IMPONERER: Johannes Høsflot Klæbo slo til med en ny prologseier i Falun. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IMPONERER: Johannes Høsflot Klæbo slo til med en ny prologseier i Falun. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Bjørgen og Klæbo raskest i prologen i Falun

Klæbo med maktdemonstrasjon i Falun. Forbauser svensk kommentator: - Det er sykt

Johannes Høsflot Klæbo (20) plasseres i samme selskap som Petter Northug og Per Elofsson. I dag var yngstemann best i sprintprologen, mens en av de eldste kvinnene, Marit Bjørgen, vant kvinnenes prolog.

FALUN (Dagbladet): Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo (20) slo hele verdenseliten i sprintprologen i Falun i dag. Stortalentet fortsetter med andre ord å prestere på et skyhøyt og oppsiktsvekkende høyt nivå.

I den nasjonale åpningen på Beitostølen banket han alle. I verdenscupåpningen i Kuusamo fulgte han opp med 3. plass, og i Toblach for to uker siden var han på pallen igjen. I dag var han altså raskest i prologen og viste gryende form før finaleheatene som venter.

- Det var en bra prolog. Det er ikke så mye mer å si. Det er vanskelig å si hvor sterk jeg er. Det er mulig å bli nr. 30 i prologen og likevel vinne til slutt, sier Klæbo til Dagbladet.

- Er du favoritt til å vinne dagens sprint?

- Nei, svarer stjerneskuddet til Dagbladet og går rolig ut av pressesonen - kontrollert og avbalansert og klar for kvartfinale.

Nærmest i prologen var forrige sesongs desidert beste skøytesprinter Federico Pellegrino og Tour de Ski-vinner Sergej Ustjugov. Finn Hågen Krog smilte også bredt til pressen etter hans 4. plass i prologen.

- Sykt imponerende

Petra Thorén, kommentator i Aftonbladet, er særdeles imponert over 20 år gamle Høsflot Klæbo, som har gått rett inn i verdenseliten i samme alder som Petter Northug gjorde.

- Det er sykt imponerende det Klæbo gjør. Han er så voksen og så moden i måten han håndterer presset på og svarer så korrekt. Det er en typisk norsk langrennsløper som er avlet fram, men med et helt unikt talent, sier Thorén til Dagbladet.

- Kan han ta VM-gull allerede som 20-åring i Lahti?

- Ja, det har han vist at han er kapabel til. Men han bør ikke få det presset i så ung alder. Han er veldig ung og har mange år foran seg. Av svenske langrennsløpere er det bare Per Elofsson som jeg kan huske som har vært så god i så ung alder, men han var en helt annen type løper, mener hun.

Tror Northug er raskere

Forrige helg spurtslo unggutten selveste Petter Northug i Uglarennet. Northug har vært uslåelig i spurter siden gjennombruddet i 2007. Ti år senere er det Klæbo som har kommet som et lynhurtig stjerneskudd og herjet med verdenseliten i en alder av 20. Northug går ikke ikke i dag, men gjør comeback på tremila i morgen.

ROS: Aftonbladet-kommentator Petra Thorén mener Johannes Høsflot Klæbo fremstår på en ekstremt imponerende måte.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ROS: Aftonbladet-kommentator Petra Thorén mener Johannes Høsflot Klæbo fremstår på en ekstremt imponerende måte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Tror du Klæbo er den raskeste i en spurt nå?

- Ikke når Petter er på topp. Petter har kanskje mistet litt eksplosivitet, men jeg tror ikke noen kan slå Petter når han er i maksimalt toppslag, sier Thorén.

- Sergej Ustjugov kan utvilsomt slå alle. Calle Halfvarsson er jeg mer usikker på. Federico Pellegrino er en annen som er rask nok til å spurtslå alle, mener Aftonbladet-kommentatoren.

Pellegrino møtte for øvrig Dagbladets utsendte journalist på joggetur i går. Tempoet var langt lavere da enn i dagens prolog. Da sa italieneren spøkefullt at formen er elendig. Det så ikke slik ut i dag.

- Helt utrolig

Sprintleder Pål Golberg ble på kontroversielt vis vraket til dagens sprint. De som fikk sjansen, gjorde imidlertid alle gode prologer. Emil Iversen ble nummer ni, mens de resterende norske løperne Sindre Bjørnestad Skar (10), Håvard Solås Taugbøl (11) og Eirik Brandsdal (12) fulgte på de neste plassene.

Da Klæbo banket til med prologseier også i Kuusamo - og 3. plass i finalen - ble den svenske langrennslegenden Mathias Fredriksson forbauset.

- Det er helt utrolig. Han bare kommer hit som reserve og banker alle. Det er vanvittig imponerende. Klæbøs talent er helt unikt. At en 20-åring hevder seg i internasjonal seniorlangrenn, har vi vel omtrent ikke sett siden Petter Northug presenterte seg, sa Fredriksson til Dagbladet.

IMPONERTE: Marit Bjørgen slo til med beste prologtid i sprinten i Falun. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IMPONERTE: Marit Bjørgen slo til med beste prologtid i sprinten i Falun. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Å vinne prologen i så ung alder i dette selskapet, er en enorm bragd. Selvfølgelig er det finaleheatene som gjelder, men å vinne prologen i en alder av 20 år, må regnes som en seier allerede, mener 43-åringen.

Bjørgen imponerte

I kvinnes prolog imponerte veteranen Marit Bjørgen (36) stort. Rognes-jenta vant VM-sprinten i Falun i 2015, men har ikke hevdet seg helt i det øvre sjiktet i sprint etter at hun ble mor.

I dag var hun imidlertid best av alle i prologen. Sveriges Hanna Falk var nest best. Hun var åtte hundredeler bak Bjørgen. USAs Sophie Caldwell var 1,23 sekunder bak på 3. plass.

Maiken Caspersen Falla ble nummer fire, Ingvild Flugstad Østberg nummer åtte, Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer ti, Kathrine Harsem nummer tolv og Heidi Weng nummer 15.

Det store svenske hjemmehåpet Stina Nilsson gikk sjette raskest i prologen.