Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klæbo kom, forklarte seg i retten og dro

Dømt til 16 dagers betinget fengsel og bot.

KLÆBO: Klæbo dømmes til betinget fengsel i 16 dager og en bot på 10 000, subsidiært fensel 15 dager om bot ikke betales. Han dømmes også til en tap av førerrett i ni måneder. Video: Screen Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Allerede én time før Norges store skistjerne, Johannes Høsflot Klæbo (22), skal inn rettssalen klokka 09, er de fleste stolene opptatt: Et fulltallig pressekorps dekker at VM-kongen måtte svare for en påkjørsel i desember i fjor.

TILSTO: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem
TILSTO: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Få minutter før klokka 09 kom Klæbo inn, iført jeans, mørkeblå merkegenser og hvite joggesko.

Ingen intervju

En journalist spør om det er mulig å stille ham spørsmål etter rettssaken. Klæbo svarer ikke og ser rakt fram mot bordet der dommer Ingvild Skaar snart skal komme.

- Klæbo har svart at han ikke vil si noe, sier en ansatt.

Så er retten satt og Trondheims unge skistjerne sier han ønsker en tilståelsesbedømmelse av saken, og at han erkjenner straffskyld for det han er siktet for. At saken gikk som en tilståelsessak betyr at Klæbo er siktet og ikke tiltalt i saken.

- Fikk panikk

Dommer Skaar står for det meste av praten, mens Klæbo forklarer i korte setninger hva som skjedde i en rundkjøring på Byåsen i Trondheim den 12. desember i fjor. Han ser ikke at bilen foran ham stopper for en fotgjenger.

- I stedet for å trykke på bremsen, trykker jeg på gasspedaler og akselererer inn i bilen foran, sier Klæbo.

Trønderen sier at han ikke satt med mobil, eller var spesielt uoppmerksom.

- Jeg fikk panikk. Derfor trykket jeg på gasspedalen i stedet for bremsen. Det skal vel være autobrems på sånne biler, sier Klæbo.

Kom, vedtok og dro

Dommer Skaar og Klæbo går gjennom hendelsesforløpet før en kort rettspause. Så leser dommeren opp Klæbos forklaring, for å høre om hun har skrevet den riktig ned. Klæbo bekrefter.

- Erkjenner du straffskyld? lurer dommeren?

- Ja, svarer Klæbo, og bekrefter også at han er kjent med påtalemyndighetens forslag til straff:

Se dette innlegget på Instagram

Ha en fin dag👍🏽

Et innlegg delt av Johannes Høsflot Klæbo (@johanneshk)

«Johannes Høsflot Klæbo (22) dømmes til 16 dagers betinget fengsel, en bot på 10 000 kroner, subsidiært fengsel 15 dager om boten ikke betales. Han dømmes også til en tap av førerrett i ni måneder. Klæbo må ta en delvis praktisk prøve dersom han vil ha førerkort på nytt».

Skistjerna får åtte dagers strafferabatt for umiddelbart å ha tilstått og for å ha erkjent straffskyld.

- Vedtar du dommen? Lurer dommer Skaar og Klæbo nikker og bekrefter et «ja».

Instagram-reaksjon

Han reiser seg, går ut døra til rettssal 309 uten å se på noen. Han går ned gangen og småløper ned trappene i Sør-Trøndelag tingrett. Vel nede, får han jakka si av en tinghus-ansatt. Klæbo takker, smiler og forsvinner ut bakdøra på tinghuset og ut i den solfylte vinterdagen i Trondheim.

Etter dommen har Klæbo lagt ut et bilde hvor han har klippet ut et bilde av hodet sitt og limt det inn i et fangebilde eller «mugshot». Under skriver han:

«Ha en fin dag <tommel opp>»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!