Klæbo og co. fikk bank

Russiske Aleksander Bolsjunov viste fram sine spurtegenskaper og viser at han blir farlig kommende sesong.

STORT FELT: Det ble etter hvert stort sprekk i feltet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STORT FELT: Det ble etter hvert stort sprekk i feltet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Toppidrettsveka på rulleski startet i dag med 47 kilometer fellesstart klassisk på Hitra. Her deltok mange sterke langrennsnavn, inkludert Johannes Høsflot Klæbo, Aleksander Bolsjunov, Dario Cologna og Petter Northug.

Med fem kilometer igjen var den en trio som stakk fra resten: Bolsjunov, Iivo Niskanen og Andrew Musgrave. Med flere nordmenn jagende i gruppa bak.

- Får vi bank på Hitra her? spurte NRK-kommentator Torgeir Bjørn på direkten.

Og det gjorde Norge.

Det ble spådd en massespurt før start, men de tre i front hadde skumle hensikter for å unngå det. Med tre kilometer igjen klarte Didrik Tønseth å tette luka, dermed ble det en kvartett som gjorde opp om seieren.

Men én kilometer igjen begynte skotten Musgrave å kjøre på i et forsøk på å riste av seg resten på asfalten, men det var Bolsjunov som viste seg sterkest i spurten.

- En mesterlig avslutning, mente NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

- Kanskje er han i ferd med å utvikle sprintferdighetene sine, og da begynner det å bli krevende altså, la Bjørn til, og tenkte selvfølgelig på at russeren vil ha skumle hensikter i kommende langrennsesong.

KAPPLØP: Hekkeløper Amailie Iuel svarer på om det er mulig å løpe raskere enn T-banen. Vis mer

- Rotete

Musgrave ble nummer to og Niskanen nummer tre. Klæbo ble til slutt nummer elleve, snaut ti sekunder bak vinneren.

- Det ble litt rotete i starten, for jeg skulle spurte på første spurt, men det var null pigger. Det var litt håpløst i starten.Og det var hardkjør på slutten og da blir det litt sprekker, og jeg havnet bak. Jeg fikk heldigvis med meg noen bonussekunder, så det er ikke over ennå, selv om det er et stykke opp til Bolsjunov. Jeg får prøve å gå fort i morgen, sier Klæbo til NRK.

Northug med

Northug avsluttet langrennskarrieren før jul i fjor, men holder seg fortsatt i form. Pensjonerte Northug gikk likevel det første rennet før han står av resten.

- Jeg er ikke så mye skiløper, men jeg skal gå her i tillegg til å promotere verdens raskeste briller. Det skal gå fint. Formen er fryktelig dårlig, men jeg satser på at overskudd skal gjøre underverker i dag, fortalte Petter Northug til NRK før start.

- Taktikken er å kanskje ta noen føringer, for å vise at jeg er sterk, og kanskje stikke i en motbakke. Jeg ser på meg selv som en stor favoritt, men det går på dette med erfaring og meritter, la han til med et smil.

NORTHUG OG DAMENE: Petter Northug tok det med ro.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
NORTHUG OG DAMENE: Petter Northug tok det med ro. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Etter 9,9 kilometer lå Northug tredje sist av herrene i feltet sammen med en gruppe kvinnelige utøvere, og det var tydelig at han tok det med ro. Der lå han også med en snau mil igjen av løpet.

Til slutt ble han nummer 102 av 107 herrer som fullførte.

Kvinner og menn

Totalt var det hele 139 utøvere på startstreken - både kvinner og menn i samlet felt. For kvinnene stilte blant annet Heidi Weng, Tiril Udnes Weng, Astrid Øyre Slind og russiske Natalia Neprjajeva. Therese Johaug var ikke med.

Weng utnyttet det ved å ta en tidlig ledelse, som hun aldri ga slipp på. Hun gikk inn til en soleklar seier. Natalia Neprjajeva ble nummer to, mens Tiril og Lotte Udnes Weng endte som henholdsvis nummer tre og fire.

I morgen er det sprint i Aure før den avsluttende jaktstarten er lagt til Trondheim lørdag.