UNIK: Ingen langrennstalent er mer lovende enn Johannes Høsflot Klæbo (20) akkurat nå. I minitouren i Canada i helga kan stjerneskuddet gå helt til topps og komplettere drømmesesongen 2016/17. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
UNIK: Ingen langrennstalent er mer lovende enn Johannes Høsflot Klæbo (20) akkurat nå. I minitouren i Canada i helga kan stjerneskuddet gå helt til topps og komplettere drømmesesongen 2016/17. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Johannes Høsflot Klæbo er «big in Czech Republic»

Klæbo overrasket over Lukas Bauers innrømmelse: - Barna mine tenker bare på Klæbo

Hvis du har en av tidenes beste langrennsløpere som far, ville det kanskje vært naturlig å ha ham som forbilde. Det er imidlertid ikke realiteten for Lukas Bauers barn. 

LAHTI/DRAMMEN (Dagbladet): Sprintverdensmester Federico Pellegrino har studert 20 år gamle Johannes Høsflot Klæbo siden unggutten herjet i junior-VM i Romania i fjor, men for majoriteten av det norske folk var stortalentet ukjent før han banket til med seier på Beitostølen i sesongåpningen.

Siden har det bare gått én vei. Klæbo har blitt sammenlignet med Petter Northug og Sergej Ustjugov og blir ansett som verdens største langrennstalent. I VM i Lahti ble han tidenes yngste medaljevinner på herresiden da han tok bronse på sprinten.

Allerede før Klæbo begynte å få et kjent navn i Norge, var han populær blant flere tsjekkiske unggutter. To av Klæbos største tilhengere er barna til den tsjekkiske langrennslegenden Lukas Bauer, som overfor Dagbladet avslørte at han la opp etter VM-stafetten i Lahti.

Bauer har en sønn på 13 og ei datter på 10 år.

- Barna mine snakker stort sett bare om Klæbo. De har fulgt med ham en stund og digger det norske vidunderet. Begge barna mine har holdt på med fotball, men satser bare på ski nå. De er veldig inspirert av Klæbo og vil bli like gode som ham, sier Bauer til Dagbladet.

- Vil de ikke bli like gode som deg da?

- Haha, de synes ikke jeg er noe god. Det er Klæbo de tenker på. Jeg håper de kan lykkes og overgå meg, sier 39-åringen beskjedent.

Overrasket Klæbo

LEGENDE: Lukas Bauer jublet for VM-sølv på femmila i Falun da Petter Northug tok gull. Nå skal barna føre arven videre - med inspirasjon fra Johannes Høsflot Klæbo. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Lukas Bauer jublet for VM-sølv på femmila i Falun da Petter Northug tok gull. Nå skal barna føre arven videre - med inspirasjon fra Johannes Høsflot Klæbo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Faktum er at Bauer i en periode var verdens beste langrennsløper og har vunnet Tour de Ski sammenlagt mer suverent enn noen andre i historien. Etter 2007/08-sesongen fikk Bauer beviset på at han var verdens beste langrennsløper etter å ha vunnet verdenscupen sammenlagt på overlegent vis.

Samme år vant tsjekkeren Tour de Ski nesten tre minutter foran René Sommerfeldt. I 2009/10 vant han Tour de Ski med et drøyt minutt foran Petter Northug.

Likevel er det bare Klæbo som barna til 39-åringen ser opp til. Det overrasker det norske stortalentet.

- Haha, ja jeg må innrømme at jeg er overrasket over at jeg er et forbilde for barn i Tsjekkia, men det har gått ekstremt fort siden Beitostølen. Man skal aldri si aldri. Det har vært en del oppmerksomhet, men det er noe jeg begynner å bli vant til, sier Klæbo til Dagbladet.

- Hva tenker du om at du har blitt «big in Czech Republic»?

- Det er jo hyggelig å høre det. Jeg håper i hvert fall å være et bra forbilde. Det er det som er målet, sier det norske stortalentet.

Niklas Dyrhaug er ikke overrasket over Klæbo-interessen.

- Johannes er sportens framtid og kan bli så god som det er mulig å bli. Det er artig at han har fans i Tsjekkia også. Vi trenger en ny Lukas Bauer eller en ny Katerina Neumannova. Hvis tsjekkiske barn har norske forbilder, er det kult, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Vi er for gamle og kjedelige

Bauer synes det er bra for sporten at de norske herrene ikke dominerte så mye som ventet i Lahti. Samtidig som tsjekkeren applauderer ikke-norske triumfer, vil han også at barna hans skal få noe å juble over.

Det betinger Klæbo-suksess.

- Det er gøy at Ustjugov kommer og ødelegger hegemoniet til Sundby, som han har gjort denne sesongen. Men i den yngre generasjonen, som for eksempel mine sønner, er det Klæbo de ser opp til. De er gale etter Klæbo. Det er ham de ser opp til, ikke Sundby, Ustjugov eller meg, forteller Bauer.

- Hvorfor det?

- Vi er vel for gamle og kjedelige. Barna mine tenker bare på Klæbo. Eller, dattera mi har sansen for Sundby også. Det må jeg innrømme, sier langrennslegenden og ler.

Vekker oppsikt i andre nasjoner

Også Pellegrino og Ustjugov har stor respekt for det norske stjerneskuddet.

- Jeg hørte om Klæbo for første gang da han tok gull i junior-VM i fjor. Da merket jeg meg navnet, men jeg trodde ikke han skulle ta steget opp i senioreliten så raskt. Det er veldig sjeldent, sa Pellegrino til Dagbladet under Lahti-VM.

- Jeg skal innrømme at jeg har ventet på Klæbo siden han herjet i junior-VM i fjor. Jeg har studert Klæbo i skjul. Jeg har tenkt at denne fyren må jeg snart bryne meg på, avslørte italieneren.

På VM-sprinten ble Klæbo tidenes yngste medaljevinner på herresiden da Pellegrino vant.

- Jeg så klippene fra Beitostølen før sesongen hvor suveren han var. Okei, nå får jeg en vanvittig hard konkurrent, tenkte jeg. Han er så talentfull at han kan ødelegge spenningen i sporten i framtiden, fmener italieneren.

- Klæbo er helt utrolig. Jeg forventer mange dueller med ham i årene som kommer, sa Ustjugov til Dagbladet under VM.

Sent utviklet

I verdenscupavslutningen i Canada i helga er Klæbo en av de største favorittene, når sprint, fellesstart og jaktstart står på programmet. Det er en minitour som bør passe ungguttens kvaliteter meget godt.

Da Klæbo var på alderen til Bauers barn, var han ikke det største talentet. Trønderen ble satt kraftig på plass av konkurrentene og beskriver seg selv som utrolig liten og sent utviklet på den tiden.

- Jeg var ingen barnestjerne. Jeg var utrolig liten fram til jeg begynte på videregående og ble nr. 80 i Hovedlandsrennet. Etter det har det gått jevnt oppover. Det har hjulpet at jeg har vokst en del, forteller Klæbo.

- Det er ikke så lett å gå fort når man er liten og litt sent utviklet. Det er et signal til alle de som er litt sent utviklet: Man kan ta store steg når man først begynner å vokse. Man bør ikke gi opp, men fortsette å trene.

I fjor herjet Klæbo i junior-VM, men steget opp til seniorne er langt og kan ta mange år for de fleste. Trøndergutten slo imidlertid til på direkten. Seier på første forsøk i sesongåpningen på Beitostølen. Nå er han en av de største favorittene i sesongavslutningen i Quebec.

- Hvordan forklarer du utviklingen din?

- Jeg har trent godt, vært på hugget og tatt et steg på det sterke rekruttlandslaget jeg er en del av. Jeg slet en del med sykdom som tredjeårsjunior. Det var ganske dødt, men jeg har lært mye av det og tatt det med meg inn i den jobben jeg har gjort de to siste årene. Jeg har truffet med treningsbelastning og -intensitet, sier Klæbo.