INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo legger ned flere timer med innsats i myrer som denne på Sjusjøen. Da hjelper det med inspirasjon fra blant annet Jakob Ingebrigtsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo legger ned flere timer med innsats i myrer som denne på Sjusjøen. Da hjelper det med inspirasjon fra blant annet Jakob Ingebrigtsen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Johannes Høsflot Klæbo om Jakob Ingebrigtsen

Klæbo inspireres av Jakob (17): - Det er helt sjukt å se på hva han får til

Johannes Høsflot Klæbo søker etter alle detaljer som kan gjøre ham til en bedre skiløper. Nå finner OL- og verdenscupvinneren inspirasjon i prestasjonene til Jakob Ingebrigtsen.

SJUSJØEN (Dagbladet):

I vinter skrev Johannes Høsflot Klæbo seg inn i historien som tidenes yngste mannlige olympiske mester i langrenn. Klæbo er en av ledestjernene for en ny, ung generasjon norske idrettsutøvere som tar verden med storm.

På Sjusjøen lyser Klæbo opp når han blir stilt spørsmål om prestasjonene til 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen og resten av de norske friidrettsmedaljørene.

- Jeg tror det er umulig å ikke bli inspirert av det de har gjort i EM. Jakob og det han har fått til er helt sjukt å se på. Det å løpe fra europa-toppen som han har gjort det synes jeg er helt vilt. Det er kult å se at det går an, det er kult at han er ung og kommer opp og viser at han har null respekt, det synes jeg det står respekt av, sier Klæbo til Dagbladet.

Særlig er han imponert over hvordan Ingebrigtsen angriper løpene sine. EM-seirene til Ingebrigtsen hvor han styrte løpe i store deler, kan minne noe om hvordan Klæbo avgjorde mange sprintrenn foregående vinter.

- Måten han gjør det på, han går opp i front og bare moser til og det er rått. Det er artig å se at de er tre brødre som er i finale og kan være med kjempe alle sammen. Det har vi ikke sett tidligere og måten de gjør det på, inspirerer absolutt, sier den fire år eldre langrennsstjernen.

Sterk i hodet

Den triple olympiske mesteren fra Pyeongchang er tydelig svært imponert over hva Norges nye store idrettsstjerne har fått til. Klæbo forteller at han ser noen likheter mellom seg selv og Europa-mesteren på 1500- og 5000-meter.

- Det er vanskelig å sammenligne, men det han gjør er utrolig stor idrett. Å gå til slik han gjør på 1500 og på 5000 og ikke tenke på at han går mot folk som er både 5 og 10 år eldre enn seg, viser litt av hvor sterk han er i hodet og det tror jeg han kommer til å dra nytte av i årene som kommer også, sier en dypt imponert Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennslandslaget står fremfor de tøffeste treningsmånedene før sesongstart på Beitostølen i slutten av november. Da hjelper det stort med andre store norske idrettsprestasjoner som motivasjon.

- Ja, så absolutt. Det er veldig gøy å se andre norske utøvere som lykke og får det til, det er inspirerende. Jeg tror de gjør utrolig mye riktig. Det Gjert har fått til sammen med gutta er stort å se, så absolutt har vi nok mye å lære av dem. Vi skal i alle fall bruke det som inspirasjon for treningshøsten vi skal igjennom nå, lover Klæbo.

Reporter: Fredrik Stuve. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Viktig for internasjonal langrenn

På Sjusjøen er Klæbo som mentor for 190 unge norske og utenlandske juniorlandslagsløpere som er samlet i regi av Equinor og Norges Skiforbund. Det er kun tre-fire år siden Klæbo selv var en del av samlingen som utøver på det norske juniorlandslaget.

Samlingen er i regi av skiforbundets utviklingssjef Brit Baldishol og det er åttende året at utenlandske juniorer er på besøk i Norge for å delta. Løpere fra Kina, Japan, USA og hele Europa er med. Klæbo ofrer en treningsdag for å være med på samlingen som mentor.

I MYRA: En av de polske utøverne på juniorsamlingen hadde overskudd til litt lek i myra etter en hard intervalløkt i i en av myrene på Rømåsen, en signaturøkt på treningssamlingen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
I MYRA: En av de polske utøverne på juniorsamlingen hadde overskudd til litt lek i myra etter en hard intervalløkt i i en av myrene på Rømåsen, en signaturøkt på treningssamlingen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
MENTOR: Johannes Høsflot Klæbo overser et av intervalldragene i myra på Sjusjøen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
MENTOR: Johannes Høsflot Klæbo overser et av intervalldragene i myra på Sjusjøen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

-Det er viktig å dra med seg ting som dette her, den internasjonale biten med å få være med å inspirert den gjengen som er her er utrolig viktig for langrenn internasjonalt og derfor vil jeg være med å bidra litte grann. Da går det en dag, men det er viktig å prioritere dette, forteller 21-åringen.

- Det er mye som skjer fremover, mye jeg skal være med på, så må bare håpe at kroppen holder. Foreløpig kjennes det bra, sier Klæbo