<strong>SNYTT:</strong> Totalt ti norske langrennsløpere er snytt for verdenscupseirer, pallplasser, VM-medaljer og premiepenger av Aleksej Poltoranin. Tre av dem er på dette bildet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNYTT: Totalt ti norske langrennsløpere er snytt for verdenscupseirer, pallplasser, VM-medaljer og premiepenger av Aleksej Poltoranin. Tre av dem er på dette bildet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Klæbo, Northug, Sundby og Iversen svindlet av forbilde

Aleksej Poltoranin var et teknisk forbilde for flere av Norges beste langrennsløpere. Poltoranin har svindlet ti norske langrennsstjerner for premiepenger, verdenscupseire, pallplasseringer og VM-medaljer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Eldar Rønning, Ola Vigen Hattestad, Didrik Tønseth, Jon Kristian Dahl, Niklas Dyrhaug og Martin Løwstrøm Nyenget har alle blitt svindlet av Aleksej Poltoranin for premiepenger og enten verdenscupseier, pallplassering i verdenscupen eller VM-medalje.

Uten kasakhstanerens bloddoping, som han selv har innrømmet, ville disse ti norske langrennstjernene vært både rikere og hatt bredere CV-er. Dagbladet har gått gjennom Poltoranins toppresultater som viser i hvor sterk grad de ti norske langrennsprofilene er snytt.

Martin Johnsrud Sundby er oppgitt.

- Tror du at dere får premiepenger og toppresultater ettersendt?

- Det er trist hele greia. Nitrist. Men det har dessverre vist seg at ikke verden alltid fungerer slik at vi får det vi har rett på i etterkant, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Skuffelsen blir enda større når klassiskspesialisten Poltoranin var et teknisk forbilde for flere av de norske landslagsløperne og var en som de studerte klipp av - og som de forsøkte å lære av for å bli bedre.

- Jeg blir skuffet og lei meg. Jeg mistenkte aldri Poltoranin. Du går inn med innstilling om at alle konkurrerer på like vilkår. Jeg så jo opp til Poltoranin, fordi han gikk veldig godt teknisk og hadde noen vanvittige avslutninger, forteller Eldar Rønning til Dagbladet.

<strong>SNYTT FOR PENGER:</strong> Johannes Høsflot Klæbo ble nr. 2 bak Aleksej Poltoranin (i midten) i Planica i fjor - og er snytt for verdenscupseier og penger fra Poltoranin, som har innrømmet bloddoping. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
SNYTT FOR PENGER: Johannes Høsflot Klæbo ble nr. 2 bak Aleksej Poltoranin (i midten) i Planica i fjor - og er snytt for verdenscupseier og penger fra Poltoranin, som har innrømmet bloddoping. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer

- Vi studerte teknikken hans, men vi kom aldri innpå ham, fordi vi ikke kunne kommunisere. Han var en ensom skiløper, egentlig. Jeg blir skuffet når det viser seg at det er fortsatt noen som jukser.

Northug og Klæbo snytt for seirer

Der Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo begge er svindlet og snytt for en verdenscupseier hver av Poltoranin, er Eldar Rønning den eneste som har opplevd en jevn medaljeduell med Poltoranin i et mesterskap.

Det skjedde på den sagnomsuste femmila i VM i Val di Fiemme i 2013, som huskes best for Johan Olssons utrolige solorenn og eventyrlige reise til VM-gull - som for øvrig Hans Christer Holund kopierte i går på VM-femmila i Seefeld. I 2013 vant Dario Cologna sølvet, mens bronsekampen ble en heftig feide mellom Rønning, Poltoranin og Aleksandr Legkov.

Poltoranin kapret VM-bronsen etter en råsterk avslutning - slik han var kjent for - rett foran Legkov og Rønning. Legkov er for øvrig nevnt i McLaren-rapporten og ble utestengt fra alle konkurranser forrige sesong, før han til slutt ble frikjent i CAS - men dommen oste av mistillit. Poltoranin innrømmet denne uka bloddoping.

- Jeg tenker ikke på at jeg kanskje skulle hatt en VM-medalje til, men jeg er veldig glad for at han aldri kom seg på start på 15 kilometer og kunne ødelagt for dem som gikk der, sier Eldar Rønning til Dagbladet.

<strong>TRIST:</strong> Aleksej Poltoranin, Petter Northug og Dario Cologna hadde flere intense dueller. Cologna blir trist over å se hva rivalen har gjort. Foto REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: SPORT SKIING)
TRIST: Aleksej Poltoranin, Petter Northug og Dario Cologna hadde flere intense dueller. Cologna blir trist over å se hva rivalen har gjort. Foto REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: SPORT SKIING) Vis mer

- Jeg trodde det var et kapittel som var forbi. Samtidig er jeg glad for at systemet fungerer. Det viser at det er avskrekkende for dem som eventuelt prøver å jukse.

- Finnes flere der ut som ikke er tatt

Johannes Høsflot Klæbo og Calle Halfvarsson sto i Planica i fjor på pallen sammen med vinner Poltoranin og bør dermed rykke opp til 1. og 2. plass, i lys av kasakhstanerens innrømmelse av bloddoping. Poltoraninen var langt bedre forrige sesong enn det han har vært i år.

- Det er forferdelig. Jeg har konkurrert mot Poltoranin i mange år. Så seint som i fjor vant han da Klæbo og jeg var nr. 2 og 3. Da skulle vi vært nr. 1 og 2 i stedet. Det er veldig kjedelig. Vi har mistet noen plasseringer på det, sier Calle Halfvarsson til Dagbladet.

- Men Poltoranin er nok ikke den eneste som jukser, sier svensken og lar det henge i lufta.

- Du tror det er flere?

- Det finnes nok enda flere der ute som ikke er tatt. Man blir mørkeredd av disse historiene. Vi vet aldri, sier Halvfarsson til Dagbladet.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Hva gjør du om du møter Poltoranin igjen?

- Jeg håper jeg aldri møter ham igjen.

Alle disse nordmennene er snytt

Poltoranin var første gang på pallen i sprinten i Kuusamo i 2010. Da ble Ola Vigen Hattestad nr. 4.

I januar 2013 vant Poltoranin 5 kilometer klassisk i Val di Fiemme foran Petter Northug, som altså skulle hatt en verdenscupseier ekstra. I La Clusaz samme måned ble Didrik Tønseth nr. 4 da Poltoranin vant. I mars samme år ble Poltoranin nr. 2 da Jon Kristian Dahl havnet på 4. plass. I desember 2013 var kasakhstaneren igjen på pallen da Eldar Rønning ble nr. 4.

Alle disse norske essene bør altså rykke opp på pallen. Eksemplene er enda flere:

I mars 2015 var Poltoranin igjen på pallen med en ny nordmann på 4. plass, denne gang Martin Løwstrøm Nyenget. Da Emil Iversen vant i Oberstdorf i januar 2016 var Poltoranin på pallen med Martin Johnsrud Sundby som 4. mann denne gang.

- Idiotisk

Samme sted dagen etter var svindleren nok en gang på pallen - denne gang med Niklas Dyrhaug som nr. 4.

Afterski #8: Mens Martin Johnsrud Sundby tok sitt første individuelle VM-gull, ble andre utøverne tatt mens de satt og dopet seg. Og; sjekk Emil Iversens reklame! Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Det er veldig, veldig trist og igjen dårlige nyheter for sporten vår. Vi har hatt en fantastisk langrennsfest her i Seefeld, men så kommer dette, sier Dario Cologna til Dagbladet.

- Det er veldig skuffende, ikke minst fra Poltoranin, som har kjempet i toppen i så mange år. Det bare idiotisk.

Da Poltoranin vant 15 kilometer klassisk i Planica i fjor, ble Johannes Høsflot Klæbo nr. 2 og Emil Iversen nr. 4. Klæbo burde altså hatt en verdenscupseier ekstra. Iversen ble også nr. 4 da Poltoranin vant samme distanse i Lahti i mars i fjor - og bør altså ha to pallplasseringer ekstra på CV-en.

Poltoranins eneste individuelle mesterskapsmedalje er bronsen på VM-tremila i Val di Fiemme 2013. Da ble Aleksandr Legkov, som er navngitt i McLaren-rapporten nr. 4, og Eldar Rønning nr. 5, under fire sekunder bak bronsen som Poltoraninen stjal.

Emil Iversen ønsket ikke å lange ut mot Poltoranin da Dagbladet spurte Meråker-gutten, som er snytt for to pallplasseringer av bloddoperen, om tematikken.

- Jeg ønsker ikke å snakke om den saken nå. I dag er det nasjonaldagen i norsk langrenn, men jeg følger med på det som skjer, sier Iversen til Dagbladet.

- Mafiavirksomhet

Vidar Løfshus, sportssjef i Norges Skiforbund, tror i likhet med Halfvarsson at det er flere svindlere som ikke er tatt.

- Trond Nystad har fortalt meg at de det gjelder, har holdet på dette i mange år. Det er godt organisert fra en tysk lege. Det er veldig merkelig fra utøvere som er så langt ned på resultatlista og har holdt på med dette i så mange år, uten å få større effekt av det. At de driver med det, betaler tusenvis av euro til en svindler og driver en mafiavirksomhet, er helt absurd, sier Løfshus til Dagbladet.

- Så håper jeg virkelig at det kommer flere navn på blokka, for det høres ut som at dette er noe mer enn bare noen stakkars skiløpere som har dummet seg fullstendig ut.

- Østerrike, Estland og Kasakhstan går igjen av nasjoner med mange dopingsaker. Bør de få en kollektiv utestengelse slik som Russland fikk?

- Det tyder vel på at det bare er noen få utøvere som er involvert fra disse nasjonene denne gang. Mendet er ett trenernavn, Mati Alaver, som går igjen. Han må i hvert fall få straffa si. Det virker litt på meg som at han lokker uskyldige gutter og får dem til å tro at dette er eneste måte å få suksess på, sier Løfshus til Dagbladet.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer