Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bolsjunovs sterke distanseform motiverer Klæbo

Klæbo inspireres av skremmeskuddet fra Russland

Aleksandr Bolsjunov knuste all motstand på minitouren i Falun. Det gir Johannes Høsflot Klæbo motivasjon før neste sesong.

BESTEMANN: Aleksander Bolsjunov knuste resten av verdenseliten under sesongavslutningen i Falun. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
BESTEMANN: Aleksander Bolsjunov knuste resten av verdenseliten under sesongavslutningen i Falun. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Aleksandr Bolsjunov var overlegent best på minitouren i Falun. Russeren hadde en klar ledelse etter gårsdagens seier på klassisk fellesstart og kunne paradere inn til seier etter at den store gruppa bak roet ned for å kjempe om de andre pallplassene.

TO KULER: Johannes Høsflot Klæbo med sammenlagt- og U23-troféet han sikret seg søndag: Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
TO KULER: Johannes Høsflot Klæbo med sammenlagt- og U23-troféet han sikret seg søndag: Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån Vis mer

For Klæbos del handlet alt søndag om å sikre seg sammenlagtseieren i verdenscupen. Det gikk fint for 21-åringen, selv om distanserennene har vært svært tøffe for Klæbo de siste ukene.

- Jeg var egentlig ganske glad der ute da vi fikk sekunderinger på at vi tapte til Bolsjunov. Da skjønte jeg at kula var min, og det var det som betydde noe i dag. Det er klart jeg skulle rotet bra i dag for å ikke ta den, men jeg kjenner at det begynner å tære på kroppen, sier Klæbo.

Bruker Bolsjunov som motivasjon

Men sesongavslutningen ga grobunn for mye ny motivasjon for verdenscupvinneren. Jevngamle Bolsjunovs uhyre sterke resultater på distanse gir motivasjon.

- Bolsjunov var like sterk og like gal som han alltid er. Han går steinhardt fra start uansett om det er sprint eller distanse. Det er noe som inspirerer, han kommer til å gå fort neste år og da veit vi og da gjør det at vi andre som er på lag må være motivert vi også. Vi veit at han kommer til å gjøre den jobben og kommer til å være sulten og da må vi være like sultne for å henge på ham, sier Klæbo om russeren.

Når planene legges for neste sesong er Klæbo nemlig klar på at det må en nivåheving på distanse til for å henge med Bolsjunov.

- Sånn som det ser ut nå, i hvert fall i klassisk er han en av dem som ligger i front der og styrer det. Det er måten han går på, han går utrolig fort og det veit vi. Så blir det vår jobb å komme nærmere, i alle fall for min del på distanse, og det er en del av planen til morfar og meg, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Sammen med morfar Kåre Høsflot og sprinttrener Arild Monsen legges nå planene fram mot VM i Seefeld og neste sesong.

- Vi har en veldig klar filosofi for hva vi mener skal til for å bli verdens beste langrennsløper og i år har vi fått til alt det vi hadde drømt om, sier Klæbo.

Nivåheving internasjonalt

Både Klæbo og Bolsjunov er en del av den svært framgangsrike 1996-årgangen, som ser ut til å produsere mange sterke skiløpere. Mens Klæbo rasket med seg tre OL-gull på tre starter svarte Bolsjunov opp med fire medaljer på fire starter. Selv om kommunikasjonen mellom den er fraværende, Bolsjunov snakker ikke engelsk, føler Klæbo at han begynner å kjenne konkurrenten godt.

- Vi er dårlig til å kommunisere med hverandre, men jeg føler vi skjønner hverandre. Han virker som en gladgutt, annet enn da han går dårlige skirenn eller blir nummer to, da er han jo stort sett forbanna. Det kjenner jeg meg igjen i, sier Klæbo.

Russeren er en del av en stor internasjonal bredde i toppen av langrennsverdenen. Sjelden har verdenscupen i langrenn sett løpere fra så mange nasjoner hevde seg.

- Toppnivået kan nok være jevnt høyere nå enn tidligere, sier Martin Johnsrud Sundby. Bredden nå er større nå enn den har vært.

Sundby forklarer nivåhevingen med at Russland igjen har begynt å produsere storløpere som Ustjugov, Bolsjunov og bronsevinneren på 15 kilometer i OL, Denis Spitsov.

- En monsternasjon som Russland har jo begynt å masseprodusere utøvere, noe det er lenge siden de har gjort. De har seks, sju mann de kan sende ut og alle er med og kjemper. Så kommer Dario og herjer litt, og Johannes har kommet tilbake, så er Alex (Harvey, journ.anm.) der og Manificat har gått mange gode løp.

I tillegg har løpere som Iivo Niskanen og Aleksej Poltoranin også vunnet verdenscuprenn i løpet av sesongen.

- Det er en bredde som kanskje ikke har vært der tidligere. Jeg tror toppnivået nå er ekstremt høyt. De tre beste stort sett hver helg går ekstremt fort, se på 15-kilometeren i Lahti, det tror jeg gikk styggfort, sier Sundby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!