LAGSPRINTLAGET: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen skal gå lagsprinten for Norge i morgen.    Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGSPRINTLAGET: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen skal gå lagsprinten for Norge i morgen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Klæbo revansjelysten foran lagsprinten: - Jeg har ikke noe gull i mesterskap ennå, jeg

Går sammen med Emil Iversen i morgen. 

VIERUMÄKI (Dagbladet): I morgentimene i dag ble de tre løperne som skal gå lagsprintene for Norge i morgen presentert.

Maiken Caspersen Falla, Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen satt alle på podiet da pressekonferansen utenfor Lahti begynte i dag.

Det er altså bare den siste dameplassen som ennå ikke er spikret.

- Jeg kan lover dere at Maiken skal få en dame å gå sammen med, sier landslagstrener Roar Hjelmeset på dagens pressekonferanse.

Den ferske verdensmesteren Maiken Caspersen Falla skal gå lagsprinten i morgen, men hvem hun skal gå sammen med, får hun ikke vite før etter fellesstarten i dag.

- Jeg er veldig spent på hvem jeg skal gå med, sier Falla, og hevder at det ikke spiller noen rolle om det blir Ingvild Flugstad Østberg eller Heidi Weng hun skal gå sammen med.

Frykter Sverige og USA

De norske damene er regjerende verdensmestere i lagsprint, og Falla er helt åpenbart i toppform. Likevel er det enkelte lag som kan true et nytt, norsk gull.

- Jeg tror Sverige blir den største konkurrenten, men USA var også veldig gode på sprinten, så det er mange spennende lag her, sier Falla om motstanderne.

Det er Ida Ingemarsdotter og Stina Nilsson som skal gå for Sverige, og sannsynligvis Kikkan Randall og Jessica Diggins som skal gå for USA.

Blant de fire er det tre VM-finalister fra fredag, i tillegg til Stina Nilsson.

DUELL: Etter dagens medaljeutdeling ble Johannes Klæbo møtt med gaver fra ivrige fans. Fra gaver til alvor la ikke Norges langrennshåp skjul på hvem han helst vil slå i neste runde. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Opp mot Ustjugov igjen

For herrene er det altså Trøndelag mot verden i lagsprinten. Klæbo og Iversen skal måle krefter mot Ustjugov og Niskanen.

Russerens opptreden på medaljeseremonien i går kveld, der Petter Northug mente han hadde mord i blikket, sendte noen tydelige signaler om at det ikke blir lett i morgen.

- Det er skremmende, men heldigvis skal han gå tremila først i dag. Det er vel dem han har lyst til å drepe, men Sergej er i den formen han viser om dagen han verdens beste skiløper, sier Iversen.

Forventer topp-resultat

Makkeren hans, unggutten Klæbo, er i hvert fall trygg på at de skal gi Ustjugov kamp om et eventuelt gull.

- Jeg forventer at vi skal være med der. Med en topp dag og topp ski håper vi at vi skal være med og kjempe oppi der, sier han.

Fortsatt er det ikke avgjort hvem som skal gå første etappe, og hvem som skal gå andre etappe hos lagene.

Det er en del av det taktiske spillet i forkant av løpet.

- Vi ønsker ikke gå ut med det før i kveld. Det er akkurat som de fleste andre land gjør, sier landslagstrener Arild Monsen.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Fulle av revansjelyst

Verken Iversen eller Klæbo er spesielt rutinerte lagsprintere. Det kan vise seg å bli et moment i favør Russland eller Finland.

Men Klæbo fikk sjansen i verdenscupen i Toblach i januar, så han vet hva han går til.

- En teamsprint er tøffere enn man tror. Man går alt man kan i tre minutter, så får man tre minutters pause. Det er begrenset hvor mye man kan ta seg inn igjen på de tre minuttene, sier Klæbo.

I VM-sprinten torsdag tok som kjent Klæbo bronsemedalje. Iversen røk ut i semifinalen og var skuffa over det.

Det er han forsåvidt fortsatt.

- Jeg er veldig revansjelysten, det var ikke noe høydepunkt for meg den sprinten der, sier Emil Iversen.

Og det gode tegnet for Norge er at den revansjelysten har Klæbo også. På pressekonferansen etter VM-bronsen fortalte tjueåringen verden at bronse var «second loser».

Det har han ikke tenkt til å være i morgen.

- Jeg er veldig revanasjelysten. Jeg har ikke noe gull i mesterskapet ennå jeg, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.