Klæbo om øyeblikket Ustjugov ble parkert: - Tenkte jeg skulle kødde litt

Det var dødt løp mellom Norge og Russland etter tre etapper, men plutselig sa det stopp for russerne. Sergej Ustjugov stivnet fullstendig - og Johannes Høsflot Klæbo sikret et suverent stafettgull for Norge.

GRUNN TIL Å SMILE: Johannes Høsflot Klæbo, her sammen med sine norske lagkamerater, etter å ha sikret norsk gull på stafetten. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet.
GRUNN TIL Å SMILE: Johannes Høsflot Klæbo, her sammen med sine norske lagkamerater, etter å ha sikret norsk gull på stafetten. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet.Vis mer

SEEFELD/OSLO (Dagbladet): Selv om solen - for første gang under VM i Østerrike - forsvant og ble erstattet av regn, sludd og grått skydekke, ble det en ny, strålende dag i langrennssporet for Norge.

Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo - i den rekkefølgen - gikk inn til seier på herrestafetten, og Norge forsvarte gullet fra VM i Lahti for to år siden.

- Det finnes ikke noe verre enn å gå ut likt med Johannes, slår Emil Iversen fast overfor NRK.

Russisk sprekk

For i gigantduellen mellom Klæbo og Sergej Ustjugov på siste etappe, stivnet russeren fullstendig da det gjensto drøye tre kilometer av rennet.

- Det gikk i veldig rolig tempo, og jeg tenkte at jeg skulle kødde litt å sette fart for å se hva som skjedde, og plutselig var det ti sekunder. Da tenkte jeg at jeg bare måtte sette fart mot mål, sier Johannes Høsflot Klæbo om øyeblikket han fikk en luke som bare ble større og større.

- Jeg var stiv og sliten på slutten og var glad for at jeg ikke hadde ham bare fem sekunder bak, understreker ankermannen.

For etter at Klæbo «køddet litt» ble det en transportetappe for Norges del. VM-ankerdebutanten Klæbo gikk med armen i været i ensom majestet inn til nok et norsk gull - og mottok hyllest fra både tilskuere og lagkamerater.

Magetrøbbel - eller?

Russlands landslagstrener Markus Cramer sier til Dagbladet at Ustjugov hadde magetrøbbel i forkant av dagens renn.

- Det startet før rennet. Han har hatt et lite problem med magen. Vi håpte at det ikke skulle være et problem, men det ble det utover i rennet. Det var en tøff kamp for ham.

- Vi ville kjempe om gullet og håpte at alle var OK, men det var ikke mulig når én av dem ikke kan gå raskere på grunn av problemet. Vi må bare konstatere at Norge igjen var litt bedre, sier han, sier Kramer, og sier at Ustjugov under skitesten sa at han trodde han var i form til å gå.

Dagbladet møtte Ustjugov og hans tolk i pressesonen etter kampen. Da benektet han mageprobleme treneren snakket om, og var svært ordknapp rundt temaet.

- Jeg hadde ingen problemer med magen, jeg mistet bare all kraften min, sier han om sprekken.

- Men Markus Kramer sa du hadde problemer med magen?

- Neste spørsmål, svarer Ustjugov.

INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Men fryktelig mange løpere bak. Johannes Høsflot Klæbo gikk i ensom majestet inn til norsk seier. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet.
INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Men fryktelig mange løpere bak. Johannes Høsflot Klæbo gikk i ensom majestet inn til norsk seier. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet. Vis mer

- Vi har en sinnsykt voksen 22-åring som går ankeretappen, konstaterte Martin Johnsrud Sundby da Klæbo fikk meter på meter i duellen mot Ustjugov på ankeretappen.

Da kvinnene tok fatt på sin stafett torsdag, var det lenge før rennstart både opplest og vedtatt at det var Sverige som var den største konkurrenten. På samme måte var det hevet over enhver tvil om at det var Russland som kunne stikke kjepper i de norske hjulene fredag.

Gjennom hele rennet var det en stillingskrig mellom de to, som Norge til slutt gikk seirende ut av.

GULLGUTTA: Fra venstre: Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet.
GULLGUTTA: Fra venstre: Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet. Vis mer

Dødt løp i tre etapper

Emil Iversen åpnet stafettballet, og 27-åringen tok tidlig kontroll over feltet, men havnet etterhvert litt på bakskiene. Meråker-løperen så ut til å ha stivnet i en liten periode, men fikk samlet kreftene og hang på da russiske Andrej Larkov satte opp tempoet, og Norge vekslet samtidig med Russland.

Norges ferske verdensmester, Martin Johnsrud Sundby, var først til å veksle etter sin etappe. Han virket å ha strålende kontroll på etappe nummer to, selv om Sverige og Calle Halfvarsson yppet seg før han sprakk fullstendig. Iivo Niskanen sørget for at finnene var med i kampen, og russerne, denne gangen representert ved Aleksandr Bessmertnykh, var umulig å bli kvitt.

En annen norsk verdensmester, Sjur Røthe, klarte heller ikke å kvitte seg med russeren han kjempet mot. Han og Aleksander Bolsjunov vekslet på å ligge i tet og dra, og selv om Finland og Frankrike hang på (i en periode), sto det i realiteten bare mellom to nasjoner.

Norge og Russland.

Og da Røthe og Bolsjunov var ferdige med sine etapper, satte de i gang to rivaler som har vært i tottene på hverandre tidligere i mesterskapet.

Ankermennene Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov.

Russeren lå fremst brorparten av tiden, med Klæbo hakk i hæl. Tempoet var av det bedagelige slaget, og Klæbo hadde ingen interesse av å dra. Ustjugov så tydelig irritert ut. Like etter at kameraene fanget opp en frustrert Ustjugov, fanget de samme kameraene opp en russer som stivnet fullstendig.

Klæbo fikk meter på meter, og plutselig var nordmannen åtte sekunder foran, deretter tolv. Luken ble deretter på 24 sekunder.

Ustjugov sikret sølvet, og i mål var han hele 38.8 sekunder bak Norge.

- Det er synd for ham (Ustjugov), men måten Johannes avslutter stafetten på er helt utrolig, sier Sundby til NRK.

PS! Frankrike tok bronse.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.