VANT: Johannes Høsflot Klæbo ledet Tour de Ski før dagens etappe i Val di Fiemme, men visste godt at flere sterke løpere jaget like bak. Så avgjorde han det hele på oppløpet. Video med tillatelse: NRK Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo leder Tour de Ski

Klæbo knuste konkurrentene igjen: - Han er den store favoritten nå

Johannes Høsflot Klæbo vant i Val di Fiemme.

Johannes Høsflot Klæbo ledet Tour de Ski før dagens etappe i Val di Fiemme, men visste godt at flere sterke løpere jaget like bak.

Russerne presset nordmannen underveis, men etter fem kilometer var det Klæbo som ledet an et stort tetfelt. Like etter kom den første innlagte spurten, og her viste 22-åringen sin store styrke. Klæbo slo Sergej Ustjugov og tok tre sekunder via russeren.

Også den andre innlagte spurten ble vunnet av nordmannen, og denne gangen var ikke Ustjugov i nærheten. Dermed tok Klæbo 15 nye sekunder i kampen om sammenlagtseieren. Tour de Ski avgjøres i morgen, søndag, når løperne skal opp den såkalte monsterbakken.

Suveren på oppløpet

Mot slutten av løpet havnet Ustjugov langt bak, men det var flere andre russere og andre utfordrere som Klæbo måtte kjempe mot for å sikre etappeseieren.

Spesielt Aleksandr Bolsjunov gjorde kraftige framstøt på de siste kilometerne, men Klæbo maktet å holde ryggen til den jevnaldrende russeren.

Inn mot stadion prøvde Francesco De Fabiani å ta rotta på resten av feltet, men nok en gang klamret Klæbo seg fast og på oppløpet gikk det som så mange ganger før. Nordmannen knuste De Fabiani i spurten og tok mange sekunder vis-à-vis konkurrentene i sammendraget.

- Han er den store favoritten til å vinne Tour de Ski nå, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn da seieren var et faktum.

- Gruet meg skikkelig

Før dagens løp uttalte russerne at det store målet var å slå Klæbo og at de brukte det norske stjerneskuddet som motivasjon.

- Ja, det er det vi ønsker. Når du ser at noen er sterkere enn deg, sier vi til oss selv at vi må gjøre mer på trening, vi må kanskje få bedre ski, vi prøver alt for å klare det, sa russernes trener, Markus Cramer til Dagbladet.

Klæbo hadde fått med seg russernes planer før dagens løp, men la ikke noe spesielt merke til russiske angrep underveis.

- Jeg hadde gruet meg skikkelig. Jeg var nervøs for at det skulle bli satt fart. Det gikk greit å være med i front og styre. Jeg hørte det var mange russere som skulle være med og dra, men jeg så ikke så mye til dem, sa Klæbo til NRK etter løpet.

Etter dagens løp har han hele ett minutt og 21 sekunder ned til nærmeste utfordrer, Sergej Ustjugov.

- Jeg sender en takk til russerne. Jeg trodde de skulle bruke taktikken mot Klæbo, men så brukte de den mot seg selv, gliste trener Eirik Myhr Nossum til NRK.