvis både Klæbo og Krogh blir tatt ut på sprintlandslaget og ikke allroundslaget. I diskusjonen er også i høyeste grad Pål Golberg, som vant verdenscupåningen i Kuusamo og ledet sprintverdenscupen sammenlagt helt fram til han - oppsiktsvekkende nok - ble vraket i Falun.

Klæbo blir tidenes yngste mentor

Også stortalentet Håvard Solås Taugbøl er høyaktuell for sprintlandslaget. Men hvordan skal kabalen gå opp?

- Jeg vil helst ikke si noe om dette nå, sier Klæbo.

Langrennsunikumet var på plass på Fornebu i dag som tidenes yngste mentor på rekrutt- og juniorlandslagsuttaket. Det snakket Klæbo om med sterk glød.

- Det er stort å være mentor i så ung alder. Det hadde jeg aldri sett for meg før sesongen. Målet må være å bidra med mine erfaringer og inspirere de andre til å ta steget videre. Sammen blir vi dynamitt, sier verdens største langrennstalent til Dagbladet.

- Det er mulig å hevde seg på det øverste nivået for rekruttlandslaget. Jeg håper og tror at flere vil klare det også kommende sesongen.

Bekymret Hattestad

Ola Vigen Hattestad frykter at han må stå utenfor landslaget, men håper inderlig at hans bakgrunn gir ham en ny sjanse etter denne sykdomsplagede sesongen.

- Det ligger vel an til at Klæbo skal inn på sprintlandslaget, så da må én ut. Men jeg kan ikke tenke og spekulere i det. Det er så deprimerende. Det orker jeg ikke å tenke på, sa Hattestad til Dagbladet før påske.

- Jeg håper de ser på det jeg har gjort tidligere og ser at OL-sprinten passer meg veldig bra. Hvis de ser ett år fram, lover det bra. Hvis de ser bredere på det og vil ta vare på de unge talentene vi har, ligger jeg nok dårligere an. Men jeg håper jo. Det er helt klart det beste alternativet.

Finn-Hågen Krogh sa nylig Dagbladet at han gjerne vil bytte fra sprint- til allroundslaget. Det vil i så fall øke Hattestads sjanser.

- Det kan hende, men først og fremst er sjansen min er at de ser ett år fram i tid, at jeg har prestert i mesterskap før og er regjerende olympisk mester på fra OL-sprinten i Sotsji. I så lange og tøffe løyper som det er i Pyeongchang, er jeg en del tryggere i klassisk. Jeg håper det taler til min fordel kommende sesong.

De vanskelige valgene

Anders Nøstdahl Gløersen, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Emil Iversen utgjorde allroundslaget forrige sesong, i tillegg til Petter Northug i konkurransesongen.

Simen Hegstad Krüger skal inn. Gløersen er trolig den som ligger tynnest an. Hvis Krogh og Klæbo skal få ønsket sitt oppfylt om å bli tatt ut på dette allroundlaget, må ytterligere to ut. Alternativt kan landslagsledelsen velge å utvide landslaget igjen.

Det vil i så fall kontrastere fjorårets resonnement, da landslagsledelsen begrunnet vrakingen av Pål Golberg og Tomas Northug med at de måtte kutte antall plasser i kjølvannet av de nye kvotereglene i verdenscupen. Akkurat det bekymrer Hattestad.

- Det er ikke noe gunstig at de vraket Pål og Tomas etter deres sykdomsplager. Men jeg vil tro de vurderer hvert enkelt tilfelle helt individuelt, sier han.

Hyller landslagsmodellen

Sprintlegenden er ikke i tvil om at hans sjanser for OL-gull i Pyeongchang vil øke om han får bli på landslaget.

- Landslaget er det desidert beste opplegget, både sportslig og økonomisk. Å få trene med de beste, for eksempel en type som Klæbo, vil være veldig nyttig. Da vet du hvor lista ligger. Det er fantastisk morsomt å se han gå. Klæbo har eventyrlige fartsressurser, sa Hattestad i mars.

På det norske kvinnelandslaget er ikke diskusjonen den samme. Det nye rekruttlandslaget består av Lotta Udnes Weng, Mari Eide, Marte Mæhlum Johansen, Silje Øyre Slind og Tiril Udnes Weng på kvinnesiden.

Jacobsen om mentorrollen

Kathrine Harsem blir flyttet opp på elitelandslaget igjen, sammen med Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og co. Sistnevnte er i likhet med Klæbo mentor for rekrutt- og juniorlandslagene. Det er en oppgave hun tar veldig seriøst.

- Det er viktig at jeg kan lære bort det jeg har opparbeidet av erfaringer videre til de nye talentene våre. Felles for meg og Johannes er at vi ble gode på seniornivå i ung alder. Det er mye bra med det, men også noe som er hemmende, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Det er viktig at de unge løperne blir fortalt at det sjelden bare går rett opp og at det kommer motgang også. Det er gøy å jobbe med ungdom som har den beste motivasjonen og gløden og ikke er preget av miljøet ennå. Det er moro å få bidra så lenge jeg er med i gamet. Det er også viktig å formidle at de faktisk er heldige som har tilbud også under elitelandslaget. Det var det ikke før, påpeker Heming-jenta.