<strong>DE NYE STJERNENE:</strong> Johannes Høsflot Klæbo (21) vant foran Sergey Ustiugov (25) og Aleksandr Bolsjunov (20) på Lillehammer. Sleng på Aleksandr Tsjervotkin (22) og du har en ny generasjon som er i ferd med å overta hegemoniet. Snart kommer det enda flere fra Klæbo-kullet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DE NYE STJERNENE: Johannes Høsflot Klæbo (21) vant foran Sergey Ustiugov (25) og Aleksandr Bolsjunov (20) på Lillehammer. Sleng på Aleksandr Tsjervotkin (22) og du har en ny generasjon som er i ferd med å overta hegemoniet. Snart kommer det enda flere fra Klæbo-kullet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

95/96-årgangen i langrenn: Den nye gullgenerasjonen?

Klæbo-kullet kan overgå Northug-kullet: - Har ikke opplevd maken!

Resultatlistene fra junior-VM-ene som Petter Northug vant i 2006 er full av store langrennsnavn. Nå tyder mye på at Johannes Høsflot Klæbo og hans kull vil bli den neste gullgenerasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 3. februar 2006 vinner Petter Northug et av sine mange gull i junior-VM i Kranj, denne gang på 20 kilometer fellesstart med skibytte.

Ettertiden viser at generasjonen som Northug konkurrerte mot i junioralder, var av den helt sjeldne sorten. Nivået var skyhøyt i 1986-kullet.

Ilja Tsjernousov ble nr. 2 da Northug feiret gull i junior-VM i 2006. Nedover på lista fulgte navn som Maurice Manificat, Aleksej Poltoranin, Alex Harvey og Dario Cologna i et kull hvor oppsiktsvekkende mange har tatt steget opp i den ypperste verdenseliten og alle vunnet store internasjonale renn i verdenscup og i mesterskap.

Northug gikk også helt til topps i junior-VM i Rovaniemi allerede i 2005, i konkurranse også mot ett år eldre utøvere, som Marcus Hellner og Emil Hegle Svendsen.

Northug-kullet har dominert internasjonal langrenn siden den gang. Nå er imidlertid et tronskifte i ferd med å skje. Nøyaktig ti år seinere er en ny gullgenerasjon i ferd med å ta det store steget.

Inspirert av Northug?

Nå er det 1995/96-årgangen som ser ut til å bli den nye vinen. Johannes Høsflot Klæbo (96), Alexander Bolsjunov (96) og Aleksej Tsjervotkin (95) har markert seg som noen av verdens desidert beste skiløpere allerede.

<strong>DEN NYE PRINSEN:</strong> Sergej Ustjugov har blitt Russlands langrennskonge. Aleksandr Bolsjunov (t.h.) er langrennsprinsen i gigantnasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEN NYE PRINSEN: Sergej Ustjugov har blitt Russlands langrennskonge. Aleksandr Bolsjunov (t.h.) er langrennsprinsen i gigantnasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det kan være en ny gullgenerasjon på samme måte som den Petter Northug er en del av. Det er selvfølgelig tidlig å si allerede nå, men dette kullet virker veldig spennende. Det er gledelig at vi får opp så mange nye navn i toppen. Det er bra for sporten, sier Tor Arne Hetland.

- Tror du det er tilfeldig at det kommer opp så mange gode samtidig nå?

- Kanskje denne generasjonen har lært av Northug-generasjonen og hatt dem som forbilder? Det har nok en del å si, mener Hetland.

De neste kometene?

Mattis Stenshagen (96), Denis Spitsov (96), Magnus Kim (98), Vebjørn Hegdal (98) og Jan Thomas Jenssen (96) er andre unge utøvere som har vist seg fram i de siste juniorverdensmesterskapene og er i ferd med å ta det neste steget. Det samme gjelder Fredrik Riseth, som er like gammel som Tsjervotkin.

- Jeg håper at min årgang kan bli en ny gullgenerasjon. Det hadde vært veldig gøy, i hvert fall hvis jeg er en av dem som leverer, sier Fredrik Riseth til Dagbladet.

Klæbo, Bolsjuov og Tsjervotkin ble nr. 1, 3 og 5 i minitouren sammenlagt i verdenscupåpningen i Kuusamo og ga en helt unik resultatliste med tre mannlige skiløpere i alderen 20-22 år i topp 5-lista. Bare Martin Johnsrud Sundby og Alex Harvey blandet seg mellom ungguttene.

- Aldri opplevd maken

Det er svært sjeldent at langrennsløpere på herresiden slår de beste seniorene allerede i så ung alder i en idrett hvor det tar lang tid å bygge opp tilstrekkelig treningsgrunnlag for å bli best.

Petter Northug klarte det som en av få, men nå har langrennsverden plutselig tre purunge gutter som kjemper om verdenscupseirer samtidig i purung alder.

- Jeg har aldri opplevd maken. Jeg kan i hvert fall ikke huske at det har vært så mange gode samtidig. Selv ikke Sergej leverte slike resultater i verdenscupen som 20-åring. Nå gjør både Bolsjunov, Klæbo og Tsjervotkin det, sier Russlands landslagstrener Markus Cramer til Dagbladet.

- Det er mulig å slå Klæbo. Han er utrolig talentfull, men det er også guttene våre. Det blir en moro duell å følge. Bolsjunov og Tsjervotkin er to av de mest spennende talentene vi har hatt på svært lenge, sammen med Sergej selvfølgelig.

- Husker da Northug og Cologna kom

Sami Jauhojärvi synes det er spennende å se at en ny gullårgang er i ferd med å overta seiersduellene i internasjonal langrenn.

- Jeg husker da talentene kom på rekke og rad med Northug og Cologna i spissen. Det ble en helt ny konkurranse. Slik er det også nå. Klæbo har satt en ny standard, sammen med Ustjugov. Bosjunov og Tsjervotkin er i ferd med å legge seg på samme lista, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Det er bra at det kommer en ny og god generasjon på gang. Vi trenger nye profiler, mener finnen.

Fredrik Riseth ble U23-verdensmester i sprint i USA i januar foran denne sesongens gjennombruddsmann, Aleksandr Bolsjunov. Riseth var nærmest Klæbo i prologen på Beitostølen, vant på Gålå, ble nr. 6 i prologen i verdenscupsprinten på Lillehammer, men hadde marginene imot seg i kvartfinalen.

Steg for steg

Han håper at han snart kan få det samme gjennombruddet som et par av de han har konkurrert med i junior- og U23-VM.

- Generasjonen vår ser veldig god ut. Mange har allerede tatt steget på seniornivå, og jeg håper at jeg kan bli den neste. Målet mitt er å komme til OL. Det er et hårete mål, men jeg føler at jeg må si det, sier Riseth til Dagbladet.

- Tsjervotkin har vært best i klassen min i 4-5 år, men jeg har - i likhet med Johannes - hatt jevn stigning over tid. Jeg har det ikke travelt og har blitt litt og litt bedre hele veien. Russerne kjører nok et hardere opplegg i ung alder og får tidligere ut maksnivået.

Odd-Bjørn Hjelmeset synes det er spennende å se hva de nye unggutta får til.

- Disse har herjet i junior-VM, men det er det mange som har gjort før uten å ta steget opp i senioreliten. Nåløyet er trangt. Derfor er det veldig imponerende hva disse får til i så ung alder, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Bolsjunov har allerede tatt opp kampen med Johannes. Han er råsterk og vil gi Johannes mange harde dueller. De må nok kjempe mot hverandre i mange år framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer